YAZARLARIMIZ
Ahmet Mehdi Yurtsever
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
ahmet@dipnotmali.com



Şahıs Şirketi ile Sermaye Şirketinin Birleşmesinde Zarar Mahsubu…

Ticari hayattaki rekabet, firmaların ayakta kalabilmesi için bir takım stratejik kararlara yönlendirmekte. Yöneticiler şirketin pazardaki payını arttırmak, rekabeti azaltmak, vergi avantajı sağlamak adına faaliyet gösterdiği sektördeki rakip şirketleri satın almak veya kendi şirketleriyle birleştirerek tek çatı altında toplamak isteyebiliyorlar. Bu makalemde şahıs şirketinin devir alınması durumunda geçmiş yıl zararlarının mahsubu konusuna değineceğim.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda 137. maddesinde hangi tür şirketlerin birbirleri ile birleşebilineceğine değinmiş. Buna göre; aşağıda sayılan şekilde yapılan birleşmeler geçerli birleşmeler olarak kabul edilmiştir.

 

1)    Sermaye şirketleri;

a)    Sermaye şirketleriyle,

b)    Kooperatiflerle ve

c)    Devralan şirket olmaları şartıyla, kollektif ve komandit şirketlerle, birleşebilirler.

 

2)    Şahıs şirketleri;

a)    Şahıs şirketleriyle,

b)    Devrolunan şirket olmaları şartıyla, sermaye şirketleriyle,

c)    Devrolunan şirket olmaları şartıyla, kooperatiflerle, birleşebilirler.

 

3)    Kooperatifler;

a)    Kooperatiflerle,

b)    Sermaye şirketleriyle ve

c)    Devralan şirket olmaları şartıyla, şahıs şirketleriyle, birleşebilirler. 

 

Yukarıda sayılan geçerli birleşmelerden anlaşılacağı üzere şahıs şirketi ile sermaye şirketinin birleşmesinde kanunen herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Aktif ve pasifi ile birlikte kül halinde devralınan şahıs işletmesinin devir tarihinden önceki geçmiş yıl zararlarının mahsubu ile ilgili vergi mevzuatımızda herhangi bir düzenlemeye yer verilmemiş. Geçmiş yıl zararlarının mahsubu ile ilgili düzenleme 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun "Zarar Mahsubu" başlıklı 9. maddesi ile aynı Kanunun 20. maddesi kapsamında gerçekleştirilen devir ve bölünmelerde geçmiş yıl zararlarının mahsubuna yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Bu düzenlemeyle sadece sermaye şirketlerinin devir ve bölünmelerinde geçmiş yıl zararlarının mahsubuna imkan tanınmıştır.

Konuyla ilgili yakın tarihte Adana Vergi Dairesi Başkalığının 19341373-125[ÖZELGE-2015/2]-62 sayılı özelgesi ve Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkalığının 47285862-125[9-2016/07]-3088 sayılı vermiş olduğu özelgelerde Devralınan şahıs işletmelerinin geçmiş yıl zararlarının mahsubu devir alan sermaye şirketinin kurumlar vergisi beyannamesinde indirim konusu yapması mümkün değildir şeklinde görüş verilmiştir.

Oysaki şahıs işletmesinin sermaye şirketine devrinde iktisadi kıymetlere istinaden kesilen faturalar katma değer vergisinden muaf tutulmuş ve şahıs işletmesinin önceki dönemden devreden katma değer vergisi devir alan sermaye şirketince kullanılabiliyorken, vergi mevzuatımızda yapılacak bir düzenleme ile geçmiş yıl zararlarının indirim konusu yapılması mükellefler açısından olumlu olacaktır görüşündeyim.

31.07.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM