BASINDAN YAZILAR
Memurun yıpranması SSK'da geçer mi? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Memurun yıpranması SSK'da geçer mi? / Sadettin Orhan

Soru: Sadettin Bey, ben bir süre polis olarak görev yaptıktan sonra (6 yıl 5 ay 10 gün) istifa ettim ve SSK'lı olarak çalışmaya başladım.

Bildiğiniz gibi polislere Emekli Sandığı Kanunu gereği yıpranma payı veriliyordu ve erken emekli oluyorduk. Peki, benim polis olarak görev yaptığım süreler SSK'dan emekli olurken dikkate alınacak mı? Alınırsa ben ne zaman emekli olurum? Polisliğe başlangıcım 01.07.1997 tarihidir. SSK'ya ödenmiş toplam primim ise 1280 gün. Polisliği de dikkate alarak tam emeklilik tarihi verebilir misiniz? Mahmut Çapan

Cevap: Değerli okurum, 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 32. maddesi gereği, bazı iş ve meslek gruplarına "fiili hizmet müddet zammı" verilmekte. Sizin bir dönem icra ettiğiniz polislik mesleği de bu gruba dahil. Polis olarak görev yaptığınız her yıl için 3 ay ilave hizmet süresi (yıpranma payı) kazandınız. Kazandığınız bu süreler, SSK'daki emeklilik hesabında da dikkate alınacaktır.

Bir dönem, memur olarak kazanılan ilave hizmet süreleri, SSK'da sadece prim günü olarak dikkate alınıyordu. Ancak yargı yoluna başvuranlar hem prim gününü artırıyor, hem de sigortalılık sürelerini uzatıyorlardı. SSK da daha sonra yargı kararları doğrultusunda bu yıpranma paylarını dikkate almaya başladı.

Yıpranma payı verilen vazifelere yıl başından sonra girenlerin fiili hizmet müddet zamları, girdikleri ay hariç olmak üzere, o yılın geri kalan ayları için ve yıl sonundan önce ayrılanların fiili hizmet müddeti zamları da, ayrıldıkları ay da dahil olmak üzere, yılın geçmiş ayları için hesaplanır. Buna göre siz, çalıştığınız 6 yıl 5 ay 10 gün için toplam 1 yıl 7 ay 8 gün yıpranma payı kazandınız. Gelelim emeklilik tarihinizi hesaplamaya; memuriyet girişiniz olan 01.07.1997 tarihi SSK için de başlangıç sayılacak. Bu tarih, kazandığınız yıpranma payı kadar geriye gidecek ve 23.12.1995 tarihi SSK başlangıcınız olacak. Memuriyet hizmetiniz ve yıpranma payınız dahil olmak üzere toplam SSK prim gününüz 3818 gün. Bu bilgiler doğrultusunda, 25 yıl sigortalılık süresi, 56 yaş ve 5825 prim günü şartlarına tabisiniz. Polis olarak kazandığınız yıpranma payınız aynı zamanda yaş şartından da indirilecek. Doğum tarihinizi vermemişsiniz ancak doğum tarihinize 54 yıl 4 ay 22 günü ilave ederseniz bu tarih, sizin tamamlamanız gereken yaş şartını verecek.

Özetlersek, polis olarak kazandığınız yıpranma payı SSK (4/a) kapsamında emekli olurken prim gününüze eklenecek, sigortalılık sürenizi geriye götürecek ve yaştan da indirim sağlayacak. Doğum tarihinizi yazsaydınız size tam emeklilik tarihi verebilirdim ama 5825 günü doldurduktan sonra 25 yıl sigortalılık sürenizi 23.12.2020 tarihinde tamamlıyorsunuz. Yaş şartını bu tarihten önce tamamlarsanız bu tarihte, daha sonra tamamlarsanız tamamladığınız tarihte emekli olacaksınız.

Sağlık yardımlarından ne zaman yararlanabilirim?

Soru: Hocam merhaba, bizi çok aydınlatıyorsunuz, bunun için teşekkür ediyorum. Ben 27 yaşındayım ve bekarım. Bu ay ilk kez SSK primlerim ödenecek. Ben ne zaman sağlık haklarından yararlanabileceğim? Ameliyat olmam gerekirse bu en erken ne zaman karşılanacak? Merve Yılmaz

Cevap: Merve Hanım, sosyal güvenlik reformu öncesinde SSK'lı bir kişi işe başladıktan 90 gün sonra sağlık yardımlarını alabiliyordu. Reform kanunu dediğimiz 5510 sayılı Kanun bu süreyi 30 güne düşürdü. Adı geçen kanun gereği, 30 gün sigorta priminiz yattıktan sonra hemen sağlık yardımlarından faydalanmaya başlayacaksınız. Bu 30 gün şartını yerine getirdikten sonra ameliyat da olabilirsiniz, sağlık durumunuzun gerektirdiği diğer tedavileri de.

Bağ-Kur'u saydırmadan emekli olabilir miyim?

Soru: 1977 yılında SSK girişim var. 1981 yılından itibaren, götürü ve basit usulde bu güne kadar serbest meslek erbabıyım. Bağ-Kur'a hiç kayıt yaptırmadım. Şimdi Bağ-Kur'u hiç dikkate almadan, 5000 iş gününü doldurup SSK'dan emekli olabilir miyim? Burak Mert

Cevap: Olabilirsiniz.

İşverene ve emekliye banka kolaylığı!

SGK'nın sınırlı sayıda banka ile anlaşması olduğu için, gerek SGK'ya ödeme yapmak isteyenler gerekse kurumdan gelir/aylık alanlar, sınırlı sayıda bankada işlem yaptırabiliyorlardı. SGK, geçtiğimiz günlerde çok sayıda banka ile protokol imzalayarak, hem işverenlerin hem de çalışan/emeklinin işini kolaylaştırmış oldu. Bundan sonra sigorta primi tahsilatları, çalışanlara veya emeklilere yapılan aylık/gelir ödemeleri veya sağlık geri ödemeleri yaklaşık 20 ayrı bankadan yapılabilecek.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 04.03.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM