BASINDAN YAZILAR
Tüp bebeğiniz SGK dan. Nasıl mı? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Tüp bebeğiniz SGK dan. Nasıl mı? / Sadettin Orhan

Soru: Sadettin Bey, ben 12 yıldır evliyim ve bu süre içinde çocuğumuz olmadı. Daha önce tüp bebek yöntemini denedik fakat olumlu sonuç alamadık.

Bu denemeleri cebimizden ödedik. Son çıkan SGK yasasına göre bundan sonra tüp bebek masraflarını devlet karşılıyormuş. Daha önce bu yöntemi denemiş birisi olarak bizim de böyle bir imkanımız var mı? Varsa hangi şartlarla yararlanırız? İsmi Mahfuz

Cevap: Değerli okurum, 5510 sayılı SSGSS Kanunu (Reform Kanunu) ile birlikte, normal yoldan çocuk sahibi olamayan evli çiftlere, yardımcı üreme yöntemlerinde SGK tarafından finansman desteği getirildi. Sizin bu imkandan yararlanıp yararlanamayacağınıza cevap verebilmemiz için doğum tarihiniz, sizin veya eşinizin sigorta bilgileri, kaç yıldır tedavi gördüğünüz gibi bilgileri yazmanız gerekiyordu. Fakat sizin sorunuzu baz alarak bu konunun usul ve esaslarını açıklayalım. Siz de kendi özel durumunuzun değerlendirmesini ona göre yaparsınız.

İki denemeye kadar SGK desteği

SGK tarafından, tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemlerine yapılacak desteğin şartları 5510 sayılı Kanunun 63. maddesiyle düzenlendi. Buna göre;

-           Yapılan tedavi sonucu evli kadının, normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamayacağı ve yardımcı üreme yöntemleri ile çocuk sahibi olabileceği, sağlık kurul raporu ile belgelenmiş olacak.

-           Kadın 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olacak.

-           Son üç yıl içerisinde denenen normal tıbbi yöntemlerle sonuç alınamamış olduğu kurul raporuyla belgelenmiş olacak.

-           Tedaviyi yürütecek olan yardımcı üreme merkezi SGK ile anlaşmalı olacak.

-           Kadının kendisi ya da eşi 5 yıldan beri sigortalı olup, toplam en az 900 gün prim ödemiş olacak.

SGK, yukarıdaki şartları taşıyan kişilere iki denemeye kadar finansman desteği sağlayacak. Ancak sigortalının kendisi, yardımcı üreme merkezi tarafından çıkartılan faturanın birinci denemede %30'unu, ikinci denemede ise %25'ini karşılayacak.

Örnek: 33 yaşındaki Aylin Hanım ve eşi, 3 yıldır denenen normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamamıştır. Aylin Hanım'ın SSK'lı olan eşi 12 yıldır sigortalı olup toplam 4320 gün prim ödemesi bulunmaktadır. Aile, SGK ile anlaşmalı bir sağlık kuruluşuna başvurursa, iki denemeye kadar yapılan tüp bebek masrafları SGK tarafından karşılanır. Ancak aile, birinci denemede %30, ikinci denemede %25'lik farkı ödeyecek.

En kısa zamanda nasıl emekli olurum?

Soru: Sayın Sadettin Bey, SSK işe başlama tarihim 29/11/1985. Toplam 360 gün primim var. 2002 yılına kadar olan zamanım boş geçti. 2002'nin 1. ayında Bağ-Kur'lu oldum ve şu anda devam etmekteyim. Emekli olabilmem için nasıl bir yol izlemem gerekir? En kısa zamanda nasıl olurum? Şaban Ahmet Erol

Cevap: Değerli okurum, doğum tarihinizi yazmadığınız için tam emeklilik tarihinizi hesaplayamayız. Ancak bundan sonra Bağ-Kur'lu (4/b) olarak devam ederseniz 25 tam yıl prim ödedikten sonra 60 yaşınızı tamamladığınız tarihte emekli olursunuz. Yok eğer SSK'ya (4/a) geçer ve primlerinizi bu statüden öderseniz, bu kez 5300 prim gününü tamamladıktan sonra 49 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olursunuz. Bu şartlar altında sizin için en makul tercih bundan sonra bir işyerinden sigortalı olarak prim ödemenizdir.

Özürlü olarak ne zaman emekli olurum?

Soru: 07.03.1969 doğumluyum. %45 oranında engelliyim, ilk sigortalılığım 20.07.1994'te oldu. 2007/Mart'ın 15'ine kadar toplam sigortalılık günüm 473 gün çıktı. 473 gün sigortalılık prim günü normalden yattı, engelli olarak yatmadı. 15 mart 2007 de engelli olarak bir kamu kurumunda çalışmaya başladım şu an toplam 1163 gün sigortalılığım var sizden öğrenmek istediğim hangi yılda emekli olurum. Girişte rapor vermiştik. Emekli olurken bir daha mı rapor vereceğiz SGK'ya. Zira raporumda "sürekli rahatsızdır" yazıyordu. Bunu öğrenmek istiyorum. Ayhan Yücel

Cevap: Ayhan Bey, emekli olurken tekrar rapor vermenize gerek yok. Anladığım kadarıyla kamu kurumunda işçi statüsünde çalışıyorsunuz. Verdiğiniz bilgilere göre III. Derece özürlü kategorisine giriyorsunuz. Buna göre 16 yıl sigortalılık süresi ile 3760 prim gününü tamamlayarak emekli olacaksınız. Sigortalılık süreniz 20.07.2010 tarihinde doluyor. Fakat prim gününüz için 7 yıldan fazla çalışmanız gerekiyor.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 26.02.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM