BASINDAN YAZILAR
Para Kazanarak Bu Eğitimlerle Kolay Meslek Edinebilirsiniz! - MuhasebeTR

Para Kazanarak Bu Eğitimlerle Kolay Meslek Edinebilirsiniz!

İşsizlik hem bireyler hem de toplum açısından önemli bir sorundur. TÜİK’in son verilerinde 15-64 yaş grubunda işsizlik oranı %13,4, 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise %25,3 seviyesinde gerçekleşmiştir. Görüldüğü üzere işsizlik en fazla gençleri etkilemektedir. Oysaki Türkiye İş Kurumu tarafından işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilerek işe girmelerine yönelik birçok program bulunmaktadır. İşsizliğin yapısına bakıldığında özellikle vasıfsız kişilerde işsizlik daha yaygın bulunmaktadır. Başta gençler olmak üzere mesleği olmayan vatandaşların meslek öğretmek, mesleği olan vatandaşların nitelikleri geliştirmek ve mesleği olup iş bulamayan vatandaşların istihdam garantili kurslar aracılığıyla istihdam edilmesini sağlayan İŞKUR’un kurslarına katılması mümkün bulunmaktadır.

YARIM MİLYONDAN FAZLA KİŞİ YARARLANDI

2019 yılında 126.310 kurs/program açılmış, bu kurslardan toplamda 568.420 kişi yararlanmış olup, yararlanıcıların %71’i İşbaşı Eğitim Programına, %7’si Girişimcilik Eğitim Programlarına, %22’si ise Mesleki Eğitim Kurslarına katılmışlardır.

Kurs ve programlardan yararlananların %53’ünü kadınlar oluşturmuştur.

2019 yılında düzenlenen kurs ve programlardan ağırlıklı olarak gençler yararlanmıştır. Nitekim kursiyerlerin %65’ini 15-29 yaş aralığında yer alan gençler oluştururken, %28’ini 30-44 yaş grubu, %7’sini 45 yaş üstü oluşturmaktadır.

MESLEKİ EĞİTİM KURSLARINDAN NASIL FAYDALANILABİLİR?

Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen kurs ve diğer hizmetlerden faydalanmak için öncelikle 15 yaşını tamamlamış olmak ve bu Kuruma kayıtlı işsiz olmak gerekmektedir. Ayrıca;

  •  Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak,
  •  Kurumca aynı meslekte düzenlenen kursu tamamlamamış olmak,
  •  İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanmak,
  •  Emekli olmamak ve kurslara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak gerekmektedir.

Belirtilen şartları sağlayan ve kursa devam etmelerine engel durumları bulunmayan yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de kurslara katılabilmektedirler.
Yükseköğretim ve açık öğretimdeki öğrenciler, tarımsal faaliyette bulunanlar, isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da mesleki eğitim kurslarından yararlanabilmektedir.

Mesleki eğitim kursları; günlük en az 5 en fazla 8 saat ve haftada altı günü geçmemek üzere en az 30 en fazla 40 saat düzenlenmektedir. Mesleki eğitim kurslarının toplam süresi 160 fiilî günü geçmemektedir.

KURSLARA KATILANLARA SAĞLANAN İMKÂNLAR

Mesleki eğitim kurslarına katılan işsizlere, kurslara fiilen katıldıkları gün üzerinden;

  • Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 70 TL zaruri gider ödemesi,
  • Geleneksel mesleklerde mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 45 TL zaruri gider ödemesi,
  • İstihdam garantisiz mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 35 TL zaruri gider ödemesi,
  • İşte Anne Projesi kapsamında 0-15 yaş arasında çocuğu olan ve İş Kulübü avantajlarından faydalanan ve akabinde istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara günlük 110 TL zaruri gider ödemesi,
  • Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 TL bakım desteği ödemesi ve
  • Genel sağlık sigortası primi, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi İŞKUR tarafından mesleki eğitim kursu süresince karşılanmaktadır.

NASIL MÜRACAAT EDİLİR?

Mesleki eğitim kurslarına katılan vatandaşlardan herhangi bir ücret kesinlikle alınmamakta olup, yukarıda belirtilen ve mesleki eğitim kursu süresince İŞKUR tarafından karşılanan giderlerin yanında, kursu başarıyla tamamlayan vatandaşlara kurs sonunda Kurs Bitirme Sertifikası verilmektedir. Bununla birlikte, Mesleki Yeterlilik Kurumunun belirlemiş olduğu Mesleki Yeterlilik Belge zorunluluğu kapsamındaki mesleklerde düzenlenen kurslara katılan kişilere, kurs sonunda yapılacak sınavda başarılı olmaları hâlinde Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmektedir.

Mesleki eğitim kurslarından faydalanmak isteyen tüm işverenler, 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Hizmet Merkezlerine istedikleri zaman başvuruda bulunabilmektedirler.

(Kaynak: İsa Karakaş / Türkiye Gazetesi | 24.03.2021)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM