BASINDAN YAZILAR
Sağlık Çalışanlarının Yıpranmasına İzin Ayarı / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Sağlık Çalışanlarının Yıpranmasına İzin Ayarı / Okan Güray Bülbül

Sağlık çalışanlarının emeklilik yaşlarının geriye gidebilmesi için en az 3600 gün yıpranmaya tabi çalışmaları gerekiyor. Son genelgeyle hafta tatilleri de artık bu kapsama giriyor ve gün hesabına ekleniyor.

İZİNLER DE SAYILACAK

1- SORU: Genelgeyle sağlık çalışanlarının yıpranma kapsamındaki yaştan indirim hakkından yararlanabilmesi için gerekli 10 yıllık sürenin hesabında bütün çalışma süresinin dikkate alınacağını yazmışsınız. Düzenleme hayata geçirildiği tarihten sonrası için mi geçerli? (Kadir Muharremoğlu)

CEVAP: Hafta tatili, yıllık izin gibi sürelerde çalışanlar yıpranmadan faydalanamıyor. Emeklilik yaşlarının geriye gidebilmesi için en az 3600 gün yıpranmaya tabi çalışmaları gerekiyor. Genelgeyle yıpranmasız günler de 3600 günde dikkate alınacak. Değişiklik genelge öncesi dönemi de kapsıyor.

PRİMLERİ TAMAMLAYIN

2- SORU: 1969 doğumluyum. 01.03.1988 girişim var SSK’dan. 31.01.2019 itibarıyla işyeri çıkışımı yaptım ve 5.225 güne istinaden emekliliğimi yazılı olarak SSK’dan talep ettim. İşyerinden çıkışınızı yapıp başvurun dediler. 2004 ve 2014 yılları arasında bir işyeri ortaklığım olmuştu. İşyeri sahibi gözüktüğüm için Bağ-Kur’dan ödeme yapmam gerekiyormuş. Yani 2010 ve 2014 arasını silmişler. 3.880 gün SSK’lı gözüküyormuşum. Emekli olmam için ne yapmam gerekiyor. (Yasemin Çelik)

CEVAP: SSK kesintiye uğrarsa zorunlu Bağ-Kur devreye girer. Bu nedenle de sorun olmuş. Öncelikle bu sürelere ilişkin dondurma işlemi yapıp daha sonra SSK’dan emeklilik için gerekli prim gün sayısını tamamlamanız gerekiyor. Bu şekilde emekli aylığı bağlatabilirsiniz.

ÇALIŞANA ÖLÜM AYLIĞI YOK

3- SORU: Annem ve babamdan yetim aylığı alıyorum. İkisi de SSK emeklisi. Vefat tarihleri 1 Ekim 2008 öncesi. Bir bankada çalışmıştım, emekli olursam yetim maaşı kesilir mi? (Hatice Alkan)

CEVAP: Kendi sandığı bulunan bir bankada çalışmanız ya da emekli olmanız halinde aylığınız kesilir.

‘HAKLI FESİH’ YAPABİLİRSİNİZ

4- SORU: Elektrik teknisyeni olarak daimi işçi statüsünde görev yapıyorum. 24 saatlik zaman diliminde normal zamanlarda dönüşümlü olarak 4 kişi çalışıyoruz. Yıllık izne bir kişi çıkıyor ve 3 kişi kalıyoruz. 3 kişi çalışırken eskiden ‘kısa dönüş’ ücreti hak ediliyordu. Ancak işveren uygulama değiştirdi ve sadece dörder saat mesai veriyor ve kısa dönüş ücreti ödemiyor. Gece saat 4’te vardiya değişikliği yapmak sakıncalı mıdır? İşveren istediği saatte vardiya değişikliği yapabilir mi?

CEVAP: İş Kanunu’nda vardiya değişikliği olamayacak saatler söz konusu değil. Bu noktada en büyük problem 11 saati aşan çalışma yapılamayacak olması. Bu nedenle günlük 16 saate varan çalışma yapılıyor olması İş Kanunu’na aykırı olduğu gibi iş sağlığını da tehlikeye atıyor. Bu düzenin değişmemesi halinde haklı nedenle fesih hakkınızı kullanabilirsiniz.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 01.06.2019)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM