BASINDAN YAZILAR
Gelin Ekmek Bekliyor.. / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

Gelin Ekmek Bekliyor.. / Mustafa İşcan

 Değerli okurlarımız, “bu başlık nedir, SGK ile ne alaka?” diye kendi kendinize söylendiğinizi duyar gibiyim. Ancak geçtiğimiz seçim döneminin unutulan vaatlerinden birini hatırlatmak amacıyla bu yazıyı kaleme aldım.

Bu konuyla ilgili 03.06.2015 tarihindeki “Engelli ve muhtaç aylığında kişisel gelire dönülmeli” ve 11.11.2015 tarihindeki “65 yaş aylığında hatalı uygulama sona eriyor” başlıklı yazılarla konuyu gündeme taşımaya çalışmıştım. Seçim dönemi sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu beyin seçim vaatlerinden biri de 65 yaş ve engelli muhtaç aylığının bağlanmasında aylık bağlanacak kişinin değil de ikamet edilen adrestekilerin gelirin hesaplanması sorunun çözümüne dair bir vaattir. Peki, konu tam olarak neydi kısaca özetlersek;

2022 sayılı “65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun”daki muhtaçlık kriteri 2013 yılı Ağustos ayında değiştirildi. O güne kadar muhtaç sayılma kriterinin aylık 124 liradan 243 liraya çıkması önce iyi bir şeymiş gibi gösterildi ama aslında vatandaş için güzel değildi. 400 bin olan emekli sayısında neredeyse üçte bir kayba neden oldu. Değişen kanunun maddesini incelersek; ilgili maddede şu ibareler yer alıyor: “Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar veya nafaka bağlanmış veya nafaka bağlanması mümkün olanlar hariç olmak kaydıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarına, muhtaçlık hali devam ettiği müddetçe (1.620) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.Birinci fıkra kapsamına girenlerden, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden fazla olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olan kimseler muhtaç kabul edilemez ve kendilerine aylık bağlanamaz.”

Bu düzenlemeye gelen tepkiler üzerine seçimlerde şu anki iktidar partisinin genel başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “tekrar kişinin gelirine bakılacak hanede çalışanların geliri hesaplamaya dahil edilmeyecek” sözünden beri engelli ve muhtaç 65 yaş aylığını kaybedenler ümitlenmişti. Ve halen tükenmek üzere olan küllenen ümitlerin gerçekleşmesini bekliyorlar. Düşünün, camiden çıkmış veya sokağa hava almaya, derneğe, kıraathaneye arkadaşını dostunu görmeye gitmiş ama akşam eve dönerken torunu çikolata, harçlık beklerken; gelini ise ekmek almasını söylemiştir ve akşam ekmeğiyle dönmesini beklemektedir. Bu kişinin bir geliri yoksa çocuğu da para vermemişse ne yapacak bu yaşlı amca? İşte sırf bu duruma düşmemesi için eve geldiğinde elinde ekmekler ile ve torunun “dede bana çikolata aldın mı?” diyerek sevinçle kapıdan karşılamasına engel olmamak gerekli diye düşünüyorum. Bir an önce de seçimler öncesi verilen bu vaadin tutulmasının takipçisi olacağımızı belirtim.

ANNENİZ 3600 GÜN İLE EMEKLİ OLUR

Ömer TÜRKARSLAN

 

Annem 01.02.1964 doğumlu. SSK ilk işe girişi 01.01.1998. Toplam 1781 günü var. Ne zaman emekli olabilir? 3600 günden emekli olabilir mi?

Ömer Bey, anneniz 01.01.1998 sigorta başlangıcı ile 20 yıl 54 yaş 5975 gün ile emekli olabilir. Ancak kısmi (yaştan) olarak ise 15 yıl 3600 gün 58 yaşı kuralının 3’ünün tamamlandığında emeklilik dilekçesi verebilir.

 

YURTDIŞI BORÇLANMASI İLE EMEKLİLİK

FEYYAZ KARAÇOBAN

 

1963 doğumluyum. 26 senedir Avusturya’dayım. Ne kadar gün borçlanıp kaç para ödemeliyim ve ne zaman emekli olurum?

Feyyaz bey, sizler gibi Türkiye’de hiç çalışması olmayan gurbetçilerimizin Türkiye’ye tatile geldiklerinde muhakkak birkaç gün fiili olarak çalışmanız ileriki zamanda yapacağınız borçlanmanız için daha faydalı olacaktır. Hiç çalışması olmayan biri 4-b’den (Bağ-Kur) kapsamında borçlanma işlemi yapılacağından dolayı, bu da daha fazla prim ödeyerek daha az emekli aylığı almanıza sebep olacaktır. O yüzden borçlanmadan önce 4-a’dan (SSK) filli olarak çalışmayı öneriyoruz. Daha sonra borçlanıp ödeme yaparsanız hem daha düşük para ödemiş hem de doğru süre seçimi ile yüksek emekli aylığı almış olursunuz.

Yurtdışındaki ilk çalışmaya başladığınız tarih Türkiye’den sayılacağı üzere 1990 yılındaki başlangıcınız ile 25 yıl 52 yaş 5525 gün şartları ile emekli olabilirsiniz. “Hemen emekli olmayı düşünmüyorum, 60 yaşına kadar Almanya’da çalışıp Türkiye’den emekli olmak isterim” diyorsanız da 15 yıl 3600 gün ve 60 yaşında Türkiye’den emekli olabilirsiniz. Borçlanma tutarı ise 2015 Aralık ayı sonuna kadar günlük 17.57 TL olup borçlanacağınız gün ile çarptığınızda ödeme rakamınızı bulmuş olursunuz.

DOĞUM BORÇLANMASI YAPABİLİRSİNİZ

NACİ DUMLU

  Eşimin 06.05.1996’da sigorta girişi var. 12.01.1997 doğumlu kızımız var. Ancak  06.05.1997’den sonra 120 gün, 1998’de 180 gün prim ödenmiş. Doğum borçlanması ile kalan 420 günü borçlanabilir mi?

Naci bey, doğum borçlanmasında çocuk doğduktan sonra sigortasız geçen süreler borçlanabileceğinden dolayı, sizin de belirttiğiniz gibi eşinizin 300 gün çalışma süresi dışında geriye kalan 420 günü borçlanıp ödeme hakkı vardır.

 

(Kaynak: Milligazete.com | 23.03.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM