BASINDAN YAZILAR
İşsize İstihdam Sağlayan Patrona Büyük Teşvik Var / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

İşsize İstihdam Sağlayan Patrona Büyük Teşvik Var / Okan Güray Bülbül

 Teşvik kapsamında yüzde 33,5’lik primi karşılanan işveren, toplamda 477,5 lira prim ödemek zorundayken teşvik sonrası bu rakam 50,9 TL’ye düşüyor. Yani işveren böylece bir işçiden her ay 426,6 TL avantaj sağlıyor.

İşsizlik sigortasından ancak işsizlerin yüzde 10’una maaş bağlanabiliyor. Ancak işsizlik sigortasının tek amacı işsiz kalınan dönemde işsizlerin gelirlerinin korunması değil. İşsizlerin istihdam edilebilirliğinin artırılması ve mesleki eğitim yoluyla işgücü piyasasının ihtiyaçlarının karşılanması da fonun amaçları arasında. İşsizlik sigortası fonunda Ekim 2015 itibarıyla 88 milyar TL var. İşsizlik fonundan bugüne kadar 4 milyon 212 bin kişiye maaş bağlanmış durumda. Fondaki parayla yararlanan işsiz sayısı arasında uçurum var. Kanuna göre, uygulanan teşvikten yararlanmak için işyerinin ve sigortalının sağlaması gereken bazı şartlar söz konusu.

Hangi şartlar var?

Buna göre teşvik kapsamında işe alınacak kişinin işe girişinin yapıldığı tarihte işsizlik sigortasından maaş almaya hak kazanmış olması gerekmektedir. Yani teşvik kapsamında işe alınacak işsizin işsizlik maaşı alıyor olması şarttır. Bu kapsamda işsizin son 120 günü kesintisiz olmak üzere son 3 yıl içerisinde en az 600 gün prim ödemiş olması ve işinden işsizlik sigortasından yararlanabilecek bir nedenle ayrılmış olması gerekmektedir.

ALT LİMİTTEN

İşverene kısa vadeli sigorta prim kollarına ödenen primlerin yüzde 1’i ile 5510 sayılı Kanun çerçevesinde ödenen diğer primlerin tamamı üzerinden prim teşviki uygulanır. Dolayısıyla işveren bu kapsamda işe aldığı bir kişi için yalnızca yüzde 2 işsizlik sigortasıyla yüzde 1 kısa vadeli sigorta kolları primi öder. Bugün itibarıyla bir işçiyi istihdam eden işverenin yüzde 37,5 oranında prim ödemesi gerekmektedir. Teşvik kapsamında yüzde 33,5’lik primi karşılanan işveren toplamda 477,5 TL prim ödemek zorundayken teşvik sonrası bu rakam 50,9 TL’ye düşmektedir. Her ay 426,6 TL avantaj sağlayan işverenler bu çerçevede rekabet koşullarında öne geçmektedirler.

Mesleki kurslar yapılıyor

İşsizlik sigortasından maaş alan bir kişi için İŞKUR’un mesleki kurslar düzenlemesi ve işsizin mesleki becerilerine uygun iş önermesi gibi uygulamaları söz konusu. Bunun yanında işverenler için de işsizlik sigortasından maaş alan bir kişinin işe alınması halinde teşvik uygulanıyor.

DESTEK NE KADAR DEVAM EDİYOR?

işe alınan kişinin işsizlik sigortasından yararlanma süresi ne kadarsa, teşvikin süresi de bu süreyle sınırlı. Yani teşvik kapsamında işe alınan işsizin 10 ay işsizlik sigortasından yararlanma hakkı varsa teşvik 10 ay, 6 ay varsa 6 ay uygulanıyor. Diğer yandan teşvik uygulanan süreler, işsizin işsizlik süresi hakkından da düşülüyor. Yani 10 ay işsizlik sigortasından yararlanma hakkı olan bir işsiz teşvik kapsamında işe alınır ve 10 ay boyunca istihdam edilirse bu süre işsizlik maaşı alacağı süreden de düşülüyor.

Üçüncü köprüye şoför yok

İŞSİZLERİN mesleki becerilerinin işverenlerin talepleriyle uyuşmaması sorununun da işsizlik sigortası fonu kullanılarak giderilmesi sağlanabilir. Özellikle üçüncü köprü yapımında kamyon şoförü bulunamaması gibi sorunların önüne hem mesleki becerilerin geliştirilmesi, hem de sosyal yardım – istihdam bağlantısının kurulması için gerekli tedbirleri alarak geçilmesi mümkün.

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 10.11.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM