BASINDAN YAZILAR
Kızlara Var, Erkeklere Yok / Mustafa İşcan - MuhasebeTR

Kızlara Var, Erkeklere Yok / Mustafa İşcan

 Yukarıdaki başlığımızı okuyanlar, “Allah Allah bu da ne?” diyebilir ama gerçekten öyle; kızlara var, erkeklere yok! Evlenme ödeneğinden, halk arasındaki ifadesiyle “çeyiz parası”ndan bahsediyorum. Aslında 01.10.2008 tarihine kadar genelde çıkan yasalar hep bayanlara pozitif ayrımcılık yaparak çıkmıştır. Ancak 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı yasayla ilk olarak emeklilik koşullarında pozitif ayrımcılık kalkmış oldu kademeli olarak. Bay ve bayan da belli bir süre sonra 65 yaşında emekli olacaklar. Ne kadar tuhaf değil mi, diğer pozitif ayrımcılıklara bakıldığında ve ilk defa da bayanlara doğum borçlanma hakkı eksiklikleri ile aynı kanunla getirilmiştir.

EVLENME ÖDENEĞİ
Anne veya babasının ölümü nedeniyle SGK’dan yetim aylığı (ölüm aylığı veya geliri) almakta olan kız çocuklarına resmi olarak evlenmeleri halinde evlenme ödeneği (çeyiz parası) ödenmektedir. 
SGK’dan aldıkları gelir veya aylıklarının evlilik nedeniyle kesilmesi gereken kız çocuklarına resmi olarak evlenmeleri ve yazılı olarak talepte bulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarı bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenmektedir. Evlenme ödeneği (çeyiz parası) alabilmek için “yetim aylığı almakta olan” şartı bulunmaktadır. Yani, çalışması veya başka bir nedenle yetim aylığı almadığında evlenen kız çocukları hak sahibi olmadıkları için evlenme yardımı (çeyiz parası) alamazlar. Ancak, işten ayrılıp yetim aylığı almaya başlayan ve yetim aylığı alırken evlenen kız çocuğuna evlenme ödeneği (çeyiz parası) verilmektedir. 
1 Ekim 2008’den önce Bağ-Kur’dan yetim aylığı alan kız çocuğu 1 Ekim 2008’den sonra evlenirse bu kız çocuğuna SGK’nın 2008/96 sayılı Genelgesi’nde; “Bağ-Kur sigortalılarından ölüm tarihi 5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihinden (1 Ekim 2008) önce olanların hak sahibi kız çocuklarının Kanun’un yürürlük tarihinden sonra evlenmeleri halinde, bunlara da Kanun’un 37. maddesi uyarınca evlenme ödeneği verilecektir” hükmü gereğince bu durumdaki Bağ-Kurlunun kız çocuğuna da çeyiz parası verilecektir.

ÇEYİZ PARASI NE KADARDIR?
SGK’dan alınmakta olan en son gelir veya aylığının 2 yıllık tutarı, yani 24 katıdır. Bu miktar peşin ve bir defada verilmektedir. Örneğin, 500 lira ölüm aylığı alan bir kız çocuğuna evlendiğinde 12.000 lira evlenme ödeneği verilecektir. Evlilik tarihinden itibaren beş yıl içinde çeyiz parası başvuru yapılabilir.
kİMLER YARARLANABİLİR?
Bu ödeneği almak için iki şart aranmaktadır. Bunlardan birincisi, ölüm gelir veya aylığı almak, ikincisi de bu gelir veya aylığı alırken evlenmiş olmaktır.
Evlilik yardımı bir defaya (bir evliliğe) mahsus olarak verilmekte olup, istenilen evlilikte alınabilir. Yani ister ilk evlilikte, isterse ikinci evliliğinde kız çocukları alabilirler.
Evlenme ödeneği için resmi evlilik bağı kurulduktan sonra ödeneği alacak kişinin veya vekilinin dilekçe ile;
l 4/a (SSK’lılar) ve 4/b (Bağ-Kurlular) kapsamındakiler Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Emeklilik İşlemleri Daire Başkanlığı’na,
l 4/c (Devlet Memurları) Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı’na, Başvurmaları gerekmektedir.

MERYEM YAKIN
Ben 3.5 yıldır evliyim. 1996 yılından beri babamdan yetim aylığı almaktaydım, ancak SGK’lı olarak çalışmamdan dolayı aylığım kesildi. Evlenmeden 3 ay önce işten ayrıldım ve evleneceğim için tekrar SGK’ya başvurup yetim aylığımı bağlattırmadım. Şu anda SGK’ya başvursam çeyiz paramı talep edebilir miyim ve eğer çeyiz paramı alabilecek olsam annemin maaşından kesinti olur mu? 
Maalesef çeyiz yardımı şartları ancak evlenmeden önceki duruma bakılarak veriliyor. Siz işten ayrıldıktan sonra SGK’ya dilekçe verseydiniz maaş bağlanması için çeyiz parasını alabilirdiniz. Ancak o dilekçeyi vermediğiniz için adınıza yetim maaşı bağlanmadığından dolayı çeyiz yardımına müracaat edemezsiniz. Eğer yetim maaşı alırken evlenmişseniz 5 yıl boyunca çeyiz yardımına müracaat hakkınız olup alabilirdiniz.

(Kaynak: Milligazete.com | 16.09.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM