BASINDAN YAZILAR
Eve, Evlenene ve Çocuğa Destek Var / Resul Kurt - MuhasebeTR

Eve, Evlenene ve Çocuğa Destek Var / Resul Kurt

 Başlığa bakan okurlarımızın hem ev alana, hem evlenene ve hem de çocuk yapanlara verilecek Devlet desteğinden büyük bir memnuniyet duyacaklarını düşünüyorum. 

27 Mart 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve 7 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan 6637 sayılı Kanun ile devletin sosyal hayata önemli üç katkısı da hayata geçti.  Buna göre, konut alanlara, çeyiz hesabı açanlara ve doğum yapanlara devlet katkısı olacak!

*Ev alana destek: Konut sahibi olmayan Türk vatandaşlarına, yurt içinde satın alacakları ilk ve tek konut için mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde Türk Lirası cinsinden konut hesabı açmaları, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları ve konutu satın almalarını müteakip ilgili bankaya başvurmaları hâlinde Devlet katkısı ödenecek. Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’sini ve azami 15.000 Türk Lirasını geçemeyecek. Azami tutar ise her yıl yeniden değerleme oranında arttırılacak.

*Çeyize devlet katkısı: Türk vatandaşlarına ve mavi kartlılara, mevduat veya katılım bankalarının yurt içi şubelerinde Türk Lirası cinsinden çeyiz hesabı açmaları, asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmaları, 27 yaşını doldurmadan ilk evliliklerini yapmaları ve evliliklerini müteakip ilgili bankaya başvurmaları hâlinde Devlet katkısı ödenecek.

Devlet katkısı ödemesi hesapta biriken toplam tutarın yüzde 20’sini ve azami 5.000 Türk Lirasını geçemeyecek. Azami tutar her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak.

*Çocuğa da destek: Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300 TL, ikinci çocuğu için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları için 600 TL doğum yardımı yapılacak.

Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılacak.

Doğum yardımı, Bakanlıkça belirlenen zorunlu hâllerde babaya da ödenebilecek.

Doğum yardımı ödenmesinde Kimlik Paylaşımı Sisteminde yer alan nüfus kayıtları esas alınarak işlem yapılacak. Bu yardım 15 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girecek.

Bağ-Kur’dan da büyük müjde

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, 04.04.2015 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, kayıt ve tescilleri yapıldığı hâlde, hükmün yayınlanacağı ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını, hükmün yürürlüğe gireceği tarihi takip eden aybaşından itibaren 3 ay içerisinde ödememeleri veya ilgili kanunları uyarınca yapılandırmamaları hâlinde, prim ödemesi bulunan sigortalıların daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karşıladığı ayın sonu itibarıyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalıların ise tescil tarihi itibarıyla sigortalılığı durdurulacak.

Durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilmeyecek ve bu sürelere ilişkin SGK alacakları takip edilmeyerek bunlara SGK alacakları arasında yer verilmeyecek.

Daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihindeki prime esas kazanç tutarı üzerinden borç tutarı hesaplanarak ihya edilecek.

Böylece Bağ-Kur’lular için büyük bir fırsat doğmuş oldu. Özellikle 1.3.2011 öncesi dönemde SSK ve Bağ-Kur hizmet çakışmalarında yaşanan ve sigortalıların emekliliklerinde ciddi sıkıntılara sebebiyet veren sorunların da büyük bir kısmı bu düzenlemeyle çözülmüş olacak.

SORULARA CEVAPLAR

Yurt dışında alınan raporlar geçerli midir?

Okurumuz Hamide DOĞAN “Şirketim tarafından görevlendirme ile gönderildiğim ABD’ de tedavi olduğum radyoterapi merkezi bana bir rapor verdi. Raporlarımda “8 hafta boyunca belirtilen tarihler arasında kurumumuzda proton tedavisi görmektedir” yazıyor. Bunu konsolosluğa götürdüm ancak tercüme noter onaylar istediler onlara başlamadan bu tarz bir raporun yeterli olup olmayacağı konusunda tereddüt ediyorum” diye soruyor.

Sigortalıların istirahat raporları ve iş göremezlik ödemeleri ile ilgili Sosyal Sigorta İşlemleri yönetmeliğinin 39. Maddesinde; “Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olup, işverenleri tarafından yurtdışında görevlendirilen sigortalılar ile Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında bulunan ve yürütmekte oldukları iş veya çalışma konuları nedeniyle yurtdışında bulunan sigortalılara ve Kanunun 5 inci maddesi (g) bendi kapsamındaki sigortalılara ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerdeki tedavileri sonucu verilen istirahat raporlarının ilgili ülke mevzuatına uygun olduğunun ülkemiz dış temsilciliklerince onanması hâlinde, Kurumca yetkilendirilen hekim ve sağlık kurullarının ayrıca onayı aranmaz” hükmü yer almaktadır.

ABD’de çalıştığınız şirket tarafından görevlendirilmiş ve bildiriminiz Türkiye’den yapılıyor ise, ABD’de adınıza düzenlenen istirahat raporunun Konsoloslukça onaylanması halinde geçerlilik kazanacaktır.

Askerlik sonrası işe dönüş mümkün mü?

Okurumuz Kerem SÖKE “Askerlik nedeniyle işyerimden ayrıldım ve askerlik sonrasında yeniden işe başlamak için başvurdum. Ancak işverenim işe başlatmak istemediğini iletti. Ne yapabilirim?” diye soruyor.

Askerlik dolayısıyla işinden ayrılan işçiler askerliğin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde işe girmek istedikleri takdirde işveren bunları eski işleri veya benzeri işlerde boş yer varsa derhal, yoksa boşalacak ilk işe başka isteklilere tercih ederek, o andaki şartlarla işe almak zorundadır.

Aranan şartlar bulunduğu halde işveren iş sözleşmesi yapma yükümlülüğünü yerine getirmezse, işe alınma isteğinde bulunan eski işçiye üç aylık ücret tutarında tazminat ödemek durumunda kalır.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 31. Maddesinde bu husus düzenlenmiştir. Buna göre işverene askerlik sonrası işçiyi işe alma konusunda bir yükümlülük getirmiş ve başlatılmaması halinde cezai yaptırım olarak tazminat ödenmesini öngörmüştür.

Bu yükümlülük ve yaptırım, askerlik sonrası işe alınmayan işçinin, iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedildiği anlamına gelmeyecektir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 09.04.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM