BASINDAN YAZILAR
Muhtaç Yaşlılarımız 2014 Yılındaki Katsayıları 2015 Yılında Değişmedi Fakirliğe Devam Denildi / Vedat İlki - MuhasebeTR

Muhtaç Yaşlılarımız 2014 Yılındaki Katsayıları 2015 Yılında Değişmedi Fakirliğe Devam Denildi / Vedat İlki

 2014 Yılı Merkezi bütçe kanunu ile birlikte 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde yer alan gösterge rakamı bir yıl boyunca 1.751 olarak uygulandı.

2015 yılı Merkezi bütçe kanunu ile 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde yer alan gösterge rakamı1/1/2015-31/12/2015 tarihleri arasındaki aylık ödeme dönemlerinde 1.751 olarak uygulanıyor.

MUHTAÇ YAŞLILIK AYLIĞI NEDİR?

65 Yaşına gelenlerden  MYÖ sigorta kollarından yeterli prim günleri olmayarak (Türk Sosyal Güvenliğinde Primsiz Ödeme) artık emekli maaşı alamayacak yurttaşlarımıza Sosyal Devlet statüsünden geçimlikte olmasa da düşük bir aylıktır.

Kısaca fakir aylığıdır.

1.)      4/A,4/B,4/C statüsünde sigortalı çalışmayacak.

2.)      Çocuklarından mahkeme kararı ile nafaka alamayacak.

3.)      Gayrimenkul sermaye iradi,menkul sermaye iradi olamayacak

4.)      Hane geliri testi yapılır, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olması gerekir.

286,32 TL AZ GELİR OLMAZSA FAKİR MAAŞINI UNUT

65 Yaş Muhtaç Yaşlılık Aylığı için hane geliri kavramı getirilmiş ,muhtaç yaşlının geliri görmezden gelinerek adeta bu maaşı vermeme adına engellenmiştir.

‘’Sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlananlar ile uzun vadeli sigorta kolları açısından zorunlu olarak sigortalı olunması gereken bir işte çalışanlar veya nafaka bağlanmış ya da nafaka bağlanması mümkün olanlar hariç olmak kaydıyla, her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olmayanlardan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş Türk vatandaşlarını kapsar’’

BAŞVURU

Muhtaç yaşlılık aylığı  bağlanacak aylıklara ilişkin başvurular, bu kişilerin adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı ikametgâhının bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılır.

Yaşlı aylığı başvurularında, herhangi bir belge talep edilmeyecektir.

SOSYAL İNCELEME

Sosyal inceleme, hane ziyareti ve çevre araştırmasından elde edilen bilgilerden oluşur.Sosyal inceleme; başvuru formunda beyan edilen bilgiler ile merkezi veri tabanlarından yapılan sorgulamalar doğrultusunda elde edilen bilgilerin doğrulanması ve hanenin genel durumunun mahallinde tespit edilmesi amacıyla, Vakıf personeli tarafından başvuruda bulunanın ikametgâhına ve çevresine gidilmek ve hane ziyaret bilgi formu doldurulmak suretiyle gerçekleştirilir.Aylık almaya hak kazanan kişilerin sosyal incelemeleri her yıl yenilenir.

DEĞERLENDİRME

Her ne nam altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı 16 yaşından büyükler için belirlenmiş olan asgari ücretin aylık net tutarının 286,32 TL.  az olanlar ile aynı tutardan fazla gelir sağlaması mümkün olmayanlar, 2022 sayılı Kanunun uygulanmasında muhtaç sayılır.

ÇOCUKLARI NAFAKA VERİRSE DEVLET 65 YAŞ AYLIĞINI VERMEZ

Aylık başvurusunda bulunan kişiye 22/10/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 364 üncü maddesine göre tespit edilen yakınlarından nafaka bağlanmasının mümkün olup olmadığı Mütevelli Heyet tarafından tespit edilir. Nafaka bağlanması mümkün olduğu belirlenenlerin aylık başvurusu reddedilir.

MUHTAÇ YAŞLILAR NE KADAR AYLIK ALIR

MAAŞ İÇİN KATSAYI 1751

Maaş:1751x0.079308=138,86 TL.+EK ÖDEME=144,41 TL.

AYLIKLAR 3 AYDA BİR PEŞİN ÖDENİR

Aylıklar üçer aylık dönemler halinde peşin olarak ödenir.

SAĞLIK HİZMETİ BEDAVA

Aylık bağlama işlemi tamamlananlara ait bilgiler, 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (3) numaralı alt bendine göre 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (1) numaralı alt bendine göre genel sağlık sigortası kapsamına alınmaları amacıyla Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğünü tarafından sistem üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilir ve bu bildirim sonrasında ilgililer genel sağlık sigortalısı olarak Sosyal Güvenlik Kurumunca tescil olunurlar.

 İLAÇ KATKI PAYI ALINIR,VAKIF BUNUN PARASINI ÖDER.

HANGİ HALLERDE SONA ERER

a) Ölüm.

b) Feragat.

c)Türk vatandaşlığından çıkarılma ya da Türk vatandaşlığı muhafaza edilmeksizin yabancı memleket uyruğuna girilmesi.

ç)Aylık almakta iken ikametgâhını başka Vakfın görev alanına girecek şekilde değiştirenler için bir yıl içinde yeni ikametgâhlarındaki Vakfa başvurulmaması.

d)Aylığın bir yıl boyunca aralıksız olarak alınmaması.

e) Nafaka almakta olması ya da hane içinde kişi başına düşen gelirin muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde olması sebebiyle aylık bağlanması koşullarının kaybedilmesi. Nafaka alabilecek olması ya da muhtaçlık sınırına eşit veya üzerinde hane içinde kişi başına düşen gelir elde edebilecek olması ya da başka sebeplerle muhtaçlık halinin ortadan kalktığının tespit edilmesi.

Aylığı kesilenlerin yeniden aylık talebinde bulunmaları halinde başvurular yeni başvuru olarak değerlendirilir. 

AYLIKLARA HACİZ KONULMAZ

Nafakaya ilişkin haklar saklı kalmak kaydıyla, 2022 sayılı Kanun uyarınca bağlanan aylıklar kişinin rızası olsa bile haczedilemez, başkasına devir ve temlik edilemez.

2828 SAYILI KANUNA GÖRE HARÇLIK ALINIRSA MUHTAÇ YAŞLILIK AYLIĞI ALINMAZ

2015 yılı içinde ödenecek aylık net harçlık tutarları (1620) gösterge rakamının ilgili ay itibarıyla geçerli olan memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı ödenir.

1620x0,07308=128,48 TL.

ŞİMDİ TERCİH YAPACAKLAR HARÇLIK MI? AYLIK MI?

65 YAŞ AYLIĞI=144,41 TL.

HARÇLIK=128,48 TL.

Hangisini almak istiyorsa onu tercih edecektir.

Geçmişten geleceğe köprü olan yaşlılarımız için özellikle primsiz ödemeler kapsamında Sosyal Yardım niteliğinde aylık bağladıklarımız Hane Geliri Kavramı ve Nafaka dayatması ile birlikte bu aylığı almaları zorlaşmıştır.

Umarım ilerleyen yıllarda muhtaç yaşlılık aylığı net asgari ücrettin 1/3 düzeyini yükseltilir.

(Kaynak: alitezel.com | 27.03.2015)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM