BASINDAN YAZILAR
Doğum İzni Sürecinde Neler Yapılmalıdır? / Osman Özpolat - MuhasebeTR

Doğum İzni Sürecinde Neler Yapılmalıdır? / Osman Özpolat

 Doğum sürecinde SGK ödenekleri konusunda sıkıntı yaşayan sigortalılar bir hayli fazla. Onlardan biri olmak istemeyen okurumuz soruyor: “Şuan 4,5 aylık hamileyim ve çalışıyorum. Bir sorun olmadığı sürece de gebeliğimin son 3. haftasına kadar çalışıp izin hakkımı doğumumdan sonra kullanmak istiyorum. Ama hem izne çıkmadan önce hem de doğumdan sonra analık ödeneği hakkımı almak için neler yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bana bu konularda yardımcı olursanız çok sevinirim.” Mine K.

Aslında bu tür işlemlerle ilgili kadın sigortalıların yapacakları çok fazla bir şey yok. Yapılması gereken kısaca doğum raporunu almak ve ilgili hastane ve çalışılan işyerinin iş göremezlik raporunu (doğum izin belgesini) SGK’ya sunmaları…

Doğuma 8 hafta kala izne ayrılanlar alacakları raporun bir nüshasını işyerlerine sunduklarında onların bunu SGK’ya bildirmeleri halinde ilk adım tamamlanmış oluyor.

Şayet, hekim onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışma halinde ise bu sefer hamileliğin 32. haftasında doğum öncesi çalışabilir raporu alıp, hamileliğin 37. haftasında iş göremezlik raporu almak gerekmektedir. 
Alınacak raporlar üç nüsha olup biri hastane, biri işveren birisi de sigortalı içindir. Rapor alınan hastane sigortalı adına bir dosya açar; sigortalı da aldığı raporun bir nüshasını işyeri mali müşavirliğine veya insan kaynaklarına sunar. Onlarda sigortalıya ait raporu SGK sistemi üzerinden giriş yaparak bildirirler.

Hastanede doğum yapıldığı zaman ise sigortalı adına bir doğum belgesi düzenlenir. Bu süreçte doğum izin belgesi ile birlikte doğum öncesi iş göremezlik raporu kapatılır. Böylelikle sigortalıya “şu tarihten şu tarihe kadar” diye rapor kapama ve iş başı yapma tarihi hesaplanarak yazılır. Rapor kapama fotokopisi de işyerine sunulup, işyeri ve hastane gerekli işlemleri SGK’ya tam olarak yaptığında tek çocuk için 16 hafta, çoğul gebelik için 18 hafta iş göremezlik ödeneği sorunsuz olarak alınmaktadır.

İki ülkeden de emekli olabilirsiniz

Soru: Osman Bey merhabalar, mükelleflerimden birinin yakını Almanya’dan emekli olmuş ve Türkiye’ye kesin dönüş yaptı. Şimdi Türkiye’de de emekli olmak istiyor. Yalnız Türkiye’de çalışıp prim ödemişliği yok ya da var biz bulamadık. Yurtdışı borçlanması yaparak emekli olabilir mi? Nasıl bir yol izlemeliyiz? Erdem D.

Bu konuda Türkiye’nin sözleşme yapmış olduğu ülke kapsamında olsun veya olmasın, yurtdışında emekliliğe hak kazanmış ve Türkiye’ye kesin dönüş yapmış kişiler yurt dışı borçlanması yaparak hem yurt dışından hem de Türkiye’den emekli olabilirler. Hizmet süreleri kişinin Türkiye’den emekli olması için yeterli ise borçlanma yaparak emekli olabilir.
Soru: Merhaba Osman Bey; Kurumsal bir şirkette çalışmaktayım, 15 yıl 3600 günden kıdem tazminatı için noter vasıtasıyla ihbar çektim. Şirketten gelen sözlü cevapta böyle bir prensiplerinin olmadığını beyan ettiler. Alo 170 hattını arayıp şikâyette de bulundum. Halen çalışmaktayım ne yapabilirim? Buradan ayrıldığımda kendi işimi yapacağım bu süreçte bir sakınca olur mu? Özkan K.

SGK'dan alacağınız "Kıdem tazminatı alabilir" yazısını işverene sunmanız gerekmektedir. İhbarda umarım o yazıda vardır. Genelde bu şekilde işyerinden ayrılma durumunda çalışanların kısmi emeklilik şartlarını yerine getirdiği ve sadece yaş koşulunu tamamlamak için işten ayrıldıkları değerlendirildiğinden tekrar çalışmaya başlama durumunda, işveren tarafından işçiler aleyhine davalar açıldığını görüyoruz. Bu şekilde bir durumla karşılaşmamak adına hemen çalışma yapmamanızı tavsiye ederim.

Soru: Babam 01.01.1965 doğumlu ve SSK’lıydı. 4.6.1985 te askere gitmiş ve 20.6.1985 (işe giriş) ve 86 yıllarında çalışmış toplam 45 gün sonra 1990 yılında 48 gün çalışmış. 26.4.1991 yılından 11.01.2013 yılına kadar çalıştı. SGK’nın hizmet sorgulama ekranından edindim bu bilgileri… Toplam çalıştığı gün sayısı 9197. Askerlik süresi de sayılsın diye borçlandı parayı yatırdı. Yani yaş vurdu. Ne zaman emekli olacak umarım cevaplarsınız. Kübra D.

Babanız için emeklilik şartları 25 yıl sigortalılık süresi, 49 yaş 5300 gündür. Belirttiğiniz hususlar çerçevesinde babanız yıl ve gün şartını tamamlamış. 01.01.2014 tarihinde 49 yaşında emeklilik için başvuru yapabilir.

(Kaynak: Samanyolu Haber | 30.12.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM