BASINDAN YAZILAR
Kıdemi Konuşmaya Devam / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Kıdemi Konuşmaya Devam / Sadettin Orhan

 Önceki gün devlet, işçi ve işveren kesimini bir araya getiren Üçlü Danışma Kurulu tekrar toplandı. Konular malum; kıdem tazminatı fonu, taşeron işçiler ve esnek çalışma modelleri.

İşverenlerin kıdem fonu için son teklifi "her yıla 30 gün yerine 21 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödeyelim" şeklinde oldu. Tahmin edileceği üzere bu teklif işçi tarafında kabul görmedi. Böylece fon konusu şimdilik rafa kalktı diyebiliriz.

Taşeron ve esnek çalışma yolda

Fakat yıllardır konuştuğumuz gibi önümüzdeki yıllarda da bu konuyu konuşmaya devam edeceğiz.Kıdem fonu kenara alınsa da masadaki diğer konular hükümet için acil düzenleme gerektiriyor. Özellikle taşeron işçiler konusu kamu kurumları açısından kilitlenmiş durumda. Uygulanmayı bekleyen yargı kararları var ve zaman daralıyor.

Dolayısıyla taşeron ve esnek çalışma konusunda işçi-işveren arasında uzlaşma sağlanamasa da konu Meclis gündemine gelecek gibi görünüyor. Ocak ayında Meclis'in gündemi çalışma hayatına kilitlenmiş olacak.

Geriye Anayasa Mahkemesi kalmış

Soru: Annemin 2004'ten beri ziraat odası kaydı var, çiftçilik yapıyor. Fakat ürün sattığına dair belge düzenleyemediği yıllar (2004-2009 ) hizmetten sayılmadı. Bu dönemi borçlanmak istedi ama bu talebini kabul etmediler. Mahkeme aşamasında Yargıtay'dan da aleyhimize sonuç çıktı. Bundan sonrası için yapılabilecek bir şey var mıdır? Derya B.

Cevap: Değerli okurum, talebinizi idareye iletmişsiniz, reddedilmiş. Yargı yolunda da sonuç elde edememişsiniz. Bundan sonra sadece Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapabilirsiniz. Bunun dışında başka bir yol bulunmuyor.

Toruna yetim aylığı kalır mı?

Soru: Sadettin Bey, kayınpederim sigortalıydı ve 1982 yılında vefat etti. 2002 yılında vefat eden kayınvalidem ise 20 yıl boyunca eşi (kayınpederim) üzerinden maaş aldı. Eşimle ikimiz emekli öğretmeniz. 35 yaşında bekar, çalışmayan bir kızım var. Kızım özel bir hayat sigortasından aylık 182 lira maaş alıyor. Acaba kızım kayınpederim (dedesi) üzerinden maaş alabilir mi? Serdar D.

Cevap: Değerli okurum, sosyal güvenlik sistemimizde vefat eden kişinin eşi ve çocukları dul-yetim aylığına hak kazanır. Fakat torunlar için herhangi bir aylık bağlanmaz, yardım yapılmaz. Yani üçüncü kuşak olan kızınıza dedesinin maaşı bağlanmaz.

En az 3600 gün şart

Soru: Sadettin Bey, babam 1943 doğumlu ve 1960 tarihinde sigorta girişlidir. Toplamda askerlik borçlanmasıyla birlikte 1869 günü bulunmaktadır. Yıllarca taksi şoförlüğü yaparak hayatını kazandı fakat artık yapamıyor. Yaşlılık dışında bir rahatsızlığı bulunmamaktadır.

Malulen olabilmesi için araştırdık ama sağlık raporu isteniyor. İsteğe bağlı sigortalı olarak emekli olabilmesi için de 3600 günü doldurması gerektiğini öğrendik. Çalışamadığından bunu da ödeyemiyor. Kendisinin emekli olabilmesi için ne yapabiliriz? Gül K.

Cevap: Değerli okurum, eğer babanız malulen emekli olamıyorsa normal emeklilik için 3600 günü tamamlamak dışında başka bir formül bulunmuyor. İsteğe bağlı, tarım sigortası ya da çalışarak bir şekilde 3600 günü doldurmak zorunda.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 20.12.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM