BASINDAN YAZILAR
BES'te Dul-Yetim Aylığı Var Mı? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

BES'te Dul-Yetim Aylığı Var Mı? / Sadettin Orhan

 Soru: Sadettin Bey, ben ev hanımı olarak bireysel emeklilik sistemine girmek istiyorum. İleride emekli olduğumda bana bağlanacak aylığın eşime veya çocuklarıma kalması mümkün mü? Yani SGK'lılarda olduğu gibi dul ve yetimlere aylık kalıyor mu? Necmiye M.

Cevap: Necmiye Hanım, Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) devletin sağladığı emeklilikten oldukça farklıdır. Aradaki farka ilişkin daha önce detaylı bir karşılaştırma yazısı yazmıştık. Özet olarak tekrar edecek olursak:

- Kamu emeklilik sisteminde (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı) kişinin vefatı halinde dul ve yetimlere aylık bağlanır, bireysel emeklilikte bağlanmaz. Sadece birikmiş olan fon, mirasçılara ödenir.

- Kamu emeklilik sisteminde bağlanan aylık kişinin vefatına kadar ödenir, BES'te birikmiş parayı ya tek seferde ya da taksitler halinde geri alırsınız. Alacağınız bitince taksitler de biter.

- Kamu emeklilik sistemine sağlık sigortası da dahildir hem prim öderken hem de emeklilikte sağlık giderleriniz karşılanır. BES'te sağlık sigortası yoktur.

Kısacası, kamu emeklilik sistemi ile BES'i karıştırmamak gerekiyor. BES, klasik emeklilik uygulamasından ziyade bir tasarruf aracıdır.

İkramiye için 15 yıl gerekiyor

Soru: Sadettin Bey, ben 20.05.1969 doğumluyum. 15.09.1987 yılında ebe hemşire olarak göreve başladım. Daha sonra 15.11.1999'da ayrıldım. 05.05.2009 tarihinde sigortalı olarak işe başladım. 31.12.2012 tarihinde işten ayrıldım. Hizmet birleştirmelerimi yaptım ve 20.05.2013 tarihi itibariyle SGK'ya emeklilik dilekçesini göndererek emeklilik talebinde bulundum. 01.06.2013 tarihi itibariyle de emekli oldum. Ben 12 yıllık Emekli Sandığı hizmetime ait ikramiyemi alabilir miyim? Güler T.

Cevap: Değerli okurum, 15 yıllık hizmet sürenizi tamamlamış olsaydınız ikramiyenizi alabilirdiniz. 15 yılı tamamlamadığınız için evlilik sebebiyle veya haklı bir gerekçeyle memuriyetten ayrıldığınızı ispatlamanız halinde ikramiye alabilirsiniz. Eğer herhangi bir gerekçe olmaksızın istifa etmek suretiyle memuriyetten ayrıldıysanız ikramiye alamazsınız.

İsviçre'den primler getirilebilir

Soru: Sadettin Bey, annemin İsviçre'de çalışmışlığı var ama kendisi İsviçre'den emekli olmak istemiyor. Sadece primlerinin toplu parasını almak istiyor. Böyle bir hakkı var mıdır? Bunun için nasıl bir yol izlemeliyiz? Volkan K.

Cevap: Değerli okurum, İsviçre'de çalışmış Türk vatandaşlarının bu çalışmalarına ait primleri Türkiye'ye transfer etme hakları var. Anneniz İsviçre'den kesin dönüş yaptıysa, yani İsviçre'de çalışmıyor ve ikamete dayalı yardım almıyorsa, primlerinin Türkiye'ye transferini talep edebilir. Primler Türkiye'ye transfer edildikten sonra ister eksik günlerini tamamlayarak emeklilik talebinde bulunur isterse toplu olarak primlerin kendisine ödenmesini talep eder. Prim transferi için bulunduğu ildeki SGK müdürlüğüne dilekçe vermesi yeterlidir. Primler Türkiye'ye geldikten sonra kendisine iadesi (toptan ödeme) için ayrıca dilekçe vermesi gerekiyor.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 08.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM