SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
İhraç Kayıtlı Teslimler Sonrası Oluşan Kur Farklarında Kdv Ve Muhasebe Uygulaması

İhraç Kayıtlı Teslimler Sonrası Oluşan Kur Farklarında Kdv Ve Muhasebe Uygulaması

Soru: İhraç kayıtlı teslime ait kur farklarında vergi ve muhasebe uygulaması

Cevap: Maliye idaresinin çok fazla eleştiriye maruz kalan uygulamalarından biri de ihraç kaydıyla teslim edilen mallar için sonradan oluşan kur farklarının KDV karşısındaki durumudur.

25 seri nolu KDV Genel Tebliğince ihraç kayıtlı satışlardan kaynaklanan imalatçı lehine oluşan kur farklarında faturada KDV gösterilecek olup uygun bir şerhle 25 nolu tebliğe atıfta bulunularak KDV tahsil edilmemiştir ibaresi yazılması gerekmektedir. Kayıtlara ise hem hesaplanan hem de indirilecek KDV olarak yansıtılması gerekmektedir. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse;

Uygulama : İmalatçı A firması ihraç kayıtlı satışından kendi lehine 1000 TL lik kur farkı oluşmuştur. İmalatçı A firması bunu ihraç kaydıyla satışını yaptığı B firmasına fatura ederken şu muhasebe kaydını yapmalı;

 

----------------------------------/------------------------------------------------------

120 Alıcılar       1.000

191.02         İnd. KDV 180 (satıştan iade KDV)

 

602/646            1.000

391.02      Hes. KDV 180 (ilave edilecek KDV)

İhraç Kayıtlı satışlardan doğan kur farklarının kaydı

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

Bu kur karı ihraç kayıtlı malı alan ihracatçı lehine oluşursa eğer ,bu sefer genel esaslara göre KDV li fatura tanzim edilecek olup ihraç kayıtlı malı alan firma tarafından beyan edilecek olup imalatçı firma ise indirim konusu yapacaktır.

 Yukarıda anlatmaya çalıştığımız maliye idaresinin bu uygulamasını anlamak mümkün değildir. Madem ihraç kayıtlı satışlar KDV den istisna ediliyor neden ihraç kayıtlı satışlar sonucu oluşan kur farklarında böyle bir uygulama yaptırılıyor. Hiçbir mantıklı açıklaması olmayan bu uygulama firmalar için tamamen gereksiz bir yük olmaya başlamıştır. Üstelik firmaların birçoğunun mevzuattaki bu uygulamadan bihaber olmaları da konunun bir diğer üzücü boyutudur.

Zira bir ülkedeki vergi sisteminin bu denli karmaşık ve komplike bir hal alması elbette ki vergi uygulamacılarını da zor duruma sokmaktadır.

Birçok firma, ihraç kayıtlı satışlar nasıl olsa KDV den istisna diye bu satışlar karşılığı oluşan kur farklarının da istisna olduğunu düşünmektedirler. Aslında olması gereken de budur. Yani firmalar bu noktada son derece doğru bir mantıkla hareket etmektedirler.

Kanunları kanun yapan kendi içersindeki tutarlı ve uygulanabilir olma özelliğidir. Bir kanun kendi içersinde uygulama yönüyle çeliştiği müddetçe kanun olma özelliğini yitirmektedir.

25 nolu KDV tebliğindeki bu ilginç ve hiçbir mantıklı açıklaması olmayan uygulamanın kanun koyucular tarafından yeniden gözden geçirilerek ve piyasa gerçekleri de göz önüne alınarak uygulamadan derhal kaldırılması kanaatimizce en doğru adım olacaktır.


Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

(07.09.2011)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM