SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Birden fazla taksi-dolmuş vs işletilmesinin basit usule engeli olup olmadığı

Birden fazla taksi-dolmuş vs işletilmesinin basit usule engeli olup olmadığı

Soru: Birden fazla ticari taksi ve dolmuş işletilmesi basit usulde vergilendirilemeye engel midir?

Cevap: 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 46’ ncı maddesinde; 47 ve 48 inci maddelerde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde tespit olunacağı hüküm altına alınmış olup, aynı maddenin son paragrafında ise; “Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Basit usulün şartlarına haiz olanlardan, bu usulden yararlanmak istemediklerini yazı ile bildirenler, bu talepleri doğrultusunda takip eden ay başından veya izleyen takvim yılı başından, yeni işe başlayanlar ise işe başlama tarihinden itibaren gerçek usulde vergilendirilirler. Herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanlar ve gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, bir daha hiç bir şekilde basit usule dönemezler. Bu kişilerin aynı türden iş yapan eş ve çocukları da bu faaliyetleri nedeniyle basit usulden yararlanamazlar.” hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun 47’inci maddesinde ise; basit usule tabi olmanın genel şartları sayılarak birinci bendinde; “Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu taktirde, bunların, bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz.)” hükmüne yer verilmiştir.

Buna göre, birden fazla motorlu araca sahip olmakla birlikte sahibi olunan araçlarda şoför çalıştırılması Gelir Vergisi Kanununun 47’nci maddesinde yer alan “kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak” şartının ihlali anlamına gelmemektedir.

Bu çerçevede, Gelir Vergisi Kanununun 47 ve 48’inci maddelerinde yazılı şartların topluca taşınması koşuluyla, birden fazla motorlu araca sahip olunması basit usulden yaarrlanılmasına engel teşkil etmeyecektir.


Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

(02.02.2011)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM