Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde, 23 Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği ile yapılan son güncellemelerle; Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması, İhracata yönelik teşvik edici düzenlemeler, Bazı İstisnalar ve İndirimlerde ek şart ve kapsam daraltıcı değişikliklere gidilmiştir. Yapılan bu güncellemeler özet olarak aşağıdaki gibidir.
Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması 01.01.2025 tarihi itibariyle uygulanacaktır.
AGK [(Ticari Bilanço Karı + KKEG) – Düşülebilen İstisna ve indirimler] X %10 – Alınmayan Vergiler
Asgari Vergiden Geçmiş Yıl Zarararı ve istisnaların çoğu indirilemiyor,
Yeni işe başlayan kurumlar için 3 yıl uygulanmayacak.
KV Beyanının verilmesi gereken ayı takip eden 2'nci ayın sonuna kadar talep edilecek,
Yararlanılabilecek tutar, Hesaplanan, Yatırıma Katkı Tutarından kullanılan kısım düşüldükten sonra kalan tutarın yarısını ve her halde toplam yatırım tutarının %10'unu aşamayacak.
KDV ve ÖTV dışındaki vergiler kapsama giriyor,
Bu şekilde, diğer vergi borçlarına kullanılan kısmın, bir katı tutarındaki, yatırıma katkı tutarından vazgeçilmiş sayılacak.
01.01.2025 itirabirye Türkiyede Kurulu Fon ve Yatırım ortaklıklarının (emeklilik fonu hariç) kazançlarına istisna uygulanması için, sahip olduğu TAŞINMAZ'lardan elde ettikleri kazançların %50'sinin kar payı olarak dağıtılma koşulu getirilmiştir.
Kar payı dağıtımı KV beyanı verilmesi gereken ayı takip eden 2. ay sonuna kadar yapılmalıdır.
Taşınmaz kazanç kar payı, taşınmaz alım satım, kira gelirleri, inşaat proje gelirleri vs.
Sadece taşınmazlardan elde edilen kazanç %50'si dağıtımı zorunludur, diğer kazançlar değil,
Faaliyet alanı gereği, taşınmaz ve projesi bulunmayan ortaklıkların böyle bir kazancı olmayacağından dağıtım zorunluluğu yoktur.
KVK 5/1-d Maddesinde belirtilen şartları sağlayan fon ve ortaklıkların elde ettiği kazançlar istisnadan faydalanmaktadır. bu fon ve ortaklıkları İŞTİRAK eden kurumlara dağıtılan kar payları kazançları, kar payını elde eden kurum nezdinde 5/1-a Maddesine göre iştirak kazançları istisnasından yararlanamayacaktır. Çünkü elde eden fon nezdinde vergi yüküne tabi tutulmamış bir kazanç olmaktadır.
Fon ve ortaklık, kazancı elde ettiğinde istisnadan faydalanamamış ise, bu kazançları dağıttığında elde eden kurumlar iştirak kazançları istisnasından faydalanacaktır. Çünkü kaynakta vergi yükü uygulanmış olmaktadır.
Fon ve ortaklıklar bu kazançları elde ettiğinde, istisnadan faydalanması için, taşınmazlarından elde edilen gelirlerin %50'sini dağıtması şartı getirilmişti. Eğer belirtilen şartları tamamlamazsa, kazancı istisnaya tabi olmadığından, bu kazancı ortaklarına dağıttığında, ortakları iştirak istisnasından faydalanabiliyor.
Öte yandan, fon ve ortaklıklar kazancı (5/1-d) istisna olsa dahi, asgari kurumlar vergisi ödemeleri gerektiğinden, ilgili kazançlarını dağıttıklarında, elde eden kurumlar, kaynakta istisnadan faydalanmış olsa dahi, asgari kurumlar vergisine isabet eden kazanç kısmı için iştirak kazançları istisnasından faydalanabilecektir.
AŞ ve LTD. yurtdışı yerleşik iştiraklerinin ödenmiş sermayesinin en az %50'sine sahip olacak,
Kurumlar V. Beyanı verilme süresine kadar, kazancın Türkiye'ye transferi şart.
Vergi Yükü taşıma şartı kaldırılmıştır. Yabancı Ülkede vergi ödenmişse, istisna kazançtan mahsup edilemez. İstisnadan faydalanamıyorsa, kaynakta ödenen vergiler mahsup edilebilir.
İstisna tutulan %50' kazanç kısmının vergi yükü, Yurtiçi vergiden mahsup edilemez, diğer kısım kazancın vergi yükü, yurtiçi vergi yükünden mahsup edilebilir.
Ancak, 15.07.2023 tarihinden önce, Kurumların Aktifinde bulunan taşınmazlar için %25 oranı ve diğer şartlara göre (2 tam yıl elde tutma) , satış kazanç istisna uygulaması devam edecektir.
Serbest bölgede üretilen, yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazanca istisna uygulanmayacaktır.
Serbest bölgede üretilmeyen mallar için istisnadan yararlanılamaz,
Aynı veya Başka Serbest bölgede faaliyet gösteren, başka firmaya ihraç kayıtlı satışta faydalanılır.
Hizmetten yurt dışında faydalanılacaktır, Y.D. Hizmet Kazancının %80'i kurum kazancından indirilebilecektir.
Kazancın kısmi transferi kabul edilmiyor, tamamı, KV beyanı süresine kadar transfer edilecektir.
Üretim ve hizmet işletmesiyle fiziki ve teknik bütünlük arz eden (örn fabrika binası) taşınmazların işletmeyle bütün olduğu kabul edilir, birlikte devri zorunlu değildir. Devralan şirketin hisselerinin, devreden şirket ortaklarına verilmesi durumunda, devredilen iştirak hisselerine ilişkin borçların da devrinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.
İştirak eden şirketin, edilen şirketi, ya da iştirak edilen şirketin, iştirak eden şirketi devralması durumunda, daha önce iştirak payı sebebiyle finansman gideri kısmının, devirden sonraya tekabül eden kısmı, devir sonrası gider olarak kullanılabilecektir.
Kurumlar Vergisi oranı %25 olarak belirlenmiştir. Para Kuruluşları, Yap işlet devret projelerinde %30 olarak belirlenmiştir. Cari dönemin kurumlar vergisi oranında geçici vergi ödeneceği belirtilmiştir.
İhracatçıların finansman ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlamak ve teminat yetersizliği içinde olan ihracatçılar lehine kefalet vermek amacıyla kurulan İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi kuruluş amacına uygun işleri kurumlar vergisinden muaf tutulmuştur. Ayrıca Katılım Bankacılığı ilke esaslara uygun her türlü finansman için kefalet vermek amacıyla kurulan Katılım Finans Kefalet A.Ş. de faaliyetleri dolayısıyla vergiden muaf sayılmıştır.
İhracat yapan firmalarda, ihracattan elde edilen kazanca Kurumlar Vergisi Oranı 5 Puan indirimli uygulanır.
Aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak, imalatçı tedarikçi olarak ihracat yapanlar da yararlanabilir.
Sanayi Sicil Belgesine haiz olarak imalat yapan firmalar, imalattan kaynaklanan kazanca 1 Puan İndirimli KV uygulanır. Ürettikleri malları ihraç ediyorsa, ihracattan kaynaklanan oran indirimi uygulanır, ayrıca imalat dolayısıyla indirim uygulanmaz.
Payları ilk defa BİST'te işlem görmek üzere en az %20 halka arz edilen şirkette imalat veya ihracattan kaynaklanan kazanca belirtilen oran indirimine ek olarak 2 puanlık ilave indirim uygulanır. KVK 32/6)
KVK 32/A maddesi kapsamında İndirimli Kurumlar Vergisi hakkı bulunanlar, öncelikle 32/7-8. Maddelerde belirtilen oran indirimi (ihracat ve üretim kazançlarına) uygulanacak, daha sonra indirimli kurumlar vergisi uygulamasına göre vergi hesaplayacaklardır. Her iki uygulamadan da faydalanabilecektir.
04.11.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.