İşçi özlük dosyası, her işverenin her bir işçisi için ayrı ayrı tutulması gereken, işçinin bilgilerinin bulunduğu ve en az 10 yıl saklanması gereken dosyadır.
İşçi Özlük Dosyası, 4857 sayılı İş Kanunun 75. Maddesi ile10 Haziran 2003 tarih ve 25134 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve aynı gün yürürlüğe girmiţtir.
Madde 75 - İşveren çalıştırdığı her işçi için bir özlük dosyası düzenler. İşveren bu dosyada, işçinin kimlik bilgilerinin yanında, bu Kanun ve diğer kanunlar uyarınca düzenlemek zorunda olduğu her türlü belge ve kayıtları saklamak ve bunları istendiği zaman yetkili memur ve mercilere göstermek zorundadır.
İşveren, işçi hakkında edindiği bilgileri dürüstlük kuralları ve hukuka uygun olarak kullanmak ve gizli kalmasında işçinin haklı çıkarı bulunan bilgileri açıklamamakla yükümlüdür.
4857 sayılı İş Kanunun 75. Maddesine aykırı davranışların meydana gelmesi halinde ise 104. Madde hükümleri devreye girmektedir
İşçi özlük dosyası, sadece iş başlama esnasında işveren tarafından istenen belgelerden oluşmamaktadır. İşçinin başvuru esnasında, çalıştığı süre zarfında ve hatta işten ayrılma durumunda da dosyada bulundurulması gereken tüm evrakları kapsamaktadır.
1- İşe Başlama Esnasında;
2- İşçi Çalıştığı Süre Zarfında:
3- İşten Ayrılma Durumunda;
4- Özel Durumlarda;
4857 sayılı İş Kanunun 75. Maddesinde belirtildiği gibi aykırı davranışların meydana gelmesi halinde 104. Madde hükümleri devreye girmektedir. Bu madde hükmüne göre, işçi özlük dosyası düzenlenmeyenher işçi için 2021 yılında 3.064,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=4857&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5
https://www.isvesosyalguvenlik.com/is-kanunu-idari-para-cezalari/
19.03.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.