Vergide adaleti sağlamak amacıyla bazı istisna, muafiyet ve indirimlerin kademeli olarak kaldırılması suretiyle vergi tabanının genişletilmesine yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Bu çalışmalar kapsamında yapılan kanuni düzenlemelerle önemli vergi istisna ve indirimler ya kaldırılmış ya da kademeli olarak azaltma yoluna gidilmiştir.
En son yürürlüğe giren 7524 sayılı kanunla , etkin olmadığı değerlendirilen vergi istisna ve indirimler için düzenlemeye gidilmiş ve bunların sağladığı vergi avantajlarının azaltılması amacıyla “ Yurt içi Asgari Kurumlar Vergisi” adı altında Kurumlar Vergisi Kanununa 32/C maddesi eklenmiştir.
7524 sayılı kanunla getirilen ve 01.01.2025 tarihinden itibaren elde edilecek kazançlara uygulanacak yurtiçi asgari kurumlar vergisi uygulaması açıklanacak ve uygulama hakkında görüşlerimiz hali hazırda tebliğ taslağı paralelinde paylaşılacaktır.
1- Genel Uygulama
Kurumlar Vergisi, kurumların bir hesap dönemi içerisinde elde ettikleri kazançlarına KVK’nın 32. Maddesinin 1 ila 9. Fıkra hükümleri ile 32/A maddesinin uygulanması suretiyle tespit olunacak oranın uygulanmasıyla hesaplanmaktadır.
Yapılan düzenlemeye göre, bu şekilde hesaplanan kurumlar vergisi, kurumların indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacaktır.
Buna göre, kurumlar vergisi hesaplanırken ikili hesaplama yapılacak ve süreç iki aşamadan oluşacaktır.
1.aşamada yurt içi asgari kurumlar vergisi dikkate alınmaksızın mevcut hükümlere göre yani KVK 32 ve KVK 32/A uyarınca hesaplanacaktır.
2.aşamada ise yurt içi asgari kurumlar vergisi matrahı belirlenecek ve bu tutara %10 uygulanmak suretiyle yurt içi asgari kurumlar vergisi ayrıca hesaplanacaktır.
Son olarak bu iki hesaplama sonucu bulunan tutarlar karşılaştırılacak ve bu tutardan yüksek olanı hesaplanan kurumlar vergisi olarak beyannamede dikkate alınacaktır.
2- Asgari Kurumlar Vergisinin mükellefleri
Asgari kurumlar vergisinin mükellefleri, Kurumlar Vergisi Kanununda sayılan mükelleflerdir. Kurumlar Vergisi Kanunu veya özel kanunlar uyarınca kurumlar vergisi beyannamesinde istisna kazanç beyan eden veya indirimden yararlanan kurumlar vergisi mükellefleri asgari kurumlar vergisine tabi olacaktır.
Söz konusu uygulama sadece kurumlar vergisi mükelleflerini kapsamakta olup, gelir vergisi mükellefleri için uygulanmayacaktır.
Türkiye'de elde ettikleri kazançlarını kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan etmek zorunda olan dar mükellef kurumlar da asgari kurumlar vergisine tabi bulunmaktadır.
3- Asgari kurumlar vergisinin uygulanmayacağı mükellefler
Kurumlar vergisinden muaf olan kurumlar vergisi mükellefleri ile ilk defa faaliyete başlayan kurumlar hakkında faaliyete başlanılan hesap döneminden itibaren üç hesap dönemi boyunca asgari vergi hükümleri uygulanmayacaktır.
Örneğin, 2025 hesap döneminde kurulan bir şirket 2025, 2026 ve 2027 hesap dönemlerinde asgari kurumlar vergisi uygulamasına tabi olmayacaktır. 2023 yılında kurulan bir şirket için 2025 hesap döneminde, 2024 yılında kurulan bir şirket için ise 2025 ve 2026 hesap dönemlerinde asgari vergi uygulamayacaktır.
Birleşme, devir, tür değişikliği ile kısmi ve tam bölünme suretiyle kurulan şirketler ilk defa faaliyete başlayan şirket olarak kabul edilmeyecektir.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Hasılat esaslı kazanç tespiti” başlıklı 113 üncü maddesine göre hasılat esasına göre vergilendirilen kurumlar vergisi mükellefleri hakkında asgari vergi uygulanmayacaktır.
4- Asgari kurumlar vergisi ve uygulaması
Kurumların bir hesap dönemi içerisinde elde ettikleri kazançlarına, Kanunun 32.maddesinin 1 ila 9. fıkra hükümleri ile 32/A maddesinin uygulanması suretiyle tespit olunacak oranın tatbik edilmesiyle hesaplanan kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10'undan az olamayacaktır.
Hesap dönemi takvim yılı olan mükelleflerin 2025 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına, özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerin ise 2025 takvim yılında başlayan özel hesap dönemi ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlarına asgari kurumlar vergisi uygulanacaktır.
Geçici vergi dönemlerinde de, asgari kurumlar vergisi hesaplaması yapılacaktır. Kurumlar vergisi mükellefleri, kurum geçici ve kurumlar vergisi beyannamelerinde Kanunun 32.ve 32/A maddeleri hükümlerini dikkate alarak kurumlar vergilerini hesaplayacaklardır.
Aynı beyannamelerde, ticari bilanço karı/zararına kanunen kabul edilmeyen giderlerini ekleyeceklerdir. Bu tutarın sıfırdan büyük olması halinde, bu tutardan asgari kurumlar vergisi kapsamı dışında bulunan ve “32.5.5.” bölümünde belirtilen istisna ve indirimler düşülecektir. Kalan bir tutar bulunması halinde bu tutara %10 oranı uygulanmak suretiyle asgari kurumlar vergisi hesaplanacaktır.
Maddede yer alan indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancı ibaresi, hesap dönemi sonundaki ticari bilanço kârına veya zararına kanunen kabul edilmeyen giderlerin eklenmesiyle bulunan tutarı ifade etmektedir. Ticari bilanço karı ile kanunen kabul edilmeyen giderler toplamının veya ticari bilanço zararı ile kanunen kabul edilmeyen giderler toplamının sıfırdan büyük olduğu durumlarda asgari kurumlar vergisi hesaplaması yapılacaktır.
Beyannamelerde indirim konusu yapılan geçmiş yıl zararları asgari kurumlar matrahından düşülmeyecek ve asgari kurumlar vergisinin hesaplanmasında dikkate alınacaktır. Fakat Danıştayın iptal kararı sonrası ilgili maddeye ilişkin yürütme durdurulmuş olup, Beyannamelerde indirim konusu yapılan geçmiş yıl zararları asgari kurumlar matrahından düşülmesine herhangi bir engel bulunmamaktadır.
213 sayılı Kanunun mükerrer 298 nci maddesi ve geçici 33 üncü maddesi hükmü uyarınca, mali tabloların enflasyon düzeltmesine tabi tutulduğu dönemlerde, asgari kurumlar vergisi hesabında enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan değerler dikkate alınacaktır.
Hesaplanan asgari kurumlar vergisinden;
indirilecek ve ödenmesi gereken asgari kurumlar vergisi belirlenecektir.
Bu kapsamdaki yatırıma katkı tutarının tespitinde, 2/8/2024 tarihinden önce mevcut yatırım teşvik belgelerinde kayıtlı olan yatırım tutarı dikkate alınacak, bu tarihten sonra yatırım teşvik belgesinde gerçekleştirilen revizeler sonucundaki artışlar hesaplamaya dahil edilmeyecektir. 2/8/2024 tarihinden sonra (bu tarih dahil) yeni alınan teşvik belgeleri kapsamında yatırıma katkı tutarlarının kullanılması nedeniyle 32/A maddesi hükmüne istinaden ilgili hesap döneminde alınmayan vergi, hesaplanan asgari vergiden düşülemeyecektir.
Kanunun 32 nci maddesinin 6.7. ve 8. fıkraları ile 32/A maddesinin aynı kazanca uygulandığı durumlarda, indirimli oran uygulamaları dolayısıyla alınmayan vergilerin tamamı asgari kurumlar vergisinden indirilebilecektir.
Yukarıda belirtildiği şekilde hesaplanan asgari kurumlar vergisinden, Kanunun 32 nci ve 32/A maddeleri hükümleri dikkate alınarak indirimli oran uygulamaları nedeniyle alınmayan vergi tutarları düşüldükten sonra kalan tutarın mükellefin beyanı üzerine hesaplanan vergi tutarını aşması halinde, aşan fark tutar kadar asgari vergi hesaplanacaktır.
Hesaplanan asgari vergiden hesap dönemine ilişkin tevkif suretiyle ödenen kurumlar vergisi ile ödenen geçici vergiler mahsup edilebilecektir.
Mükelleflerin; tasfiye, birleşme, devir ve tam bölünme işlemleri nedeniyle vermiş oldukları beyannamelerinde de asgari kurumlar vergisini hesaplamaları gerekmektedir.
Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 121 inci maddesi kapsamında vergi indirimi hakkı bulunan kurumlar, hesaplanan asgari kurumlar vergisi için de bu haklarını kullanabileceklerdir.
5- Yurt içi asgari kurumlar vergisi hesaplamasında kurum kazancından düşülen istisna ve indirimler
5520 sayılı Kanun ile diğer Kanunlarda yer alan ve asgari kurumlar vergisi matrahından düşülen istisnalar aşağıdaki gibidir:
İlgili madde |
Açıklama |
KVK 5/1-a |
İştirak Kazançları İstisnası |
KVK 5/1-ç |
Emisyon Primi Kazancı İstisnası |
KVK 5/1-d |
Yatırım Fon ve Ortaklıkları Portföy İşletmeciliği Kazancı İstisnası (Sahip Oldukları Taşınmazlardan Elde Edilen İstisna Kazançlar Hariç) |
KVK 5/1-i |
Risturn Kazanç İstisnası |
KVK 5/1-j |
Sat-Kirala-Geri Al İşlemlerine Yönelik Kazanç İstisnası |
KVK 5/1-k |
Varlık Kiralama İşlemlerinden Elde Edilen Kazanç İstisnası |
KVK 10/1-g |
VUK 325/A Maddesine Göre Girişim Sermayesi Fonu Olarak Ayrılan Tutarlarda İndirim |
KVK 10/1-h |
5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanuna Göre Korumalı İşyeri İndirimi |
4490 sayılı Kanun |
Türk Uluslararası Gemi Siciline Kayıtlı Gemilerin İşletilmesinden Sağlanan Kazanç İstisnası |
3218 sayılı Kanun |
Serbest Bölgelerde Elde Edilen Kazanç İstisnası |
4691 sayılı Kanun |
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde Elde Edilen Kazanç İstisnası |
5746 sayılı Kanun |
Ar-Ge ve Tasarım İndirimi |
Kurumlar vergisi beyannamesinin “Diğer indirimler” veya “Diğer indirimler ve istisnalar” satırlarında gösterilmekle birlikte, mahiyet itibarıyla indirim veya istisna kapsamında olmayıp, daha çok vergi matrahının doğru hesaplanması amacıyla beyannamenin bu satırlarına yazılan (Türkiye Muhasebe Standartları/Türkiye Finansal Raporlama Standartları ile Vergi Usul Kanunu hükümleri arasındaki değerleme farkları, örtülü sermaye kabul edilen borçlanmalarda borç alan kurum nezdinde Türk Lirası’nın değer kazanması sonucu oluşan kur farkı gelirleri, kıdem tazminatı karşılığı iptali, vergi borçlarına mahsup edilen ve gelir olarak dikkate alınan 193 sayılı Kanunun mükerrer 121 inci maddesi kapsamındaki indirim hakkı gibi) tutarlar üzerinden asgari kurumlar vergisi hesaplanmayacaktır.
Yürürlükte bulunan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları kapsamında, vergilendirme hakkının ilgili ülkede bulunması nedeniyle Türkiye’nin vergi alma hakkı olmadığı veya söz konusu kazançların Türkiye’de istisna edilmesi gerektiği durumlarda, elde edilen ve kurum kazancına dâhil edilerek beyannamenin “Diğer indirimler” ile “Diğer indirimler ve istisnalar” satırlarında matrahtan indirim konusu yapılan tutarlar asgari kurumlar vergisinin kapsamına girmeyecektir. Ayrıca, yürürlükte bulunan ikili veya çok taraflı diğer uluslararası anlaşmalar uyarınca, kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlar da kapsamda değildir.
6- Yurt içi asgari kurumlar vergisi hesaplamasında kurum kazancından düşülmeyen istisna ve indirimler
Kurumlar vergisi mükelleflerince elde edilen tüm kazançlar kurum kazancına dâhil edilmekte, 5520 sayılı Kanun ile diğer Kanunlarda düzenlenen indirim ve istisnalar ise kurumlar vergisi beyannamesinin “Zarar olsa dahi indirilecek istisna ve indirimler” ile “Kazancın bulunması halinde indirilecek istisna ve indirimler” bölümünde gösterilmek suretiyle kazancın veya vergiye tabi matrahın tespitinde indirim konusu yapılmaktadır.
5520 sayılı Kanun ile diğer Kanunlarda yer alan ve asgari kurumlar vergisi matrahından düşülemeyen istisnalar aşağıdaki gibidir:
İlgili madde |
Açıklama |
KVK 5/1-b |
Yurtdışı İştirak Kazançları İstisnası |
KVK 5/1-c |
Yurtdışı İştirak Hissesi Satış Kazancı İstisnası |
KVK 5/1-d |
Yatırım Fon ve Ortaklıklarının Portföy İşletmeciliği Kapsamında Sahip Oldukları Taşınmazlardan Elde Ettikleri İstisna Kazançlar |
KVK 5/1-e |
Taşınmaz, İştirak Hisseleri ve Fon Satış Kazancı İstisnası |
KVK 5/1-f |
Bankalara, Finansal Kiralama ya da Finansman Şirketlerine veya TMSF'ye Borçlu Durumda Olanların Taşınmaz veya İştirak Hisselerinin Satış Kazancı İstisnası |
KVK 5/1-g |
Yurtdışı Şube Kazançları İstisnası |
KVK 5/1-h |
Yurtdışı İnşaat, Onarım, Montaj ve Teknik Hizmetler Kazanç İstisnası |
KVK 5/1-ı |
Eğitim ve Öğretim Kazanç İstisnası |
KVK 5/A |
Yabancı Fon Kazançlarının Vergilendirilmesinde Yönetici Şirketlere İlişkin Kazanç İstisnası |
KVK 5/B |
Sınai Mülkiyet Hakları Satış Kazancı İstisnası |
KVK Geçici 14 |
Kur Korumalı Mevduat ve Katılım Hesaplarından Elde Edilen Kazanç İstisnası5 |
GVK Mülga 19, Geçici 61, Geçici 69 |
Yatırım İndirimi İstisnası |
GVK Geçici 76 |
5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu Kapsamında Düzenlenen Ürün Senetlerinin Elden Çıkarılmasından Doğan Kazanç İstisnası |
6650 sayılı Kanun |
Araştırma Altyapılarının Ar-Ge ve Yenilik Faaliyetlerinden Elde Ettikleri Kazançlarda İstisna |
Diğer Kanunlar |
Özel Kanunlarda Yer Alan Diğer İstisnalar |
KVK 10/1-b |
Sponsorluk Harcamalarında İndirim |
KVK 10/1-c |
Bağış ve Yardımlarda İndirim |
KVK 10/1-ç |
Eğitim ve Sağlık Tesisleri ile Yurt İnşaatlarına İlişkin Bağış ve Yardımlarda İndirim |
KVK 10/1-d |
Kültür ve Turizm Amaçlı Bağış ve Yardımlarda İndirim |
KVK 10/1-e |
Cumhurbaşkanınca Başlatılan Yardım Kampanyalarına Yapılan Bağışlarda İndirim |
KVK 10/1-f |
Kızılay Derneği ile Yeşilay Cemiyetine Yapılan Nakdi Bağış ve Yardımlarda İndirim |
KVK 10/1-ğ |
Yurtdışına Verilen Yazılım, Mühendislik, Eğitim ve Sağlık Hizmetleri Kazanç İndirimi |
KVK 10/1-ı |
Nakdi Sermaye Artışından Kaynaklanan Faiz İndirimi |
Diğer Kanunlar |
Özel Kanunları Uyarınca Kurum Kazancından İndirimine İzin Verilen Bağış ve Yardımlar |
5520 sayılı Kanun ile diğer Kanunlarda yer alan istisna ve indirimlerin, kurumlar vergisi beyannamesinin ilgili satırlarında gösterilerek indirim konusu yapılması gerekmekte olup, ilgili satırı bulunmayan istisna ve indirimlerin ilgisine göre beyannamenin “Diğer indirimler ve istisnalar” veya “Diğer indirimler” bölümlerinde gösterilerek vergiye tabi matrahın tespitinde dikkate alınması mümkün bulunmaktadır. Bu şekilde indirim konusu yapılan istisna ve indirimler de asgari kurumlar vergisi kapsamına girecektir.
Asgari vergi hesabında, geçmiş yıl zararları da kurum kazancından düşülmeyecek ve asgari vergi hesaplamasında dikkate alınacaktır.
7- Örnek Uygulamalar
Örnek 1: Göztepe A.Ş.’nin 2025 hesap dönemine ilişkin ticari bilanço karı 1.000.000 TL, kanunen kabul edilmeyen gideri 200.000 TL’dir. Buna göre, anılan kurumun asgari kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
|
Kurumlar vergisi |
Asgari kurumlar vergisi |
Ticari bilanço karı |
1.000.000 |
1.000.000 |
KKEG |
200.000 |
200.000 |
İstisnalar |
0 |
0 |
Kurumlar vergisi matrahı |
1.200.000 |
1.200.000 |
Hesaplanan kurumlar vergisi |
(1.200.000 x %25) 300.000 |
(1.200.000 x %10) 120.000 |
Ödenecek kurumlar vergisi |
300.000 |
Göztepe A.Ş.’nin, indirim ve istisnalar ile geçmiş yıl zararları bulunmaması nedeniyle hesaplanan kurumlar vergisi, asgari kurumlar vergisinden fazla olduğundan, hesaplanan kurumlar vergisi 300.000 TL olarak dikkate alınacaktır.
Örnek 2: Bodrum A.Ş.’nin 2025 hesap dönemine ilişkin ticari bilanço zararı 1.000.000 TL, kanunen kabul edilmeyen gideri 1.200.000 TL’dir. Buna göre, anılan kurumun asgari kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
|
Kurumlar vergisi |
Asgari kurumlar vergisi |
Ticari bilanço zararı |
1.000.000 |
1.000.000 |
KKEG |
1.200.000 |
200.000 |
İstisnalar |
0 |
0 |
Kurumlar vergisi matrahı |
200.000 |
200.000 |
Hesaplanan kurumlar vergisi |
(200.000 x %25) 50.000 |
(200.000 x %10) 20.000 |
Ödenecek kurumlar vergisi |
50.000 |
Bodrum A.Ş.’nin, indirim ve istisnalar ile geçmiş yıl zararları bulunmaması nedeniyle hesaplanan kurumlar vergisi, asgari kurumlar vergisinden fazla olduğundan, hesaplanan kurumlar vergisi 50.000 TL olarak dikkate alınacaktır.
Örnek 3: Samsun A.Ş.’nin 2025 hesap dönemine ilişkin ticari bilanço karı 4.000.000 TL, kanunen kabul edilmeyen gideri 800.000 TL’dir. Mükellef kurum aynı hesap döneminde 5520 sayılı Kanunun 5 inci maddesi hükmüne istinaden; 2.000.000 TL iştirak kazancı istisnasından,
800.000 TL iştirak hissesi satış kazancı istisnasından ve 4691 sayılı Kanun kapsamında 500.000 TL teknoloji geliştirme bölgeleri kazanç istisnasından yararlanmıştır. Adı geçen Kurum ayrıca, 100.000 TL Ar-Ge indirimi ile nakdi sermaye artışı nedeniyle hesapladığı 200.000 TL nakdi sermaye faiz indirimi tutarını beyanname üzerinden indirim konusu yapmıştır. Şirketin beyanname üzerinden indirim konusu yapabileceği geçmiş yıl zararı ise 400.000 TL’dir.
Buna göre, anılan kurumun asgari kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
Samsun A.Ş.’nin, hesaplanan kurumlar vergisi, asgari kurumlar vergisinden düşük olduğundan, hesaplanan kurumlar vergisi 220.000 TL olarak dikkate alınacaktır.
Örnek 4: Fenerbahçe A.Ş.’nin 2025 hesap dönemine ilişkin ticari bilanço karı 12.500.000 TL, kanunen kabul edilmeyen gideri 500.000 TL’dir. Şirket, gerçekleştireceği yatırım için 2021 yılında yatırım teşvik belgesi almış ve söz konusu yatırımı 2024 yılında tamamlamıştır. Mükellef kurumun 2025 hesap dönemine ilişkin verdiği kurumlar vergisi beyannamesinde bu yatırımı dolayısıyla indirimli kurumlar vergisine tabi matrahı 4.000.000 TL, indirimli vergi oranı ise %5’tir. Öte yandan, kurumun aktifine kayıtlı taşınmazı, (A) Bankasına olan borç nedeniyle bu dönemde bankaya devredilmiş ve bu işlemden 4.000.000 TL kazanç elde edilmiştir. Kurum ayrıca, 2.000.000 TL Ar-Ge indirimi ile geçmiş dönemlerden devreden
1.000.000 TL yatırım indirimini indirim konusu yapmıştır.
Buna göre, anılan kurumun asgari kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
|
Kurumlar vergisi |
Asgari kurumlar vergisi |
Ticari bilanço karı (a) |
12.500.000 |
12.500.000 |
KKEG (b) |
500.000 |
500.000 |
İstisnalar - Bankalara borçlu durumda olanların taşınmaz satış kazancı istisnası 4.000.000 TL (c) |
4.000.000 (c) |
0 |
İndirimler
|
3.000.000 (ç + d) |
2.000.000 (ç) |
Kurumlar vergisi matrahı |
[(a + b) – (c + ç + d)] 6.000.000 |
[(a + b) – ç] 11.000.000 |
Teşvik belgesine istinaden indirimli orana tabi matrah üzerinden hesaplanan vergi (e) |
(4.000.000 x %5) 200.000 |
|
Teşvik belgesine göre alınmayan vergi (f) |
(4.000.000 x %20) 800.000 |
|
Genel orana tabi matrah üzerinden hesaplanan vergi (g) |
(2.000.000 x %25) 500.000 |
|
Hesaplanan kurumlar vergisi |
(e + g) 700.000 |
[(11.000.000 x %10) – f] 300.000 |
Ödenecek kurumlar vergisi |
700.000 |
|
Fenerbahçe A.Ş.’nin, 1.100.000 TL olarak hesaplanan asgari kurumlar vergisinden, 32/A maddesi kapsamında teşvik belgesine göre alınmayan 800.000 TL verginin düşülmesi neticesinde asgari kurumlar vergisi 300.000 TL olacaktır. (D) A.Ş.’nin, beyanına göre 700.000 TL olarak hesaplanan kurumlar vergisi, asgari kurumlar vergisinden fazla olduğundan asgari kurumlar vergisi uygulaması nedeniyle ilave bir vergi ödenmesi söz konusu olmayacaktır.
Örnek 5: Beşiktaş A.Ş.’nin 2025 hesap dönemine ilişkin ticari bilanço karı 15.000.000 TL, kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen kazanç istisnası 5.000.000 TL ve geçmiş yıl zararları 5.000.000 TL’dir. Şirketin 2/8/2024 tarihinden önce aldığı yatırım teşvik belgesi kapsamında 2025 hesap dönemine ilişkin verdiği kurumlar vergisi beyannamesinde bu yatırımı dolayısıyla 2.000.000 TL matraha indirimli kurumlar vergisi uygulama hakkı bulunmakta olup indirimli vergi oranı ise %5’tir.
Buna göre, anılan kurumun asgari kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
|
Kurumlar vergisi |
Asgari kurumlar vergisi |
Ticari bilanço karı (a) |
15.000.000 |
15.000.000 |
İstisnalar - Kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen kazanç istisnası (b) |
5.000.000 (b) |
0 |
Geçmiş yıl zararları (c) |
5.000.000 |
0 |
Kurumlar vergisi matrahı (ç) |
(a – b – c) 5.000.000 |
15.000.000 (a) |
Teşvik belgesine istinaden indirimli orana tabi matrah üzerinden hesaplanan vergi (d) |
(2.000.000 x %5) 100.000 |
|
Teşvik belgesine göre alınmayan vergi (e) |
(2.000.000 x %20) 400.000 |
|
Genel orana tabi matrah üzerinden hesaplanan vergi (f) |
(3.000.000 x %25) 750.000 |
|
Hesaplanan kurumlar vergisi |
(d + f) 850.000 |
[(15.000.000 x %10) – e] 1.100.000 |
Ödenecek kurumlar vergisi |
1.100.000 |
|
Beşiktaş A.Ş.’nin, 1.500.000 TL olarak hesaplanan asgari kurumlar vergisinden, 32/A maddesi kapsamında teşvik belgesine göre alınmayan 400.000 TL verginin düşülmesi neticesinde asgari kurumlar vergisi 1.100.000 TL olacaktır. Bu tutar Beşiktaş A.Ş.’nin, beyanına göre 850.000 TL olarak hesaplanan kurumlar vergisinden yüksek olduğundan, hesaplanan kurumlar vergisi 1.100.000 TL olarak dikkate alınacaktır.
Örnek 6: Galatasaray A.Ş.’nin 2025 hesap dönemine ilişkin ticari bilanço karı 10.000.000 TL, kanunen kabul edilmeyen gideri 1.000.000 TL’dir. Şirketin ihracattan elde ettiği ve ilgili hükümlere göre 5 puan indirimli orana tabi tutacağı kazancı ise 2.000.000 TL’dir. Öte yandan, kurumun serbest bölgede faaliyette bulunan şubesinden elde ettiği istisna kazancı 1.000.000 TL, sınai mülkiyet hakları istisna satış kazancı 4.000.000 TL’dir. Kurum ayrıca, 2.000.000 TL nakdi sermaye faiz indirimini matrahından indirim konusu yapmıştır.
Buna göre, anılan kurumun asgari kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır
|
Kurumlar vergisi |
Asgari kurumlar vergisi |
Ticari bilanço karı (a) |
10.000.000 |
10.000.000 |
KKEG (b) |
1.000.000 |
1.000.000 |
İstisnalar - Serbest bölge kazanç istisnası 1.000.000 TL (c) - Sınai mülkiyet hakları kazanç istisnası 4.000.000 TL (ç) |
5.000.000 (c + ç) |
1.000.000 (c) |
İndirimler - Nakdi sermaye indirimi 2.000.000 TL (d) |
2.000.000 (d) |
0 |
Kurumlar vergisi matrahı |
[(a + b) – (c + ç + d)] 4.000.000 |
[(a + b) – c] 10.000.000 |
5 puan ihracat kazançlı matrah üzerinden indirimli oranla hesaplanan vergi (e) |
(2.000.000 x %20) 400.000 |
|
İhracat indirimi kaynaklı alınmayan vergi (f) |
(2.000.000 x %5) 100.000 |
|
Genel orana tabi matrah üzerinden hesaplanan vergi (g) |
(2.000.000 x %25) 500.000 |
|
Hesaplanan kurumlar vergisi |
(e + g) 900.000 |
[(10.000.000 x %10) – f] 900.000 |
Ödenecek kurumlar vergisi |
900.000 |
|
Galatasaray A.Ş.’nin, 1.000.000 TL olarak hesaplanan asgari kurumlar vergisinden, 5520 sayılı Kanunun 32 nci maddesinin yedinci fıkrası kapsamında ihracat yapan şirketlere tanınan 5 puanlık indirimden dolayı alınmayan 100.000 TL’lik verginin düşülmesi neticesinde asgari kurumlar vergisi 900.000 TL olarak hesaplanacaktır. Bu durumda Galatasaray A.Ş.’nin hesaplanan kurumlar vergisi, asgari kurumlar vergisiyle aynı olduğundan, hesaplanan kurumlar vergisi 900.000 TL olacaktır.
Örnek 7: Beşiktaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin 2025 hesap dönemine ilişkin ticari bilanço karı 5.000.000 TL olup kazancının tamamı Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi uyarınca vergiden istisnadır. Bu kazancın 3.000.000 TL’si kurumun aktifine kayıtlı taşınmazlardan elde ettiği satış kazancı ve kira gelirlerinden oluşmaktadır.
Buna göre, anılan kurumun asgari kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
|
Kurumlar vergisi |
Asgari kurumlar vergisi |
Ticari bilanço karı (a) |
5.000.000 |
5.000.000 |
GYO kazanç istisnası taşınmaz gelirleri dışındaki gelirleri (b) |
2.000.000 |
2.000.000 |
GYO kazanç istisnası taşınmaz gelirleri (c) |
3.000.000 |
0 |
Kurumlar vergisi matrahı (ç) |
(a – b - c) 0 |
(a - b) 3.000.000 |
Hesaplanan kurumlar vergisi (d) |
0 |
(3.000.000 x %10) 300.000 |
Ödenecek kurumlar vergisi |
300.000 |
Beşiktaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.’nin, istisna nedeniyle hesaplanan kurumlar vergisi çıkmamaktadır. Hesaplanan asgari kurumlar vergisi ise 300.000 TL olduğundan, hesaplanan kurumlar vergisi 300.000 TL olarak dikkate alınacaktır.
Örnek 8: Hatay A.Ş.’nin 2025 hesap dönemine ilişkin ticari bilanço karı 7.000.000 TL, sınai mülkiyet hakları istisna satış kazancı 4.000.000 TL’dir. Mükellef kurum aynı hesap döneminde;
- 5520 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmüne istinaden 1.000.000 TL yurt dışı iştirak kazancı istisnasından yararlanmış ve (A) Ülkesinde bu kazanç üzerinden 150.000 TL kurumlar vergisi ödenmiştir.
- 5520 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendine göre (B) Ülkesinde 800.000 TL kazanç elde etmiş ve bu ülkede kazanç üzerinden 50.000 TL kurumlar vergisi ödenmiştir.
Bu kapsamda, %10 ve üzeri vergi yükü taşıyan yurt dışı kaynaklı istisna kazançlar üzerinden halihazırda %10 vergi hesaplanmış olduğundan, asgari vergi hesaplamasında bu istisna kazançların düşülmesi gerekmektedir. Öte yandan, %10 vergi yükü taşımayan yurt dışı kaynaklı istisna kazançların ise, taşıdığı vergi yüküne isabet eden kazanç kısmı asgari vergi matrahından düşülebilecektir.
Buna göre, anılan kurumun yurt içi asgari kurumlar vergisi aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.
|
Kurumlar vergisi |
Asgari kurumlar vergisi |
Ticari bilanço karı (a) |
7.000.000 |
7.000.000 |
İstisnalar - Yurt dışı iştirak kazancı istisnası 1.000.000 TL (b) - Yurt dışı inşaat, onarım, montaj ve teknik hizmet kazanç istisnası 800.000 TL (c) (%10 vergi yüküne isabet eden istisna kazanç kısmı (50.000/0,1=) 500.000 TL) - Sınai mülkiyet hakları kazanç istisnası 4.000.000 TL (ç) |
5.800.000 (b + c + ç) |
1.500.000 (b + 500.000) |
Kurumlar vergisi matrahı |
(a – b – c – ç) 1.200.000 |
(a - b - 500.000) 5.500.000 |
Hesaplanan kurumlar vergisi |
(1.200.000 x %25) 300.000 |
(5.500.000 x %10) 550.000 |
Ödenecek kurumlar vergisi |
550.000 |
Hatay A.Ş.’nin hesaplanan kurumlar vergisi, asgari kurumlar vergisinden düşük olduğundan, hesaplanan kurumlar vergisi 550.000 TL olarak dikkate alınacaktır.
5520 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi hükmüne istinaden 1.000.000 TL yurt dışı iştirak kazancı istisnasına ilişkin (A) Ülkesinde oluşan vergi yükü (150.000 / 1.000.000 =%15) %10’u aştığından, yurt dışı iştirak kazancı asgari vergi hesaplaması dışında tutulmuştur.
5520 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (h) bendi hükmüne istinaden istisna kapsamında olan 800.000 TL kazanç üzerinden yurt dışında ödenen 50.000 TL’lik verginin asgari vergi oranı dikkate alınarak hesaplanan (50.000/0,1) 500.000 TL’si asgari vergi uygulamasına tabi olmayacak, kalan 300.000 TL üzerinden ise asgari vergi hesaplanacaktır.
Makalemde, yurt içi asgari kurumlar vergisi uygulaması hakkında bilgi verilmiş ve örneklerle yeni düzenleme anlatılmaya çalışılmıştır.
7524 sayılı kanunla getirilen yurtiçi asgari kurumlar vergisi halihazırda karışık halde bulunan kurumlar vergisi hesaplamasını daha da karışık hale getirilmiş düzenleme olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu uygulamanın yürürlüğe girmesiyle birlikte detay hesaplamalar artacak ve çoğu mükellef için nakit akış dengesi ve bütçe açısından önüne görememe gibi sonuçlara yol açmakla birlikte, hali hazırdaki istisnalardan yararlanan mükelleflerde hak kaybına yol açacaktır.
Önerimiz ise vergiyi tabana yaymak ve vergide adaleti sağlamak için geçici çözümler yerine vergi kanunlarında sadeleştirme yoluna gidilmeli ve tek bir çatı altında uzun süre geçerliliğini koruyacak düzenlemelere gidilmelidir.
18.04.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.