YAZARLARIMIZ
Mehmet Cevat Kerem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
cevat.kerem@gmail.com



SGK ve Şifrecilik Oyunu

SGK’nın 1 Haziran 2025’te devreye alacağı yeni uygulama, iş dünyasında dijitalleşmenin geldiği noktayı yeniden sorgulatıyor. Çalışılmadığına dair bildirim sistemine girişte artık SMS doğrulaması şart olacak. Bu da demek oluyor ki, işveren ya da yetkilisi, raporlu bir çalışanın bildirimini yapmak için cep telefonuna gelen onay kodunu girmeden sisteme erişemeyecek. Örneğin işveren bir iş görüşmesinde veya toplantıda olacak kendisine şifre gidecek ve o şifreyi ilgilisine atacak. İnsan bazen saçmalıklara gülmesi geliyor, ancak değil gülmek tamda saçmalıklar fışkırıyor adeta….

Peki neden?

Zaten rapor, hastane tarafından sisteme işleniyor. SGK, sağlık kurumlarıyla entegre çalışıyor ve kimin ne zaman, hangi hastanede, hangi tanıyla rapor aldığını saniyeler içinde görebiliyor. Bu sistem yıllardır çalışıyor. Hal böyleyken, işverene düşen görev ne? Sadece bir rapora onay vermek. Ancak bu onay da çoğu zaman formaliteden ibaret. Çünkü raporun doğruluğunu sorgulama yetkisi zaten işverende değil, sağlık kuruluşlarında ve SGK’nın kendi denetim mekanizmalarında. Bununla birlikte işveren zaten rapora onay verdiği gibi aylık hizmet bildirgesinde de beyanı yapılıyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi birde SMS onayı isteniyor.

Dolayısıyla aslında bu işveren onayı uygulamasının komple kaldırılması gerekirken, biz tam tersine üzerine bir de SMS onayı ekliyoruz. Bu ne demek? Bir işveren, rapor onayı vermek için bilgisayar başına geçecek, e-Devlet şifresini girecek, işyeri şifresini yazacak, güvenlik kodunu girecek, ardından cep telefonuna gelen SMS’i bekleyip kodu yazacak… Peki sonuç? Zaten hastane tarafından bildirilmiş bir rapora, bir kez daha onay vermiş olacak.

Bu kadar angarya neden?

Küçük işletmelerde patron, büyük şirketlerde muhasebeci, bordro uzmanı, insan kaynakları yetkilisi… Bu kişilerin asli işi artık belge onaylamak değil, şifre kovalamak haline geldi. Her şeyin başı güvenlik deniliyor ama bu yöntem güvenliği değil, sadece iş yükünü artırıyor.

Eğer bu sistemde gerçek bir sadeleşme ve dijital kolaylık isteniyorsa, yapılacak şey çok basit: Rapor onayı işverenin sorumluluğundan çıkarılmalı. SGK, hastaneden aldığı veriyle işçinin raporunu zaten biliyor. Gerekiyorsa denetler, uygunsuzluk varsa geri döner. Ama işvereni bu sistemin ortağı yapmak, hatta her girişe SMS şartı koymak, işi çözmek değil, işi çığırından çıkarmaktır.

Unutmayalım, teknoloji kolaylaştırmak için vardır. Zorlaştırmak için değil.ALLAH MALİ MÜŞAVİRLERE SABIR VERSİN….

12.05.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM