YAZARLARIMIZ
İsmail Gabakçı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
ig.smmm@yahoo.com



Uzaktan Kimlik Yöntemlerinin Açılım Yoluyla B2B Tacirler Arası Elektronik Sözleşmelerde De Kullanılmasının Kolaylaştırılması Sistemin Faydaları ve Değerlendirmelerimiz

GENEL DEĞERLENDİRME

1 Nisan 2021 tarih 31441 sayılı resmi gazete ile “BANKALARCA KULLANILACAK UZAKTAN KİMLİK TESPİTİ YÖNTEMLERİNE VE ELEKTRONİK ORTAMDA SÖZLEŞME İLİŞKİSİNİN KURULMASINA İLİŞKİN YÖNETMELİK” yayımlandı ve 01.05.2021 tarihi itibariyle hayatımıza girmiş bulunuyor. Sahaya yansıyacak olumlu veya olumsuz sonuçlarını değerlendirme fırsatımız olmasa da olumlu etkilerinin olacağı kaçınılmazdır…

İlgili mevzuatın detayına girmeden, dikkat çekmek istediğim husus B2C (şirketten - tüketiciye) yönelik satışta mesafeli satış yönetmeliği sözleşmenin kurulması aşamasına bu ticareti yapan şirketlere yönelik kolaylıklar sağlamaktadır. Ancak B2B (Piyasada: “Şirketten - Şirkete Ticaret” Hukukta: “Tacirler arası ticaret”) yani toptan satışta Türk Ticaret kanunun şirketler arası ticari hukuku geçerli olduğundan sözleşmeler elektronik imzalı veya ıslak imzalı olarak kurulmak zorunda kalınmaktadır.

Elektronik para, elektronik ticaret, elektronik devlet, elektronik banka derken eeee artık e-tacir  neden yok demezsek olmazdı, ekonominin baş rolleri tacirlerdir.

makaleyi okuduktan sonra, büyük ihtimalle e-imza var, e-imza ile sözleşme imzalanırsa ıslak imzanın hukuki sonuçlarını doğurur diyebilirsiniz fakat siz de takdir etmelisiniz ki,  e-imza ile günlük güreş tutan bir kardeşiniz olarak maliyet, donanımsal ve zamansal sorunlar yüzüden e imzanın bizlere bu konuda ışık tutabilecek gibi durmuyor.

Konumuza dönecek olursak, dijital çağda şirketleri bu tarz sözleşmeye zorlamak, günümüz koşullarında otomotiv sektörünü örnek verecek olursak kişileri at arabası ile yolculuğa zorlamakla aynı manaya gelmekte ve ekonomin asıl aktörlerinin önüne konulan bu engel ülkemize yakışır bir hareket olmamakta. Ayrıca gizli ve sinsi haksız rekabet ortamları oluşturmaktadır.

Tebliğde bahsi geçen sıkı tedbirlerinde ötesinde mesafeli sözleşmelerde olduğu gibi internet üzerinden okudum anladım, kabul, ön onay sözleşmeleri gibi tek tıkla kabul edilmesinin ıslak imzanın doğuracağı hukuki sonuçları doğurmasının önünün açılmasının B2B e-ticaretinin de çığır açacağına inancımız tamdır.

Zira bir çok B2B şirketinin farkında olmadan bu tarz sözleşmeleri online olarak ıslak imzasız veya elektronik imzasız aldığını bilmekteyiz, es kaza ihtilafa konu hukuki bir dava ile karşılaşılmamasından veya sözleşmenin masaya yatırılmasını gerektiren hukuki bir davanın oluşmadan veya aralarında bir şekilde çözüme kavuşturduklarından dolayı şirketlerde bu duruma dair farkındalık oluşturmamaktadır.

Bu açılımın, teknoloji ile desteklendiğinde ticaretin önünü açacağına inancımız tamdır.

SİSTEMİN BAŞLICA FAYDALARI

MADDİ TASARRUF

Sözleşmelerde kağıtlar kullanılarak yani hammaddesi ağaç veya endüstriyel maddeler olan bir takım endüstrilerle buna dair alternatif çözümler bulunmaya çalışılsa da ağaçlarımız kesilmeye devam ediyor. Bir çok ormanın yandığı bu dönemde ise ağacın önemi daha da artmış durumdadır. Kağıdın temin edilmesi ve özellikle basın yayın organlarının çektiği sıkıntılar göz önünde bulunursa bizler de bu konuda çektikleri sıkıntılara yakından şahit olmuşuzdur eskiden gazeteler 20 şer 30 ar sayfa gelirdi şimdilerde ise 10 sayfayı geçmiyor sa nedeni kağıdın pahalı oluşu ve tedarik sürçelerinin güçleşmesi başlıca unsurlarıdır.

Kağıdın yanı sıra toner, yazıcı, kalem, mürekkep, e-posta ve kargo özellikle lojistik masraflar son zamanlarda en çok etkilenen zamlı ürünler arasında yerini almakta kağıttan daha fazla maliyetli bir hal almıştır.

ZAMAN TASARRUFU

Daha fazla hız ve kolaylık sağlayacak olan bu sistem ile firmalar yukarıda bahsi geçen maddi tasarrufların yanı sıra çağırımızın en değerli şeyi yani, zamandan tasarruf sağlayarak daha fazla rekabet ortamı sağlama, sayısal üstünlük gibi daha çok ortama zemin hazırlayacaktır.

Bir de bakmışsınız, bu açılım ile başka bir açılım olarak  Türkiye’de şirket kuruluşları internet üzerinden yapılır oluvermiş. elektronik yolla yapılabilen şeyler için fiziki ortamda yapılmaya zorlanması aynı zamanda maddi imkansızlık ve zaman yetersizliğinden dolayı beyin arşivlerinde beklemeye itiliyor internetten şirket kurulmasına imkan sağlayan bir çok ülkeyi biliyoruz. Amerikayı keşfedelim demiyoruz madem Dünya bir köy oldu nimetlerinden faydalanalım değil mi?

Öyle bir handikap var ki şirketlerde münferit , müşterek yetkilere bile girmeden yetkililerin imzalaması zorunluluğundan dolayı yetkililer farklı illerde ise önce şirketin biri imzalıyor ve sözleşmeler en az 2 şer nüsha imzalanıyor işin damga vergisi tarafına girmiyorum, diğer tarafa kargo yapılıyor kargolar güvercinlerden daha yavaş olduğu pandemi sürecinde 3 gün 5 günde anca ulaşıyor veya ulaşamıyor geri geliyor haydi ulaştıralım  diğer taraf imzalıyor, kendisine bir nüshasını alı koyuyor tekrar postayla gönderiyor falan derken iş mi yapacağız bürokrasi ile mi ? boğuşacağız bilemiyoruz.

BİR ÖNERİ

KEP Kayıtlı elektronik posta , UETS ulusal elektronik tebligat sistemi, Elektronik tebligat sistemleri gibi sistemler var öyle anlaşılıyor ki bir sistemi  çıkardık piyasaya anlaşılmadı sanki bir şey daha çıkartalım der gibi bantlanmış koliyi defalarca bantlamak gibi hemen kardeş uygulamalar çıktı ve vergi mükellefleri bu sistemlerin hangisinin ne işe yaradığını bu sistemlerle neler yapabileceğini veya yapamayacağını anlamakta zorlanıyorlar. Hangi sistemi takip edecek şaşmış durumda. Sistemi çıkart zorunlu tut ve yapmazsan diyerek ucuna cezayı koy sistemi çıkart kolay fakat her ne yapıyorsanız yapın sahada uygulanabilirliğini ölçmeden yaptığınız her şey enflasyona davetiye çıkarmaktırz

KEP sistemi üzerinden şirketler iletişim kurması, sözleşme yapması gibi imkan sağlanırsa daha güzel olmaz mı ?

BÜROKRASİDEN DOLAYI SAAT DİLİMİNE TAKILMAMA

Akşam 17:00 da ticari hayat ile hukuki hayatın kesiştiği hayatın ışıkları sönüveriyor değil mi ? koştur koştur evrak yetiştir. Bu önerimiz ile açılım üstüne açılım biz buna yabancı değiliz yakın zamanda pandeminin etkisi ile tüm bankalar ve kamu kurumları güya müşterisine değer verirmiş çatısı altında aman bize bulaştırmayın diyerek bin bankadan daha ötesi sloganlarıyla ATM ler müşteri hizmetlerinden daha iyi çalışır oldu ama ne oldu ATM lerde hastalığı yayabilirsiniz şubemize gelmeyin oldu tabiki bir bankacı bu yazımı okuyarak yine whatsapp özelden abi ayıp olmuyor mu ya online bankacılık var orayı da kullansınlar diyecek gibi ne dersiniz. Online bankacılık açmak bazı bankalar için bir tık uzaklıkta olsa da % 90 banka şubelerine gidilmek zorunda kalınıyor…

NETWORK KOLAYLIĞI

Şirketler artık çözüm ortakları, iş birlikleri gibi yöntemlerle Pazar ağlarını genişletmek daha çok kitlelere ulaşmanın çabası içerisinde iken fiziken birlikte olmaya itilmekte oturumlar üzerine oturumlar ve nihayetinde basın yayın protokol derken süreç uzayıp gitmekte ve bir çok sözleşme daha imza aşamasına gelmeden uzay boşluğunda kaybolup gitmektedir. Bu önerimiz ile tüm tüzel kişilikler ve sözleşmelerde yöntemin geçerliliği ise dijital çağ olarak adlandırdığımız bir türlü tanımlayamadığımız elle tutulur gözle görülür bir hal kazanmaya başlayacaktır.

Kaynak; 01.04.2021 , 31441 sayılı resmi gazete

Bugününü planlamışsan, geleceğini de planlamış olursun.

30.06.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM