YAZARLARIMIZ
Faruk Ardoğan
Sosyal Güvenlik Denetmeni
ardoganfaruk@gmail.com



Kısmi Süreli Çalışmada ‘Eksik Günler’ İçin Borçlanma

Kısmi süreli çalışma Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde ‘Sigortalının normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre üçte ikisi oranından daha az belirlendiği çalışmalar kısmî süreli çalışmadır.’ şeklinde tanımlanmış olup 4857 sayılı İş Kanunu’nda ise ‘İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesidir.’ şeklinde ifade edilmiştir.

Kısmi süreli çalışmada boşta kalan günler için borçlanma yapılabilir mi?

Kısmi süreli çalışmalarda boşta kalan günleri borçlanmanın mevzuatımızdaki yeri 5510 sayılı Kanun’un 41’nci maddesinin (i) bendidir. İlgili bentte ‘Bu bendin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki sürelere ilişkin olmak üzere, 4857 sayılı Kanuna göre kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan sigortalıların, kısmi süreli çalıştıkları aylara ait eksik süreleri, ………….. borçlandırılarak, borçlandırılan süreleri sigortalılıklarına sayılır.’ şeklindedir.

Burada iki önemli husus bulunmaktadır. Birincisi borçlanılacak sürelerin ‘4857 sayılı İş Kanunu uyarınca kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışılması’ ve ‘25/02/2011 tarihinden sonraki’ sürelere ait eksik günlerin borçlanılabileceğidir. Bu şekilde borçlanmalara;

06- Kısmi istihdam,

17- Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma,

23- Yarım çalışma, (4447 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine göre yarım çalışma ödeneğinden yararlanmayanlar)

24- Yarım çalışma ve diğer, (4447 sayılı Kanunun ek 5 inci maddesine göre yarım çalışma ödeneğinden yararlanmayanlar)

eksik gün kodları olanlar borçlanabilecektir. Ayrıca ay içinde 30 günden az çalışmış oldukları halde eksik gün nedeni (12) (Birden fazla) ve (13) (Diğer) olarak işaretlenenlerin işverenlerce Kuruma her ay bildirilen “Eksik Gün Bildirim Formu” ekinde verilen eksik gün nedenleri incelenecek, eksik gün nedeninin (06) (Kısmi istihdam) ve (17) (Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma) olduğunun tespit edilmesi halinde bu süreler de borçlandırılacak ve sigortalılardan ayrıca belge istenmeyecektir.  

NOT 1: Eksik gün nedeni olarak ’07- Puantaj’ olarak seçilenler SGK mevzuatında yukarıda belirtilen borçlanma yapılabilecek olanlardan sayılmadığı için eksik günlerini kısmi süreli çalışma kapsamında yapamamaktadır. Bu sürelerin ‘isteğe bağlı sigorta primi’ ödeyebileceklerdir.

NOT 2: MEB’e bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanlar eksik günlerini borçlanamamaktadırlar. (İstisna: 5510 sayılı Kanun’un ‘Geçici-31.’ Maddesine istinaden yapılabilenler hariç)

Bu şekilde borçlandırılan süreler 5510 sayılı Kanun kapsamında 4/a statüsünde sigortalılık statüsünde sayılacaktır.

Eksik günlere ait borçlanmada oran nedir?

5510 sayılı Kanun’un 41’inci maddesinin (i) bendi gereğince borçlanma yapacakların borçlanmaya ilişkin prim tutarı sigortalının veya hak sahiplerinin talepte bulundukları tarihte prime esas kazancın alt ve üst sınırları arasında (borçlanma dönemlerine denk gelen dönemlerdeki asgari ücret ve asgari ücretin 7,5 katı arasında) olmak üzere kendilerince belirlenen günlük kazancın % 32’si oranında hesaplanır. Ancak eksik günlerin GSS primleri ödenmiş ise borçlanma oranı %20 üzerinden hesaplanır.  

Kısmi süreli çalışmada borçlanılan eksik günler için ödeme süresi ne kadardır?

Kısmi süreli çalışmada eksik günlerin borçlanılması durumunda hesaplanan primlerin borcun tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekmektedir. Bu süre içinde ödenmez ise ödenmeyen borçlanmalar için ise yeni başvuru gerekmektedir.

Ayrıca borçlanılan sürelerin tamamı ödenebileceği gibi bir kısmı da ödenebilmektedir. Kısmi ödeme yapılması halinde ödenen miktara karşılık gelen süre kadar prim ödeme gün sayısına ilave yapılmaktadır.

Borçlanılacak aylar 30 gün değil ise borçlanılan aydaki gün kadar mı süre dikkate alınır?

Ayın bazı günleri 28,29 ya da 31 gün olabilmektedir. Bu durumda olan aylarda yapılan eksik gün borçlanmalarında 28, 29 ve 31 gün çeken aylardaki borçlanılacak süreler 30 güne tamamlanarak borçlanma süresi belirlenir.

14.11.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM