YAZARLARIMIZ
Eyüp Sabri Demirci
Sosyal Güvenlik Kurumu
İşverenler Prim Daire Başkanlığı Şube Müdürü
atasyurek@guvenymm.com



Engelli Sigortalıların SGK’ya Bildirilmelerinde Neler Değişti

Engelli sigortalılardan dolayı 4857 sayılı Kanunun 30. maddesinde öngörülen sigorta prim desteğinden yararlanılabilmesi için evvelce 2008/77 sayılı Genelge ekinde yer alan belgenin İş-Kur’dan onaylatılarak işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine ibraz edilmesi yeterli bulunmakta idi.


Bu şekilde yapılan müracaatlara istinaden, engelli sigortalı çalıştıran işverenlerin, engelli çalıştırmakla yükümlü olup olmadıklarına (50 veya üzerinde sigortalı çalıştırıp çalıştırmadıklarına) bakılarak aylık prim ve hizmet belgelerini 14857 veya 54857 sayılı kanun numarasını seçmek suretiyle düzenlenmeleri amacıyla, sosyal güvenlik merkezlerince sistem üzerinde gerekli tanımlamalar yapılmaktaydı.


Dolayısıyla, e-Bildirge programlarında daha önce yalnızca işyeri bazlı bir kontrol yapılması nedeniyle, işyerini Sosyal Güvenlik Kurumunun sistemine tanımlatmış olan bazı işverenlerin % 40 ve üzerinde engelli olan sigortalıların yanı sıra, engel oranı % 40’ın altında olan veya engelli olmayan sigortalıları da 14857/54857 sayılı kanun numaraları ile bildirdikleri tespit edildiğinden, konuyla ilgili olarak Sosyal Güvenlik Kurumunca e-Bildirge programında bazı değişiklikler yapılmıştır.


Yapılan değişikliklere göre engelli teşvikinden yararlanılabilmesi için, öncelikle daha önce olduğu gibi, 2008/77 sayılı Genelge ekinde yer alan belgenin İş-Kur’dan onaylatılarak işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkezine ibraz edilmiş ve ilgili sosyal güvenlik merkezince de işyerinin engelli teşvikinden yararlanabilmesi amacıyla gerekli tanımlamaların yapılmış olması gerekmektedir.


Sosyal güvenlik merkezlerince işyeri bazında yapılan bu tanımlamanın ardından, işverenlerce 4857 sayılı Kanunda öngörülen teşvikten yararlanılmak istenilen sigortalıların, e-Bildirge kullanıcı kodu ve şifresinin girildiği ekranda yer alan “Engelli ve İşsizlik Teşvik Yönetimi” seçeneği vasıtasıyla tek tek sisteme tanıtılması gerekmektedir.


Engelli sigortalıların işverenlerce sisteme tanıtılması sırasında, TC kimlik numarası girilen her bir sigortalı için sistem tarafından İş-Kur veri tabanına bağlanılarak sigortalının % 40 ve üzerinde engelli olup olmadığı sorgulanmaktadır. Bu sorgulamalar sırasında, yalnızca İş-Kur veri tabanına kaydedilmiş ve engelli oranı % 40 ve üzerinde olan sigortalıların tanımlanmasına izin verilmektedir. Buna karşın,


-Engel oranı % 40’ın altında olan sigortalıların,

-Engel oranı % 40’ın üzerinde olmasına rağmen İş-Kur’a bildirilmemiş sigortalıların,

-Engelli olmayan sigortalıların,

tanımlanmasına izin verilmemektedir.


Bu bağlamda“Engelli ve İşsizlik Teşvik Yönetimi” ekranı vasıtasıyla yukarıda belirtildiği şekilde sisteme tanımlanmış olan sigortalıların, 14857/54857 sayılı kanun numaraları seçilmek suretiyle düzenlenen aylık prim ve hizmet belgeleri ile bildirilmesine izin verilmektedir


Engelli oranı % 40’ın üzerinde olmasına rağmen bahse konu ekran vasıtasıyla sisteme tanımlanmamış olan sigortalıların ve engel oranı % 40’ın altında olması nedeniyle sistem tarafından tanımlanmasına izin verilmemiş sigortalıların ise 14857/54857 sayılı kanun numaraları seçilmek suretiyle düzenlenen aylık prim ve hizmet belgeleri ile bildirilmelerine sistem tarafından izin verilmemektedir.

23.07.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM