YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.kooperatiflerkanunu.com



Okullar Açılırken Eğitim Harcamaların Vergi Kanunları Karşısındaki Durumu

2019-2020 Yılı Eğitim Öğretim Yılının başlıyor. Okul taksit ödemeleri ve servis, yemek, kırtasiye gibi harcamalar için bütçeler zorlanırken, okul dışı (Jimnastik, Özel Ders, Piyano, Yüzme, bale  v.b.) etkinlikler ile de bir çok gider kalemi söz konusu oluyor.

Peki çocuklarınızın için yaptığınız bu harcamaların sizin ödenecek verginizi azaltması mümkün olabilir mi, bu yazıda soru-cevap sizlere açıklamaya çalışacağım.

Soru: Kim çocuk kim değil neye göre belirleniyor ?

Cevap: 25 Yaşına kadar olan ve tahsilde olanlar çocuk olarak kabul ediliyor. Tahsilde değil ise 18 Yaş sınır olarak kabul edilir.

Soru: Okul ücretinin tamamını ödenecek vergimi azaltmak için kullanabilir miyim ?

Cevap: Hayır maalesef düşemiyorsunuz. Sınır gelirinizin % 10 ‘udur. Konu ile ilgili mevzuat aşağıdadır.

Beyan edilen gelirin % 10'unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları

Soru: Eşimden ayrıldım. Kızımın okul ödemelerini ben yapıyorum ancak okul faturaları adıma gelmiyor. Ödenecek vergimde bir faydası olur mu ?

Cevap:Eşiniz adına düzenlenen faturanın serbest meslek kazancınıza ait beyanname üzerinde indirim konusu yapmanız mümkün bulunmamaktadır. Ancak, faturanın kendiniz veya çocuğunuz adına düzenlenmiş olması halinde indirimden faydalanabileceğiniz tabiidir.(23.08.2017 ve
49327596–120.04[GVK.ÖZ.2017.35] — 126189 numaralı Özelge )

Soru:Çocuklarım için ödediğim okul servis ücretini yıllık gelir vergimden düşebilir miyim ?

Cevap: Çocuklarınızın okula gidip gelmesi için ödediğiniz servis parasını yıllık gelir verginizden yukarıdaki kısıtlamalar dahilinde (%10 )düşebilirsiniz. Mutlaka fatura almanız gereklidir.

Soru: Oğlum yurtdışında okuyor. Ödediğim okul ücretlerini vergiden düşebilir miyim ?

Cevap: Hayır maalesef. Okulun yurt içinde olması gerekmektedir. Vergi indirimine konu olabilmesi için harcamaların Türkiye’de ve gelir veya kurumlar vergisine tabi olan mükelleflerden yapılması gerekmektedir. Diğer bir ifade ile vergi indirimine konu olan harcamaların gelir veya kurumlar vergisine tabi olmayan kişi veya kurumlardan yapılması halinde bu harcamalar, vergi indirimine konu teşkil etmeyecektir.

Soru: Servis ücretleri çok pahalı, çocuğum otobüs ile gidip geliyor, İstanbul Kart aldım. Bunun ücreti ödenecek vergimi azaltır mı ?

Cevap: Toplu taşıma araçlarının kullanabilmesi için alınan abonman tipi ulaşım kartı bedellerinin gelir vergisi beyannamesinde eğitim gideri olarak indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesinde bildirilecek gelirden, çocuğunuza ait okul servis ücretinin, harcamanın Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, eğitim harcaması olarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

Soru: Koruyucu aile olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamalarının indirim konusu yapılabilir mi ?

Cevap: Maalesef yapılamayacağı yönünde bir vergi dairesi görüşü mevcut. Koruyucu aile olarak birlikte oturduğunuz veya tarafınızca bakılan çocuk, Gelir Vergisi Kanununun 89 uncu maddesinde ifade edilen çocuk kapsamında değerlendirilmediğinden, anılan çocuk için yaptığınız eğitim ve/veya sağlık harcamalarının yıllık gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.( 12.04.2017–62030549–120[89–2016/756]-100965 numaralı özelge)

Soru: Çocuğum Kocaeli üniversitesini kazandı. Yurtlarda yer yok. Biz de ev tuttuk. Ödediğim kirayı gelir vergisinden düşebilir miyim ?

Cevap: Kocaeli Üniversitesi’nde tahsilde olan oğlunuzun 25 yaşını doldurmamış olması, beyan edilecek gelirin %10'luk kısmını aşmaması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla eğitim amaçlı kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar ile özel yurt veya pansiyona ödenen tutarların yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilmesi mümkün olup ev kirası, apartman aidatı, doğalgaz, elektrik, su ve internet gibi ödemelerin gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır. ( 16.10.2015 ve 96620903–120[89–15/5]-101 tarihli özelge )

Soru: Oğlum özel bir Vakıf üniversitesini kazandı.Özel üniversitede eğitim gören çocuğum için yapmış olduğum eğitim giderlerinin yıllık gelir vergisi beyannamesinde indirimi nasıl olacaktır ?

Cevap: Vakıflar tarafından kurulan üniversiteler kurumlar vergisinden muaf olduklarınından, anılan kurumlara çocuğunuz için ödemiş olduğunuz tutarların gelir vergisi beyannamenizde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

Soru: Torunumun kreş ücretini ben ödüyorum. Kira gelirimden elde ettiğim vergiye bir faydası olur mu ?

Cevap: Mükelleflerin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim giderleri maddede belirtilen şartlar dahilinde indirim konusu yapılabileceğinden, torununuzun özel kreş giderine ilişkin olarak tarafınızca ödenen tutarın yıllık gelir vergisi beyannameniz üzerinden indirim konusu yapılması ancak torununuzun, ana veya babasını kaybetmiş olup sizinle birlikte oturması durumunda mümkün bulunmaktadır.

Saygılarıml

09.09.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM