YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.kooperatiflerkanunu.com



Yapı Kayıt Belgesi Alınan Yerler için Belediyeler Geriye Dönük Emlak Vergisi Tahakkuk Ettirebilir mi ? Yapı Kayıt Belgesi Alınan Yerlerin Emlak Vergisi Nasıl Ödenecek ?

30.11.2018 Tarihine kadar emlak vergisinin 2.taksitinin ödenmesi gerektiği için kısa süre içinde karşımıza çıkacak bir konu hakkında bilgi vermek istiyorum.

Yapı kayıt belgesi alımından sonra yapıları belediyeye tespit ettirildikten sonra; belediyeler yapılara yapım tarihinden itibaren geçmişe yönelik emlak vergisi, vergi ziyaı cezası ve gecikme zammı tahakkuk ettirebilir mi ?

Yapı Kayıt Belgesi alınan her yapı 31.12. 2017 tarihinden önce yapılmış olduğu için akıllara bu soru gelmiyor değil.

Ayrıca Yapı Kayıt Belgesi alınan yerlerin emlak vergisi nasıl ödenecek, geçmişe dönük istenen emlak vergisi tutarlarına itiraz edilebilir mi ?

Bu sorular çok önemli;

Öncelikle; Emlak vergisi kanununa göre mükellefiyet ne zaman başlar, bu hususu netleştirmek gerekli.

1319 Sayılı emlak vergisi kanununun 9.maddesine göre mükellefiyetin başlaması;

33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,

33.Maddeye gittiğimizde ise ilgili fıkraları aşağıya aldım.

Madde 33 — Vergi değerini tadil eden sebepler aşağıda gösterilmiştir:

  1. Yeni bina inşa edilmesi (Mevcut binalara ilaveler yapılması veya asansör veya kalorifer tesisleri konulması yeni inşaat hükmündedir.)
  2. Bir binanın kullanış tarzının tamamen değiştirilmesi veya bir binanın ikamete mahsus mahallerinden bir kısmının dükkan, mağaza, depo gibi ticaret ve sanat icrasına mahsus mahaller haline kalbedilmesi, (Bu hükmün uygulanmasında bir apartmanın her dairesi bir bina sayılır ve tadil sebebi, yalnız kullanış tarzı tamamen veya kısmen değiştirilen daire için geçerli olur.)

Maddelerden de anlaşılacağı üzere yapı kayıt belgesi alınan yerler için eğer daha önce bina bildirimi yapılmamış ise geriye dönük emlak vergisi alınabilecektir.

Emlak vergisi bildirimlerinin süresinde verilmemesi Vergi Usul Kanununun 352/II-4 üncü maddesi uyarınca ikinci derece usulsüzlük fiilini oluşturmaktadır. Ayrıca emlak vergisi bildiriminin süresinde verilmemesi üzerine mükellefiyetin başlangıç yılı için idarece yapılacak tarhiyat sırasında kesilecek ikinci derece usulsüzlük cezası ile vergi ziyaı cezasının karşılaştırılarak miktar itibariyle fazla olan cezanın kesilmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak bu kapsamda imar barışı 2017 yılı öncesi inşaa edilmiş binaları kapsaması nedeni yapı kayıt belgesi alınan yerler için daha önce emlak beyannamesi verilmemiş ise geriye dönük en fazla beş yıl için emlak vergisi istenebilmesi mümkündür.

Saygılarımla

06.11.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM