YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.kooperatiflerkanunu.com



Unity ve Unreal Engine Üzerinden Oyun Geliştirenler Tarafından Elde Edilen Admob Gelirleri Vergiye Tabi Midir ?

Oyun dünyasında herşey o kadar hızlı ve karışık ki, bu hıza yetişip bir de vergi kanunları karşısındaki durumunu değerlendirmek ve netleştirmek gerçekten çaba istiyor. Tam netleştirdiğinizi düşündüğünüzde yeni bir terim, yeni bir konu çıkıyor. Az da olsa hem yazılım hem de hem oyunlarda kullanılan kelimelere hakim olmanız gerekiyor ki bu konuları anlayıp, vergisel durumunu hakkında fikriniz olsun.

Türkiye’de Mobil oyun dünyasının 1 milyar TL’ lik bir pazar haline geldiğini göz önüne aldığımızda konunun önemi daha da ortaya çıktığı muhakkak. Bu rakam bütün dünya pazarının %0,5 i bile değil. Çok oyunculu ve online oyunlarda insanların oyunda harcadığı zamanlar her geçen gün artıyor.

Yılan, Angry Birds, Online Okey, Candy Crush, Clash of Clans, Pokemon Go oyunlarını oynamayan ve ya hatırlamayan azdır.

Oyun geliştirenlerin çok iyi bildiği üzere Cry-engine, Unity veya Unreal engine, Android studio, Swift gibi farklı mobil oyun geliştirme platformlarında geliştirdiğiniz oyunları Apple store veya Google Play’e (Sanal Mağazalara ) yükledikten sonra farklı gelir elde etme yöntemleriniz mevcut. Gelir var ise ve istisnalar söz konusu değilse vergisi de olacağı için, ne şekilde gelir elde edildiğini tam olarak anlamamız gerekiyor. Uygulamayı bu mağazalara yüklemeniz , uygulamanın gayri maddi haklarını sattığınız anlamına gelmiyor

Öncelikle yukarıda sayılan platformların yazılımcıların oyun geliştirirken (yazarken) fizik kurallarını (yer çekimi, hareket, objelerin yapısı vb) tek tek belirtmek zorunda kalmadan ,tüm yazılım geliştiricilerin kullanımına açık oyun motorları sayesinde oyun yazılımları geliştirebildikleri platformlar olduğunu belirtelim.

Gelir noktasına geldiğimizde ise ;

Mobil oyunlardan bir kaç farklı sekilde gelir elde edilebiliniyor. Bu gelir her zaman doğrudan indirme sayısına bağlı değil.

1- Oyun eğer paralı bir oyunsa para karşılığında Apple store ve Google Play’de satılır ve oyuncu indirebilir.

2- Oyun bedava olabilir, bu durumda oyun içerisinden yeni bölümler, ekstra oyun paraları, canlar, silahlar, itemler vs. gibi oyununa göre bir seyler satın alınabilinir.

Bu iki durumda da oyuncu parayı App Store veya Google Play’e ödüyor. Bu iki pazar veya satış platformu kendi komisyonlarını kestikten sonra kalan tutarı oyun sahibinin hesabına yatırıyor.

Bu elde edilen gelirin vergi kanunları karşısındaki durumuna baktığımızda ;

Kurumlar vergisi veya Gelir vergisi kanunu karşısındaki durumu ;

Elde edilen gelir kurumlar vergisine veya gelir vergisine tabidir. Elde edilen gelir reklam geliri olması nedeni ile % 50 yurtdışı yazılım hizmetlerine sağlanan istisnadan faydalanması mümkün değildir. Ancak gelir reklam geliri değil de, hazırlamış olduğunuz mobil uygulamayı yurtdışı müşteriye bütün hakları ile satılır ise bu istisnanın uygulanması mümkün olabilecektir.

Konu ile ilgili örnek özelge aşağıdadır.

Hazırlanan cep telefonu uygulamasının nihai tüketicilerin cep telefonlarına indirilmek suretiyle kullanımı sırasında ücretli olan bazı özelliklerden dolayı GSM operatörleri, mobil ödeme, kredi kartı, PayPal vb. ödeme sistemi ile elde edilecek kazancın şirketinizin kurum kazancının tespitinde dikkate alınması gerekmektedir. (İstanbul vergi dairesi başkanlığı -Sayı:11395140–105[229–2014/VUK1–18164]-337968 05.04.2018)

Katma Değer Vergisi Kanunu Açısından

Reklam Geliri yurtdışı tıklamalar veya gösterimler nedeni ile elde ediliyor ise katma değer vergisi söz konusu değil, ancak gösterimler yurtiçinden geliyor ise katma değer vergisine tabi olacaktır.

Kocaeli Vergi Dairesinin özelgesi aşağıdaki şekildedir. (93767041–130[12–2014/181]-29–25.03.2015)

şirketiniz tarafından yurt dışı merkezli …’a verilen hizmetin yukarıda sayılan şartları birlikte taşıması halinde ihracat istisnası kapsamında beyan edilmesi mümkün olup söz konusu hizmet bedelinin şirket hesaplarınıza Türk Lirası cinsinden yatırılması bu hizmetin ihracat istisnası kapsamında beyan edilmesine engel teşkil etmeyecektir.

Öte yandan, bahse konu reklam gösterimlerinin Türkiye’de de yapılması halinde hizmetten yararlanma Türkiye’de gerçekleşeceğinden bu işlemin hizmet ihracı kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayacak ve KDV ye tabi tutulacaktır.”

Bu noktada google veya apple store tarafından yapılan kesintiler için 2 numaralı katma değer vergisi ile sorumlu sıfatı ile katma değer vergisi ödenmesi gerekmektedir.

Sonuç olarak 464 Sayılı vergi usul kanunu tebliği ile bankaların internet üzerinden (satış ve kiralama yapan ) gelir elde edenlerin para transferleri bildirimlerini yapma zorunluluğu olduğundan bu şekilde admob v.b. gelir elden edenlerin geriye dönük beş için her an incelenebileceklerini düşünmekteyim.

Saygılarımla

15.10.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM