Due diligence raporu, özellikle yatırım kararı veya birleşme/devralma (M&A) öncesinde, şirketin finansal, operasyonel, yasal ve diğer yönlerini ayrıntılı biçimde inceleyerek risklerin belirlenmesini sağlayan rapora verilen isim.
Due diligence raporu sayesinde, şirket değerlemesinin sağlıklı ve doğru yapılmasını sağlanırken tarafların da sürece güvenli bir şekilde devam etmesini mümkün kılınıyor.
Aşağıda, yatırım kararı, M&A ve finansal raporlama çerçevesinde şirket değerlemesi ve due diligence çalışmalarında dikkat edilmesi gereken temel konuları özetlemeye çalıştım.
Umarım faydası olur.
Finansal due diligence yapılırken gelir tablosu, bilanço ve nakit akışı kalemleri gözden geçirilerek şirketin gerçek performansı ortaya koymak için şirketin finansal verileri detaylı olarak analiz yapılması gerekiyor.
Bu aşamada Finansal due diligence sırasında özellikle şu konulara odaklanmamız gerekiyor;
Bu aşamada şirketin kârının sürdürülebilirliği ve gelirlerin tekrarlanabilir olup olmadığı inceleniyoruz.
Örnek olarak; o dönem şirket fabrikasını satmış ise gelir yüksek olabilir ama tekrarlayan gelir olmadığı için gelirin kalitesi düşmüş olabilir.
Örnek olarak; firmanın satışlarının %70'i tek bir firmaya ise o firma ile herhangi bir neden ile çalışmadığında gelir çeşitlemesi de yok ise %70 geliri azalacaktır.
Nakit Akışı Analizlerinin detaylı ve özenli yapılması gerekiyor: Finansal due diligence yapılırken şirketin kârının nakde dönüşme oranı ve likidite durumu değerlendirilmesi gerekiyor. Özellikle geçmiş dönemlerde önemli nakit akışı kesintileri yaşanıp yaşanmadığı araştırılır.
Örnek: Bir şirket yüksek kâr açıklarken sürekli negatif nakit akışı yaratıyorsa, bu durumda alacak tahsilatında veya stok yönetiminde sorunlar olabileceği düşünmemiz gerekiyor.
Bu kapsamda, çalışma sermayesi kalemleri (stoklar, alacaklar ve borçlar) ayrıntılı incelenerek dönen varlıkların kalitesi ve yükümlülüklerin ödeme zamanlamalarının analiz edilmesi şart oluyor.
Yoksa hazırladığımız rapor eksik olur.
Bu aşamada şirketin borçluluk düzeyi, finansal kaldıraç oranları ve kredi sözleşmeleri değerlendiriyoruz.
Borçların faiz oranları, vadeleri ve ilgili şartlar incelenerek kısa vadede ödenmesi gereken miktarlar tespit edip tablo haline getirilmesi önemli.
Özellikle kredi sözleşmelerindeki taahhütler, teminatlar ve olası ihlal durumları önem taşıdığı için mevcut borç seviyesinin şirketin mali kapasitesine uygun olup olmadığı ve bir satın almada borcun yeniden finansman gerektirip gerektirmeyeceği değerlendirilmesi belki de yazacağımız due diligence raporunun en önemli kısımlarından.
Due diligence yapılacak şirketin muhasebe sistemi raporlama standartlarına uygun mu, örnek olarak dönemsellik, maliyet hesaplama yöntemi, sektör standartlarına uygun olarak mı belirlenmiş bunu raporda belirtmemiz gerekiyor.
Eğer sektör standartlarına aykırı bir muhasebe uygulaması var ise bu konu mutlaka raporda yazılması şart
Finansal due diligence çalışmaları sonucunda elde edilen bulgular, şirket değerinin hesaplanmasında ve yatırım kararında kritik rol oynuyor.
Bu kapsamda, yukarıda yazdığım konulara ilişkin tespitler, birleştirilmiş şekilde due diligence raporunda sunulmalı; riskler, fırsatlar ve tavsiyeler net bir biçimde belirtilmesi lazım.
Sonuç olarak; Finansal due diligence raporu sayesinde, şirket alım ve satım kararları güvence altına alınır. Risk ve fırsatları net görerek süreci sorunsuz tamamlanır.
Saygılarımla
16.07.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.