YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.ozmconsultancy.com



Teknogirişim Rozeti Nedir, Nasıl Başvurulur? Ne İşe Yarar? Start-up’lar Acele Edin

Girişiminiz, sektördeki diğer firmalardan farklı olarak mevcut sorunlara daha hızlı, daha ucuz, daha kolay veya daha iyi yeni bir yöntem, ürün veya hizmet geliştiriyor ise 

ve işinizi büyütürken maliyetlerinizi aynı oranda artmak zorunda kalmıyor iseniz; 

Teknogirişim Rozeti başvurunuzu yapmayı unutmayın.

Start-up’lar için fırsat mı?

Türkiye’de start-up tanımı olmadığı için şu an için start-up ifadesinin sadece bir ekosistem jargonu olması nedeni ile girişimlerin devlet nezdinde kendini konumlandırmasının yolu hızlıca Teknogirişim Rozeti almak gibi gözüküyor.

1-Nedir Bu Teknogirişim Rozeti?

Girişiminizin teknoloji ve yenilik tabanlı, ölçeklenebilir iş modeline sahip olduğunu gösteren belgeye, Teknogirişim Rozeti deniyor.

2-Teknogirişim Rozetini Kimler Alabilir?

  • Şirket Türünüz Farketmiyor: Türkiye’de kurulmuş şahıs veya sermaye şirketi( Anonim- Limited) statüsünde olmanız gerekiyor
  • Kobi olmanız zorunlu: KOBİ vasfını taşıyor olmanız gerekli,
  • Bağımsız İşletme olmanız zorunlu: Başka bir işletmenin %25'inden fazlasına sahip olmamanız veya başka bir işletme sizin şirketinizin %25'inizden fazlasına sahip olmamalı.
  • 15 Yıl Kuralı: Kuruluş tarihiniz çok eski olmamalı. Şirketiniz en fazla 15 yıl önce kurulmuş olmalı. Bence süre biraz uzun ama ne düşünüldü bilemiyorum.

Katma değer yaratmanız gerekiyor: Teknoloji ve yenilik tabanlı, ölçeklenebilir bir iş modeline sahip olmanız gerekiyor. 

3-Teknogirişim Rozeti Başvurusu Nasıl Yapılıyor?

  • https://teknogirisim.sanayi.gov.tr/ portalı üzerinden başvuru formu ile Bakanlığa başvuru yapılıyor. 
  • Başvuruda istenecek belgeler Genel Müdürlük tarafından belirlenerek portalde ilan edilecek.
  • Eksik evrak olur ise tamamlayabiliyorsunuz. Başvuru formunda eksiklik tespit edilmesi halinde bu eksiklikler Genel Müdürlük tarafından girişime bildirilerek, eksikliğin en geç doksan gün içerisinde tamamlanması istenir. Bu süre içerisinde eksiklerini tamamlamayan girişimlerin değerlendirme süreci sonlandırılıyor.

4-Teknogirişim Rozeti alabilmeniz için değerlendirme nasıl yapılıyor?

Öncelikle yukarıda yazdığım 2.maddedeki şartları taşımanız gerekiyor. 

Bunlar dışında; 

Başvuru tarihi itibarıyla son üç yıl içerisinde;

  • Şirketinizin teknoloji geliştirme bölgesi olarak belirlenen bölgelerin birinden kabul almış olması veya
  • Tekmer’den kabul almış olması veya 
  • TÜBİTAK 1512- Girişimcilik Destek Programı (BİGG) veya 1812- Yatırım Tabanlı Girişimcilik Destek Programı (BiGG Yatırım) kapsamında destek almış veya destek sürecinin devam ediyor olması) 

gerekiyor.

Ama bu 3 madde kapsamında olmasanız da Teknogirişim Rozeti alabiliyorsunuz.

Bu da iki şekilde olabiliyor.

a-) Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından kurulacak komite tarafından değerlendirme yapılabilir.

veya

b-) Değerlendirici yetkili kuruluş tarafından karar verilebilir. Değerlendirici yetkili kuruluş Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından yetki verilen girişimci, akademisyen ve uzmanlardan oluşan en az 3 en fazla 5 kişiden oluşan yapıdır.

5-Teknogirişim Rozeti Ne İşe Yarıyor? 

Tebliğe göre Teknogirişim Rozeti almak, şu anda mali veya operasyonel net bir avantaj sağlamıyor, yalnızca resmi olarak teknolojik, yenilikçi ve ölçeklenebilir iş modeline sahip olduğunu kanıtlayan bir belge olsa da yakın gelecekte bence girişimci şirketlerinin karşısındaki bürokratik engelleri kolay aşmasını sağlayacak bir belge olacak.

Örnek olarak aşağıdaki alanlarda fayda sağlaması muhtemel

  • Vergi, sigorta indirimleri, hibe-teşvik-destek-düşük faizli kredi, yatırım süreçlerinde güven veren ve belki de zorunlu bir belgeye dönüşecek. 
  • Mesela Teknogirişim rozeti olmayan bir firmanın TÜBİTAK, KOSGEB, kalkınma ajansları hibelerinde ileride ek puan veya hızlandırılmış değerlendirme alma ihtimali olacaktır.
  • Ayrıca Bakanlık ve destek kuruluşlarının düzenlediği yatırımcı günleri, demo day, networking etkinliklerinde öncelikli çağrı alması da muhtemel olacaktır.
  • Kamu yenilikçi ürün alımı durumlar söz konusu olduğunda Teknogirişim Rozetinin başvuru şartı olacağını tahmin ediyorum

6-Teknogirişim Rozeti Ne Kadar Süre Geçerli?

Teknogirişim Rozeti 3 yıl için geçerli. 

Sonuç Olarak

Teknogirişim Rozetinin Fransa’da yürürlükte olan Jeune Entreprise Innovante veya Güney Kore’de mevcut olan Innovation Business (Inno-Biz) sertifikasına benzer bir işlev göreceğini tahmin ediyorum. 

Ancak burada en önemli konunun Teknogirişim Rozetinin alan firmaların takibi ve ölçeklenebilirlik ölçümü için objektif, sayısal, açık kriterlere dayalı skor sistemi kurulması olduğunu düşünüyorum.

MRR, ARPU, churn rate, CAC, LTV gibi net KPI’lara dayalı skorlama sistemi Teknogirişim Rozetine entegre edilirse ve gerçekçi hedefler konularak aylık veya dönemlik raporlamalarda performans beklenen seviyede olduğu kontrol edilerek eğer bu Teknogirişim Rozeti sahibi bu seviyede değilse, ek destek veya yeni fon erişimi durdurulabilir.

Bu sayede destekleri “gerçekten potansiyeli olanlara” verir ve kamu kaynaklarını boşa harcamadan değerli firmalarımızı erkenden keşfedebilir, doğru alanlara odaklanabiliriz.

Saygılarımla

07.07.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM