YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.kooperatiflerkanunu.com



Uluslararası Kooperatifler Gününün Düşündürdükleri

Uluslararası kooperatifler günü 1923 yılından bu yana her yıl Temmuz ayının ilk cumartesi günü kutlanmaktadır.

2018 Uluslararası Kooperatifler Gününün ana teması  ise; sürdürülebilir üretim ve tüketim olmuştur. Kooperatifler aracılığı ile sürdürülebilir toplumlar bu yıl kooperatifler gününün sloganı olarak belirlenmiştir.

Dünyada kooperatiflerin sürdürülebilir toplumlar inşa etme konusunda iki asırlık deneyimi azımsanmayacak önemli bir tecrübesi mevcuttur.

Bazı örnekler verirsek;

Tarım kooperatifleri, sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla ekin yetiştirdikleri toprağın uzun ömürlü olmasını sağlamak için çalışırlar.

Tüketici kooperatifleri, ürünleri için sürdürülebilir kaynak kullanımını destekler ve tüketicileri sorumlu tüketim konusunda eğitir.

Konut kooperatifleri, güvenli konutların sağlanmasına yardımcı olur.

Yenilenebilir enerji kooperatifleri, çevreye daha az zarar ile  kırsal bölgelere elektrik sağlar.

Yakın zamanda ana sözleşmesi yayınlanacak olan sosyal kooperatifler  ise uzun vadeli ve sürdürülebilir işler yaratırken, mal ve hizmetlerin verimli, bir şekilde sunulmasını amaçlamaktadır.

Ayrıca kooperatifler sayesinde;

  • Yoksullukla mücadele (finansal kooperatifler, günlük 2 Dolarlık yoksulluk sınırının altında yasayan 78 milyon insana ulasan en genis mikro finansal destek sağlayıcılarıdır)
  • Gelir Dağılımındaki adaletsizliğin azaltılması mümkündür.
  • Kooperatiflerin eğitim görevi ile bilgi aktarımının sağlanması mümkündür.
  • Demokrasi anlayışının , seçme seçilme hakkının tabana yayılması sağlanmaktadır. Kooperatiflerde her ortak sermaye tutarına bakılmaksızın seçme ve seçilme hakkına sahiptir.
  • Kooperatifler ile piyasada rekabetin sağlanması, tekel oluşmaması, sermaye grupları büyük balıkların küçük balıkları yutamamasının sağlanması mümkün olabilmektedir.

Kore’de Su Ürünlerinin %70’ini; Brezilya’da Tarımsal Ürünlerin %40’ını; Bolıvya’da Tasarrufların %25’ini; Kolombiya’da Sağlık Sektörünün %25’ini; Singapur’da Perakende Sektörünün %55’ini, Danimarka’da %35’ini Ve Macaristan’da %15’ini Kooperatifler Karşılamaktadır. Birleşmiş Milletler’in çalışmasına göre dünya genelinde 750.000’den fazla kooperatif bulunmaktadır ve bir milyardan fazla kişi bu kooperatiflere ortaktır. İstihdam açısından ise kooperatiflerin dünya çapında 100 milyondan fazla kişiye is imkanı sağladığı bilinmektedir.

Ülkemizde bulunan kooperatiflerin de sürdürülebilir bir üretim ve tüketim için yapmış oldukları çalışmalarını www.coopsfor2030.coop sayfası üzerinden paylaşarak diğer bir çok kooperatif ile bilgi alışverişi yapabileceğini hatırlatarak yazımı sonlandırıyorum.

Saygılarımla

11.07.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM