BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - İşçiye çalışma yasağı getirilebilir mi? - MuhasebeTR

Resul KURT - İşçiye çalışma yasağı getirilebilir mi?

Okurumuz Erdoğan Başarslan soruyor: İşçi ile işveren arasında yapılan iş sözleşmesinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren 4 yıl içinde ayrılması halinde belli bir tutar tazminat ödeyeceğine ve işten ayrılsa bile aynı sektörde çalışamayacağına ilişkin bir yasak getirilebilir mi? Yine sözleşmeyle belirtilen yasağa rağmen çalışan işçiye tazminat ödeme koşulu olabilir mi?’

İş sözleşmesi, hem işçiye ve hem de işverene bir takım yükümlülükler getirmektedir. İş sözleşmesi ile işçilere getirilen yükümlülüklerden birisi de rekabet etmeme ve işverene sadakat borcudur. Hizmetin yapılması sırasında işçi, işverenin menfaatlerini korumak ve zarar verici tutum ve davranışlardan kaçınmak zorundadır. İşçi, çalıştığı işyerinde işini sadakatle görmek zorundadır.

Bazen işverenler işçisine yüksek meblağlar karşılığında mesleki eğitimler aldırmaktadır. Dolayısıyla işçinin bu eğitim masrafı karşılığında en azından makul bir süre mecburi hizmet veya mecburi hizmet yükümlülüğüne uyulmaması halinde de tazminat ödenmesi öngörülebilir. Ancak burada eğitim tutarı ile zorunlu hizmet süresi arasında denge olmalıdır. Ayrıca cezai şart hem işçi, hem de işveren için getirilmelidir.

İş sözleşmesinin sona ermesinden sonra işçinin rekabet yasağına uyması beklenemez. Ancak, işveren iş sözleşmesinin kurulması esnasında mesleki sırlarını öğrenen işçinin iş sözleşmesinin sona ermesi halinde kendisiyle rekabetini önlemek için iş sözleşmesine buna ilişkin bir hüküm konulmasını isteyebileceği gibi, iş sözleşmesinden başka rekabet yasağına ilişkin ayrı bir sözleşme de yapabilir.

İş sözleşmesinin son bulması halinde rekabet yasağının taahhüdü, işçinin ekonomik bağımsızlığını etkilemeden, zamanı, yeri ve işin mahiyeti uygun şekilde belirlenmelidir.

İş sözleşmesine konulacak iş akdinin feshinden sonra rekabet yapmama yükümlülüğü işçinin ekonomik geleceğiyle işverenin menfaatleri arasında hassas bir denge oluşturur. İş sözleşmesindeki geçerlilik şartları belirli sınırlara tabi tutulmuş olup;

- İşin niteliği rekabet yasağı getirilmesini gerektirmelidir.

- Rekabet yasağına uyulmaması halinde müeyyidesi sözleşmede gösterilmelidir.

- Rekabet etmeme yükümlülüğü bir coğrafi bölgeyle sınırlanmalıdır.

- Rekabet yasağı sözleşmede belirtilen makul bir süreyle sınırlı olmalıdır.


İşsizlik sigortasından yaralanma koşulları


İşten sağlık nedeni ile çıkarıldım. Fakat çıktığım aydan önceki son iki ayım 18 gün raporlu geçti. İşsizlik parası alabilmek için son 3 üç yılın primi ve son 120 gün tam çalışılmış olması gerektiği söyleniyor. Bu durumda işsizlik yardımından yararlanamayacak mıyım? Halil İbrahim

Bir sigortalının, işsizlik sigortası ödeneğinden yararlanabilmesi için kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması, son üç yıl içinde 600 gün prim ödemesi ve işsiz kalmadan önceki 120 gün içinde de kesintisiz prim ödemiş olması gerekmektedir.

Kanunda işsizlik ödeneği alabilmek için öngörülen şartları taşıyanlardan 600 gün prim ödemiş olanlar için 180 gün, 900 gün prim ödemiş olanlar için 240 gün, 1080 gün ve daha fazla prim ödemiş olanlar için 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

Ödenek miktarı, işsizin prime esas son dört aylık ücretinin ortalamasının yüzde 50’si olarak hesaplanacaktır. Ancak, işsizlik ödeneği miktarı sanayi kesiminde çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin net tutarını (01.07.2007-31.12.2007 dönemi için 419.15.-YTL) geçemeyecektir.

Ancak sigortalı işsizin, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün içinde, hizmet akdi devam etmekle birlikte hastalık, ücretsiz izin gibi nedenler 120 günün hesabında prim yatırılmayan bu süreler kesinti sayılmamaktadır.

(Kaynak: Star Gazetesi | 27.09.2007)

>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM