Konya, Anadolu sermayesinin karakteristik özelliklerinin tümünün birden görülebileceği nadir illerden birisidir. Dinamizm, iyi niyetli girişimler, sürekli büyüme arzusu, yatırımlarda ağırlıklı olarak özkaynağı esas almak gibi özellikleri Konya sanayiinin pozitif yönleri. Buna karşılık, profesyonel yönetimlere yeterince önem verilmemesi, yatırımlarda kısa vadeli hedefler ve ekonomik gelişimlere karşı duygusal tepkiler gibi, sanayicinin aşması gereken negatiflikler de yok değil.
Genel görüntüsü itibarıyla Konya sanayi, teknolojik yatırımlar yönünden benzer şehirlerin sanayiinden daha ileri bir durumda. Sanayileşme sürecine henüz 20-25 yıl öncesinde giren bir şehrin yeni yatırımlara sahip olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak, bu şehrin sahip olduğu teknolojik avantajını sadece sanayileşme sürecindeki hızı ve az zamanda büyük işleri başarmasıyla açıklamamak gerekir. Örneğin, son birkaç yılda yapılan yenileme yatırımları sonucunda sahip olduğu 100 bin civarındaki CNC makine ve tezgahlarının sayısına bakıldığında Konya sanayiinin benzer sanayi şehirlerinden açık ara üstünlüğü olduğu ortaya çıkıyor.
Normal şartlarda, yatırıma ve teknolojiye bu kadar sırtını dayamış bir sanayi şehrinin ülkenin temel ekonomik göstergelerine yüksek düzeyde katkı yapması beklenir. Buna karşılık, bazı genel ekonomik verilerde Konya sanayiinin Türkiye ortalamalarının altında kaldığı görülüyor.
Konya Sanayi Odası'nca gerçekleştirilen saha araştırmalarında Konya'da üretilen ürünlerin yüzde 64'ünün doğrudan veya dolaylı ihraç edildikleri söylense dahi, şehrin yıllık ihracat potansiyelini tam olarak kullanamadığını düşünüyoruz. Geçtiğimiz yılın haziran ayı sonundan bu yılın haziran ayının sonuna kadarki bir yıllık süreçte Türkiye'nin ihracatın 97 milyar dolara ulaştığı dikkate alındığında, Konya'da üretilen ve ihraç edilen ürünlerin tutarının 1.2 milyar dolar civarında olması bu durumu yeterince izah edecektir. Hele hele, bu yılının ilk altı aylık verilerine göre Türkiye'nin yakın komşularına ihracatının yüzde 43,5 oranında arttığı düşünüldüğünde, gerek sosyal yakınlığı gerekse konum avantajına rağmen komşumuz olan Ortadoğu ülkelerine ihracatta Konya'nın beklenen ivmeyi yakalayamamış olmasının, bize göre dert edinilmesi gereği vardır.
Benzer şekilde, Türkiye Patent Enstitüsü verilerine göre patent başvurularındaki yüzde 241 oranında bir artışa rağmen Konya sanayiinin bu alandaki başvurularının da cılız kaldığı görülüyor. Bu durum, sanayiin oluşum sürecinde rastlanan ve piyasada mevcut olan bir ürünün aynısını daha uygun şartlarda üretme çabasının bir sonucu olarak oluşan "kopya sanayi" denilebilecek bir yapıdan Konya'nın hâlâ kurtulamadığını gösteriyor.
Kısaca yer verilen bu değerlendirmeler, teknolojiye uyum düzeyi yüksek olan bu şehrin kurumsallaşma ve pazar bulma sorunu çektiğine işaret ediyor. Bu açıdan, KOBİ başkenti olmakla övünen ve genel olarak kurumsallaşmada yüksek bir isteklilik gözlenen Konya sanayiinde kurumsallaşma gereklerinin yerine getirilmesi gerekecektir.
İstenen kurumsal bir altyapıya kavuşabilmesi için yönetimde profesyonelleşme Konya sanayi yönünden olmazsa olmaz şarttır. Buna paralel olarak, bugünün işletmecilik anlayışında öncelik yönünden üretim fonksiyonunun pazarlama fonksiyonundan geriye düştüğü gerçeğinden hareketle, pazarlama faaliyetlerine daha çok önem verilmesi zorunluluğu ortaya çıkıyor. Ekonomide coğrafi sınırların kalktığı bir dönemde, Konya sanayi yönünden potansiyel pazarları izleyecek ve dış ticaret imkanlarının araştıracak organize birimlerin oluşturulması gerekiyor. Bu birimlerin her bir işletmede oluşturulmasındaki maliyet yükü düşünüldüğünde, böylesine bir oluşumun Sanayi Odası veya Ticaret Odası gibi organize birliklerde oluşturulmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 28.08.2007)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.