Günün sözü : "Devlet tarafından ödediğimiz vergi kadar yönetilmiyor olmamız güzel bir şey."
Will Rogers
Derleyen D.C.Tezel
1028'de Bizans İmparatoru VIII. Konstantin öleceğini anlayınca imparatoriçe olacak kızı Zoe'ye uygun bir koca (imparator adayı) araştırır. Aklına o sırada 60 yaşında olan senatör Romanus Argyrus gelir. Romanus Argyrus'un tek kusuru evli oluşudur.
Ölmekte olan imparator sorunu pratik olarak çözer. Hemen Argyrus ve karısını tutuklatıp huzuruna getirtir. Önlerine iki seçenek koyar. Birinci, senatör karısından ayrılıp kızı Zoe ile evlenecek ve kendisi ölünce imparator olacak veya gözleri oyulup karısı ile birlikte zindana atılacaktır. Argyrus karısından ayrılır, Zoe ile evlenir ve iki gün sonra ölen Konstantin'in ardından imparator olur.
Şu Bizim Bizans
Radi Dikici
Genel kanun özel kanundan önce gelir denilebilir , kanuna aykırı talimat verilebilir mi?
Değerli Dünya okurları, Hukuk Fakültesi 1.sınıfta aldığımız (adını yanlış hatırlamıyorsam "Hukuk Başlangıcı" dersinde kanunlar ve kanunların kendi içlerindeki hiyerarşiyi öğrenmiştik. Eğer bir konuda özel bir düzenleme var ve genel düzenlemeye göre farklı hükümler ihtiva ediyorsa özel düzenleme öncelikle uygulanır. Yine eğer bir düzenleme varsa açıkça kaldırılmadığı müddetçe o düzenlemeye bir anlam yüklemek, düzenlediği alana ilişkin olarak yürürlükte olduğunu kabul etmek gerekmektedir.
Belki İdari Yargılama Usul Kanunu (İYUK,2577 sayılı Kanun) idari işlemlere karşı açılan davalarda, dava süresince takip konusunda yürürlük hususunu düzenleyen özel bir düzenlemedir de denilebilir. Ancak genel olarak böyle söylenebilse bile "ödeme emri düzenlenmiş olması ve teminat gösterilmiş ödeme emri davaları" gibi özel bir durumla karşı karşıya kalınmışsa, bu özel hali özel olarak düzenlemiş olan kanun hükmünü de yok saymayıp dikkate almak gerekir. 6183 sayılı Kanun'un 58. maddesinde ödeme emerine karşı açılan davalarda, şayet teminat gösterilirse yürütmenin duracağı açıkça ifade edilmiştir.
İYUK hükmü ile 6183 sayılı Kanun birlikte ele alındığında, İYUK'a göre, teminat verilmemiş ödeme emri davalarında, yürütmeyi durdurma kararı verilmedikçe takip devam edecek, ancak dava açılan ödeme emrine konu takipli alacak tutarı için 6183 sayılı Kanun'un 58.maddesi çerçevesinde teminat verilmişse mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına hacet olmaksızın yürütme kendiliğinden, kanun emri gereği duracaktır.
İdare yaptığı son tebliğ (Seri A,1 nolu Tahsilat Tebliği) düzenlemesi ile kanunun açık hükmüne karşın, yaptığı bir yorumla 6183 sayılı Kanun'un 58. maddesini yok saymış, memurlarına kanun hükmü aksine, kanuna aykırı bir talimat vermiştir.
Oysa kanuna aykırı emir ve talimatları yerine getirmek mümkün değildir.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 11.07.2007)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.