BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Özel dershane öğretmenleri dertli - MuhasebeTR

Resul KURT - Özel dershane öğretmenleri dertli

Okurumuz Sait Çamlıca gönderdiği e-posta ile ‘özel dershanelerde’ çalışan öğretmenlerin yaşadığı sıkıntıları paylaşmak istemiş. Diyor ki, ben de özel bir dershanede çalışıyorum. Şu an çalıştığım kurumda sosyal haklarımla ilgili ‘şimdilik’ bir sıkıntım yok ama, geçen yıl çok sıkıntı yaşattılar bize. Sigortasız çalışan, çalıştırılan öğretmenler haklarını aramayı da bilmiyor maalesef. Kurum sahipleri ve yöneticileri bu konuda çok duyarsız. Hatta birçok dershane yöneticisi çalışanlarına ‘sözleşme metni’ örneğini bile vermiyor. Şikayet eden kişinin o kurumda çalıştığını inkar ediyor. Zaten 500-600 YTL tutarında ücret alıyorlar. Dershane öğretmenlerinin sorunlarını dile getiren ve haklarını aramaya yardımcı olacak yollar gösteren bir yazıyı kaleme alırsanız faydalı olur diye düşünüyorum.

Aslında uzun bir süreden beri ben de bu konuya değinmek istiyordum. Eğitim sisteminin doğal bir sonucu olarak, ülkemizde çok sayıda özel dershane faaliyet göstermektedir. Şüphesiz özel dershanelerin büyük bir çoğunluğunun kurumsallaşarak yasal düzenlemelere uygun davrandığı söylenebilir. Bu eleştiriler kural tanımayan, mevzuata uymayan veya kaçak çalışan dershanelere yöneliktir.

5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na göre; okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim, özel eğitim okulları ile çeşitli kursları, uzaktan öğretim yapan kuruluşları, dershaneleri, motorlu taşıt sürücüleri kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, öğrenci etüt eğitim merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ile benzeri özel öğretim kurumlarında çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır.

Bir kurumun öğretime başladığı tarihten itibaren mevcut ders saati sayısının, kuruluş sırasında üçte birinin, kuruluşundan üç yıl sonra da en az üçte ikisinin asıl görevi bu kurumlarda olan öğretmen, uzman öğretici veya usta öğreticiler tarafından okutulması zorunludur.

Söz konusu kurumlarda görev yapacak öğretmenler için çalışma izni alınması gerekmektedir. Kurumların müdürleri, kurucu/kurucu temsilcisi tarafından; diğer yönetici ve öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticileri ise müdürlerince seçilir ve çalışma izinleri valiliğin iznine sunulur. Valiliğin izni alınmadan müdür ile diğer yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler işe başlatılamaz. Gerekli şartları taşıyan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler için valilikçe çalışma izni düzenlenir. Çalışma izninin iptali yine valilikçe yapılır.

Kurumların eğitim-öğretim ve yönetim hizmetlerinin, asıl görevi bu kurumlarda olan yönetici ve eğitim-öğretim elemanları ile yürütülmesi esastır.

Özel dershanelerde öğretmenlik yapanlar için alınan çalışma izinlerinin bir örneği ilgili Milli Eğitim Müdürlüklerinde bulunmaktadır. Bu nedenle sigortasız çalıştırılan dershane öğretmenlerinin çalışmalarını kanıtlayabilmeleri ve bu sürelerin hizmetini yargı kararı veya teftiş sonucu elde etmeleri mümkün bulunmaktadır.

Kurumların yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmetlerinde, en az dengi resmi öğretim kurumlarına atanabilmek için gerekli nitelik ve şartları taşıyanlar, resmi dengi bulunmayan kurumların yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmetlerinde ise gerekli nitelik ve şartları taşıyanlar görevlendirilir.

Okullarda yöneticilik ve eğitim-öğretim hizmeti yapanlara, kıdemlerine göre (emekliler hariç) dengi resmi okullarda ödenen aylık ile sosyal yardım kapsamındaki ek ödeme tutarlarından az ücret verilemez. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemeler, bütçe kanunlarıyla resmi okul öğretmen ve personeline sağlanan haklara denk olarak okul öğretmenlerine ve personeline de ödenir. Sosyal yardım kapsamındaki ek ödemelerden gelir vergisi kesilmez. Mutlaka özel dershane öğretmenleri de bu kapsama alınmalıdır.

Kurumlardaki ek ders ücreti miktarı, resmi okullar için tespit edilen miktardan az olamaz. Ancak, resmi okul ve kurumlardan ücretli olarak görevlendirilenlere verilecek ek ders ücreti miktarı, resmi okullar için tespit edilen ek ders ücretinin iki katını geçemez. Özel dershane öğretmenlerinin haftalık çalışma sürelerinin mutlaka İş Kanunu’na uygun olması gereklidir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 09.05.2007)

>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM