BASINDAN YAZILAR
30 bin maliyeci özel şifre taşıyor - MuhasebeTR

30 bin maliyeci özel şifre taşıyor

Maliye’de mükellef kayıtlarının yer aldığı bilgisayar sistemine 30 bin Maliyeci kendi şifresiyle girip sorgulama yapabiliyor. Ancak, her şifre her kapıyı açmıyor. Şifrelerin suç amaçlı kullanılıp kullanılmadığı ise işlem fazlalığından dolayı kolay anlaşılmıyor
 

Milyonlarca mükellefin vergi kayıtlarının tutulduğu Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'na ait bilgisayar sistemine yetkisiz girerek bilgileri sızdıranlara yönelik başlayan soruşturma, sistemin güvenli olup olmadığını gündeme getirdi. Mükellef bilgi kayıtlarının tutulduğu bilgisayar sistemine yasal yoldan girmesi için yaklaşık 30 bin Maliye görevlisine özel şifre verildiği öğrenildi. Maliyeciler, günlük işlerin yürütülmesi için günün her saati sisteme girip veri araştırması ve bürokratik işlem yapıyor. Şifrelerin suç amaçlı kullanılıp kullanılmadığı ise, birçok işlemin karmaşıklığı nedeniyle kolay anlaşılmıyor.

UNVANA GÖRE ŞİFRE

Bilgisayar sistemine girişi sağlayan 30 bin şifrenin büyük bölümü vergi denetmenlerinden oluşan yetkili denetim elemanlarının elinde bulunuyor. Bunun dışında maliye müfettişleri, gelirler kontrolörleri, vergi dairesi müdür ve başkanları gibi denetim elemanlarıyla Gelir İdaresi ve Maliye Bakanlığı'nun yönetim kademesinde bulunan bürokratlar da özel şifre taşıyor. Ancak, her şifre her kapıyı açmıyor. Şifre sınırları, personelin makam ve yetki derecesine göre değişiyor.

Vergi denetmenleri aldıkları iş emirleri doğrultusunda bilgi sistemi içerisinde gezinti yapabilirken denetim elemanlarının bağlı olduğu vergi dairesi müdür ve başkanları sistem içerisinde hiçbir sınıra tabi olmaksızın dolaşım yapabiliyor. Aynı şekilde, idari kadrodaki bürokratların büyük bölümü de sınırsız şifre kullanıyor. Gelirler kontrolörleri ve maliye müfettişleri ise sınırlı şifreleri nedeniyle sistemdeki her bilgiye ulaşamıyor.

Denetim elemanları, denetim sırasında kendilerine tahsis edilen şifre ile kendisine gerekli olan bilgilere ulaşamaması halinde ise bu sefer sistemden çıkıp ilgili idarelerle yazışma yapması gerekiyor. Bu özellikle mükelleflerin gayrimenkul ve taşıtlarıyla ilgili bilgilerin sorgulanmasında yaşanıyor. Sınırlı şifresiyle bu bilgilere ulaşamayan denetim elemanı, soruşturmayı tamamlayabilmek için tapu idarelerinden resmi yazıyla bilgi istiyor.

SİSTEM 50 YERDEN BESLENİYOR

Görevsiz kişilerin çok sayıda kişi ve kurum hakkındaki bilgileri çaldığı iddia edilen Maliye’deki bilgi işlem sistemi, her gün 50’ye yakın kamu ve özel kurumdan gelen mükellef bilgileriyle besleniyor. Maliye’ye vatandaşların yaptığı mali işlemler hakkında bilgi gönderen kurumlar arasında Hazine, MASAK, Tapu Kadastro, Merkez Bankası, İMKB, SPK, Altın Borsası, sigorta şirketleri ve bankalar başı çekiyor. Maliye’nin elinde şu anda tüm vatandaşlar hakkında çok geniş bir veri bankası oluştuğunu, bunun da kötü niyetli denetim elemanlarına fırsat sunduğunu ifade eden üst düzey bir denetim elemanı, şifreyle her isteyenin sisteme girmesine sınırlama getirilmesi gerektiğini söyledi.

Öte yandan, sisteme görevsiz giriş yaptığı iddiasıyla görevden el çektirildiği açıklanan Başmüfettiş Hamza Kaçar’ın İçişleri eski Bakanı Sadettin Tantan’ın yaptığı çok sayıda büyük operasyonda kilit müfettiş olarak yer aldığı ifade edildi. Kaçar’ın bu dönemde kara para soruşturmalarını bizzat yönetmek üzere MASAK’ta görevlendirildiği belirtildi.

KiM NASIL SORGULANDI?

Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun, aralarında devlet görevlileri, gazeteciler ve işadamlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin kanun dışı şekilde 'mal varlığı ve vergi sorgulamasına' tabi tutulduğunu ortaya çıkarmasının ardından, detay bilgilere de ulaşılmaya başlandı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oluru ile Teftiş Kurulu Başkanvekili Cemal Boyalı başkanlığında oluşturulan soruşturma komisyonunun incelemelerinde, sorgulamalar sırasında kullanıcı kodu bölümünde sahte isimlerin de kullanıldığı belirlendi. İncelemelerde, Maliye Bakanlığı'ndan 2 yıl önce emekli olan bir kişinin kullanıcı kodu ile de defalarca sisteme girildiği saptandı. Tespitler sırasında, aynı kişinin şifresi ile aynı anda, ancak 10 ayrı yerden VEDOP'a giriş yapıldığı ve sorgulamada bulunulduğu ortaya çıkarıldı.

BAŞBAKAN’A 1.115 SORGU

Bu arada, sorgulaması yapılan siyasiler ve bürokratların mal edindiği kişilere yönelik de ayrıca detaylı araştırma yapıldığı belirtildi. Siyasilere yönelik sorgulamaların özellikle geçen yılki mal varlığı tartışmaları sırasında yoğunlaştığı da anlaşıldı. Soruşturma Komisyonu’nun belirlemelerine göre, Başbakan Erdoğan'ın mal varlığını açıkladığı 7 Şubat 2006 ve CHP lideri Baykal'ın mal varlığı açıklamasında bulunduğu 3 Şubat 2006 tarihinden öncesi ve sonrasında, iki lider için çok geniş bir sorgulama yapıldı.

Bu dönemde sadece ocak ve şubat aylarında Başbakan için 1.115 , Baykal için de 382 sorgulama gerçekleştirildi. Söz konusu taramalar sırasında Baykal'ın 2 vergi kimlik numarasına da girilerek, kendisiyle ilgili 2 ayrı sorgulama yapıldığı dikkati çekti. Bu arada yetkililerin verdiği bilgiye göre Baykal'ın isim yazımı sırasındaki maddi hata nedeniyle iki ayrı vergi kimlik numarası bulunuyor. İşlemlerde 2007'den itibaren ise TC kimlik numarası dikkate alınıyor. Soruşturma Komisyonu'nun elde ettiği verilerde, bu dönemde 2 ve 14 Şubat'ta Teftiş Kurulu merkezden, 15 Şubat'ta Hesap Uzmanları merkezden, 2 Şubatta da Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde gelirler kontrolörleri ile vergi denetmenlerinin kullandığı VEDOS programından Başbakan Erdoğan'ın bilgilerine girildiği belirlendi.

Erdoğan SÜZER/ ANKARA

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 26.01.2007)

>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM