GÜNCEL MEVZUAT
Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Tüm Mükelleflere 1 Ocak 2025 Tarihinden İtibaren E-Defter Uygulamasına Geçme Zorunluluğu Getirildi - MuhasebeTR

Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Tüm Mükelleflere 1 Ocak 2025 Tarihinden İtibaren E-Defter Uygulamasına Geçme Zorunluluğu Getirildi

ÖZET

ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1 )’de aşağıdaki değişiklikler yapıldı.

1-    Bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olanlar ile ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükellefler 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren e-Defter uygulamasına dahil olmak zorundadırlar.

2-    Elektronik defter dosyaları ile berat dosyalarının oluşturulma, imzalanma ve e-defter uygulamasına yüklenmesi için öngörülen sürelere gelir vergisi mükellefleri hariç olmak üzere kurumlar vergisi mükellefleri ile diğer mükelleflere ilave olarak 4 günlük süre tanınmıştır.

3-    Elektronik defter ve kayıtların oluşturulması, kaydedilmesi, imzalanması/onaylanması, iletilmesi ve saklanması ile bunlara ilişkin sistem ve yazılım gereksinimleri hususlarında ilgili kanun, tebliğ ve yayımlanan kılavuzlarda belirlenen usul ve esaslar ile Başkanlık veya Genel Müdürlükçe belirlenen hususlara aykırı davrandığı tespit edilen uyumlu yazılım firmalarına Vergi Usul Kanununun ilgili ceza hükümleri tatbik olunacaktır.

8.11.2024 tarihli ve 32716 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)’N DE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 5) İLE aşağıdaki konularda değişiklikler yapılmıştır.

I.    Bilanço esasında defter tutan mükelleflerin elektronik defter tutma zorunluluklarına ilişkin değişiklik

Bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olanlar ile ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükelleflere 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren e-Defter uygulamasına dahil olmak zorunluluğu getirilmiştir.

Ayrıca 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren (bu tarih dâhil) yeni işe başlayan, yeniden işe başlayan, sınıf değiştiren, yeni bir mükellefiyete giren ve vergi muafiyeti kalkan mükelleflerden ihtiyari ya da zorunlu olarak bilanço esasına göre defter tutacakların, işe başlama, sınıf değiştirme, yeni mükellefiyete girme ve muaflıktan çıkma tarihinden itibaren defterlerini e-Defter olarak tutmaları gerekmektedir.

Bu mükellefler için aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir.

1.    Kâğıt ortamda defter tutmaları mümkün bulunmamaktadır ve kâğıt ortamda tutulan defterler geçersiz sayılacaktır.

2.    1.1.2025 tarihinden itibaren Yevmiye ve Büyük Defter (Kebir) defterlerinin Noter Onay zorunluluğu (açılış veya kapanışı onayları) tamamen ortadan kalkmıştır.

3.    Yevmiye ve Kebir defterleri dışında kalan ve tasdike tabi olan defterlerin (Envanter Defteri, Pay Defteri, Yönetim Kurulu Karar Defteri, Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri) ise Türk Ticaret Kanunu’na göre öngörülen açılış ve/veya kapanış onay zorunlulukları devam etmektedir.

II.    Elektronik defter dosyaları ile berat dosyalarının oluşturulma, imzalanma ve e-defter uygulamasına yükleme zamanlarına ilişkin değişiklik

Elektronik defter dosyaları ile berat dosyalarının oluşturulma, imzalanma ve e-defter uygulamasına yükleme zamanları için gelir vergisi mükellefleri dışındaki mükellefler için değişiklik yapılmıştır.

Bu değişiklik sonucunda kurumlar vergisi mükellefleri ile diğer mükelleflere gelir vergisi mükellefleri için öngörülen sürelere ilave olarak 4 günlük süre tanınmıştır.

TAMAMI İÇİN TIKLAYINIZ

(11.11.2024)

>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM