YAZARLARIMIZ
Zekeriya Aslan
Yeminli Mali Müşavir
zekeriyaaslan@finansalymm.com



İmar Barışından Dolayı Yapılan Ödemeler Neden Gider Yazılamaz?

Halı, iplik, bitkisel yağ, çocuk bezi imalatı yapan ve şirketin fabrika binasından dolayı İmar Barışından yararlanan firmalarca son günlerde yoğun olarak sorulan bazı sorular da;

1-İmar barışı kapsamında yapılan %5 ödeme, gider yazılabilir mi?

2-İmar barışı kapsamında yapılan %5 ödeme, gider yazılamıyorsa nasıl muhasebeleştirilir?

 3-Fabrika binasının amortisman süresinin;

a- Tamamlanmamış olması halinde,

b-Tamamlanmış olması halinde,

amortisman nasıl uygulanır?

Şeklindedir. Sözü edilen sorulara ilişkin açıklamalar yukarıda anılan Özelgede yapılmış, özetle şöyledir:

1-5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı, safî kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmış olup safi kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanununun 8 inci maddesinde sayılan giderlerin indirilebilmesi mümkündür.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun "İndirilecek Giderler" başlıklı 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının; (6) numaralı bendinde işletme ile ilgili olmak şartıyla, bina, arazi, gider, istihlak, damga, belediye vergileri, harçlar ve kaydiyeler gibi ayni vergi, resim ve harçlar,  (7) numaralı bendinde ise Vergi Usul Kanununa göre hesaplanan amortismanlar, ticari kazancın safi tutarının tespitinde indirilebilecek giderler arasında sayılmıştır.

Buna göre, şirketin aktifine kayıtlı fabrika binası için, 7143 sayılı Kanunun 16 ncı maddesine göre yararlanılan imar barışına istinaden ödenen "Kayıt Bedeli" Gelir Vergisi Kanununun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamına girmediğinden, söz konusu ödemenin kurum kazancının tespitinde doğrudan gider olarak indirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

2- 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 270.Maddesi uyarınca "Gayrimenkullerde, maliyet bedeline, satınalma bedelinden başka, aşağıda yazılı giderler girer:

1. Makina ve tesisatta gümrük vergileri, nakliye ve montaj giderleri;

2. Mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsasının tesviyesinden mütevellit giderler.

Noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile Emlak Alım ve Özel Tüketim Vergilerini maliyet bedelini ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler.",

- 272 nci maddesinde, "Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında, gayrimenkulü veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarını genişletmek veya iktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderler, gayrimenkulün veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının maliyet bedeline eklenir.

..."

hükümlerine yer verilmiştir.

Buna göre, firma adına kayıtlı bulunan fabrika binası için 7143 sayılı Kanunun 16. Maddesi uyarınca yararlanılan imar barışına istinaden ödenen kayıt bedelinin, fabrika binasının iktisadi kıymetini artıran giderler kapsamında değerlendirilmesi ve söz konusu taşınmazın maliyet bedeline eklenmesi gerekir.

Yapılacak muhasebe kaydı şöyle olmalıdır:

Borçlu Hesaplar Alacaklı Hesaplar Borç Tutarı (TL) Alacak Tutarı (TL)
252-BİNALAR
 

 

 

 
360-ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR
 

 


 

Borçlu Hesaplar Alacaklı Hesaplar Borç Tutarı (TL) Alacak Tutarı (TL)
360-ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR
 

 

 

 
102-BANKALAR
 

 

3-Fabrika binasının amortisman süresinin;

a- Tamamlanmamış olması halinde, maliyet bedeline dahil edilen kayıt bedeli, fabrika binasının kalan amortisman süresine göre itfa edilir.

b- Tamamlanmış olması halinde ise, maliyet bedeline dahil edilen kayıt bedeli, taşınmaza ilişkin faydalı ömür ve amortisman oranı dahilinde aktife alındığı tarihten itibaren itfa edilir.

Yasal Dayanak:

Özelge Tarihi ve Numarası Özelgeyi Veren Vergi Dairesi Başkanlığı 
25.12.2018 - …… ……………….. Vergi Dairesi Başkanlığı

28.12.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM