YAZARLARIMIZ
Yusuf Özer
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
Vergi Hukuku Bilim Uzmanı
yusuf@ozerymm.com



Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırması Uygulaması

Banka ve finansal kurumlara kredi borcu bulunan büyük ölçekli şirketler (Finansal Kuruluşlara 25 Milyon TL Üzeri Anapara Borcu Olan Firmalar) için “Finansal Yeniden Yapılandırma (FYY)” uygulamasına başlanmıştır.

Şartları sağlayan borçlu şirketlerin 09.10.2019 tarihli “Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması (Büyük Ölçekli Uygulama) kapsamında başvuru yapması ve aynı kapsamda anlaşma sağlaması gerekmektedir.

Küçük ölçekli şirketler (Finansal Kuruluşlara 25 Milyon TL Altı Anapara Borcu Olan Firmalar) için de uygulamaya başlanması için onay beklenmektedir.

Uygulamayla borçlarını ödemeye niyetli olan, ancak gelir-gider dengesi bozulduğu için edimlerini yerine getiremeyen müşterilerin geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine imkân verilmektedir.

Yeniden yapılandırma uygulaması, 7168 saylı Kanun (torba Kanun) ile 5411 sayılı Bankacılık Kanuna eklenen Geçici 32’nci maddesi kapsamında yürütülecektir. Bu düzenleme kapsamında bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri ile kredi ilişkisinde bulunan borçluların bu kuruluşlar nezdindeki kredi borçlarına ilişkin olarak, çerçeve anlaşma ve sözleşmeleri kapsamında alınacak tedbirlerle, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine, üretim, yatırım, istihdam faaliyetlerini sürdürmelerine imkân sağlanmaktadır.

Banka ve finansal kurumlara 25 milyon TL ve üzerinde kredi borcu bulunan büyük ölçekli şirketler FYY uygulamasından yararlanabilecektir. 25 milyon TL’nin altında kredi borcu bulunan küçük ölçekli şirketler ise onayın alınmasını takiben FYY uygulamasından yararlanabilecektir. Haklarında iflas kararı bulunan borçlular FYY’den yararlanamayacaktır.

Yapılandırma kapsamına alınabilecek borçlular; en yüksek alacaklı üç alacaklı kuruluştan birine, Çerçeve Anlaşması ekinde belirtilen formata uygun bir Başvuru ve Taahhüt Mektubu’na sürecin gerektirdiği diğer belge ve bilgileri de ekleyerek başvuruda bulunurlar. Söz konusu ek bilgi ve belgeler dahilinde borçlu tarafından;

- Borçların nasıl ve hangi kaynaklarla yapılandırılacağının,

- Yapılandırma dışında şirket tarafından, borç ödeme ve faaliyetinin devamına yönelik alınacak tedbirlerin,

- Yapılandırma kapsamında kısa, orta ve uzun vadeli faaliyet planlarının,

Belirlenmesi gerekmektedir.

Başvuru formu ve eklerine ilişkin olarak formda yer alabilecek eksiklikler bakımından mevcut başvurunun geçerli başvuru olarak kabul edilip edilmeyeceğine Alacaklı Kuruluşlar toplantısında karar verilir.

30.10.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM