YAZARLARIMIZ
Vedat Nair
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
vedatnair@hotmail.com



Özel Tüketim Vergisi Kanunu Kapsamında Tevkifat Uygulaması

4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun  4. maddesinde ÖTV mükellefinin kimler olacağı ve kanunun 2. fıkrasında vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutulacağı konusunda Maliye Bakanlığının yetkili olduğu düzenlenmiştir. Uygulamaya ilişkin olarak 19.04.2014 tarihli ve 34. no.lu ÖTV tebliğ yayınlanmıştır. Buna göre ÖTV Kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinin aşağıda yer alan 38.11 gümrük tarife pozisyonunda ki malların, (11.06.2013 tarihli listeye göre) ÖTV mükellefleri (5015 sayılı Petrol Piyasası Kanununda tanımlanan rafinericiler hariç) tarafından teslime ilişkin ÖTV, yalnızca sanayi sicil belgesini haiz olan KDV mükellefi imalatçılar tarafından satın alınması halinde tevkifata tabi tutulmak suretiyle beyan edilerek ödenecektir. Yukarıda belirtilen mallar dışında ki ÖTV’ye tabi mallar için tevkifat uygulaması kapsamında işlem yapılmayacaktır.

G.T.İ.P. NO

Mal İsmi

Vergi Tutarı (TL)

Birimi

        38.11

Vuruntuyu önleyici müstahzarlar, oksidasyonu durdurucu maddeler, peptizan katkılar, akışkanlığı düzenleyici maddeler, aşınmayı önleyici katkılar ve mineral yağlar (benzin dâhil) veya mineral yağlar gibi aynı amaçla kullanılan diğer sıvı yağlar için diğer müstahzar katkılar





          2,2985





  Kilogram

Verginin Beyanı

Satıcı ÖTV Mükelleflerinin Beyanı

Satıcı teslimin yapıldığı vergileme döneminde 1 no.lu ÖTV beyannamesinde “Tevkifat” kısmındaki bilgileri doldurarak beyan edecek ve “Ekler” bölümünde “Tevkifata Tabi Mal Teslimleri” kısmını da doldurulacaktır. Bu kapsamda ki malların ithal edilmiş olması durumunda teminat çözümü işlemlerinde tevkif edilen verginin ödediğine ilişkin olarak alıcı imalatçının vergi dairesinden teyit alınarak, 1 seri no.lu ÖTV tebliğinin 16.3.5.2./d bölümündeki  açıklamalara göre işlem yapılacaktır. (“İthal edilen malların yukarıda bentler halinde sayılan teslimlerin dışında yapılacak yurtiçi teslimlerinde; bu teslimlerle ilgili hesaplanan ÖTV'nin beyanı ve ödenmesi üzerine, vergi dairesince GİB sistemi kullanılmak suretiyle beyana konu teslim miktarına isabet eden ÖTV tutarı kadar teminatın çözümü işlemi gerçekleştirilecektir.”)

Alıcı İmalatçılar Tarafından ÖTV'nin Beyanı ve Ödenmesi

Bu Tebliğ kapsamında teslim alınan mallar üzerinden hesaplanan ÖTV'nin tamamı, vergi sorumluları tarafından tevkifata tabi tutulacak, KDV yönünden bağlı olunan vergi dairesine 6 no.lu ÖTV beyannamesi ile beyan edilerek ödenecektir. Diğer teslimler nedeniyle ÖTV mükellefiyetinin bulunmaması halinde dahi bu beyan yapılacaktır. 6 no.lu ÖTV beyannamesi sadece tevkifata tabi alımların olduğu vergilendirme döneminde verilecektir.

Tevkifat uygulaması kapsamındaki işlemlerde ÖTV'nin beyan dönemi Özel Tüketim Vergisi Kanununun 14. maddesine göre tespit edilecektir. ((I) sayılı listedeki mallar için her ayın ilk onbeş günlük birinci ve kalan günlerinden oluşan ikinci dönem,) Tevkifatlı faturalar sonraki ÖTV vergileme döneminde düzenlenmiş olsa dahi sorumlu sıfatıyla beyan teslimin gerçekleştiği dönemde yapılacaktır.

Tevkifata Tabi Tutulan ÖTV'nin İndirimi

Tevkifat uygulması kapsamında satın alınan malların  ÖTV kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan başka bir malın imalinde kullanılması halinde üretilen malların tesliminde ortaya çıkan ÖTV den tevkif edilen verginin indirilmesi mümkündür. Bunun dışında 6 numaralı ÖTV beyannamesi ile beyan edilen verginin 1 numaralı ÖTV beyannamesinden indirimi söz konusu olmayacaktır. Bu indirim tutarı tevkifat kapsamında alınan ve girdi olarak kullanılarak üretilen malın tesliminde hesaplanacak ÖTV tutarını aşamayacaktır. İndirim konusu yapılamayan ÖTV tevkifatı alıcılar tarafından maliyet yada gider olarak değerlendirilecektir. Beyan edilmeyen veya ödenmeyen tevkif edilen ÖTV’nin indirim konusu yapılması da söz konusu olmayacaktır. Bu tebliğe göre yapılan tevkifat dışında ki alıcı imalatçılar tarafından tevkifat uygulanarak ödenen ÖTV’nin de indirimi mümkün olmayacaktır.

Tevkifat Uygulamasında Belge Düzeni

Tevkifata tabi teslimler dolayısıyla satıcı ÖTV mükellefleri tarafından düzenlenecek belgelerde;

Teslim Miktarı,

Teslim Bedeli,

Hesaplanan ÖTV,

Alıcı İmalatçıTarafından Tevkif Edilecek ÖTV,

KDV Matrahı, Hesaplanan KDV,

Tevkifat Dahil Toplam Tutar ve Tevkifat HariçToplam Tutar"

ayrıca gösterilecektir.

Bu belgelere, tevkifat hariç toplam tutarın rakam ve yazı ile yazılması gerekmektedir. Bu belgeler, satıcı açısından teslimlere ilişkin ÖTV'ye tevkifat uygulandığını tevsik eden belge mahiyetini de taşımaktadır. Satıcı ÖTV mükellefleri tarafından tevkifata tabi olan ve olmayan malların teslimlerine ilişkin fatura ve benzeri belgeler ayrı ayrı düzenlenebileceği gibi, tevkif edilen ÖTV'nin bu belgelerde ayrıca gösterilmesi koşuluyla tek bir belgenin düzenlenebilmesi de mümkündür.

Tevkifat Uygulamasında Düzeltme İşlemleri

Malların iade edilmesi, işlemin gerçekleşmemesi, işlemden vazgeçilmesi, fazla veya yersiz ÖTV tevkifatı yapılması hallerinde, bu işlemleri yapmış olanların ilgili dönem içinde mahsup ve iade talebi ile düzeltmesi yapılır.

Bu durumda, tevkifata tabi tutulan ÖTV, alıcı imalatçılar tarafından ödendiğinden söz konusu ödenen ÖTV'nin iadesi alıcı imalatçılara yapılacaktır. Bunun için internet üzerinden verecekleri dilekçeyle vergi borçlarına mahsuben yada nakden iade talep edebileceklerdir. Fazla ve yersiz hem satıcı hemde alıcı tarafından ÖTV beyanlarının düzeltilmesi gerekmektedir. Alıcı öncelikle fazla tevkif edilen vergiyi satıcıya iade edecek, bu iadeye ilişkin belge ve satıcının düzeltme yaptığına dair vergi dairesi yazısı ile başvurarak vergi dairsine ödenen ÖTV alıcıya iade olunur. Bu işlem için teminat ve yeminli mali müşavir raporu ve vergi inceleme raporu aranmayacaktır.

Diğer Hususlar

Tevkifat kapsamında yapılan işlemlerde beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi durumunda VUK hükümlerine göre işlem yapılır tarh edilecek vergilere gecikme cezası uygulanır.

Sorumlu tarafından beyan edilip ödenmesi gerekirken ÖTV'nin satıcı tarafından beyan edilerek süresinden sonra ödenmiş olması halinde, normal vade tarihinden ödendiği tarihe kadar; söz konusu verginin ödenmemiş olması halinde ise normal vade tarihinden yapılacak tarhiyatın tahakkuk tarihine kadar gecikme faizi uygulanır.

Tevkifat Uygulamasında Müteselsil Sorumluluk

Mükelleflerin ÖTV tevkifat tutarını ödememeleri halinde, tevkifat kapsamındaki teslimlere ilişkin ÖTV ile sınırlı olmak üzere hazineye intikal etmeyen vergiden dolayı 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca müteselsilen sorumludurlar.

Sonuç;

Tevkifat işlemleri ÖTV kanununa ekli (I) sayılı listenin (B) cetvelinin 38.11 gümrük tarife pozisyon numarasında ki mallar için ve yalnızca sanayi sicil belgesini haiz olan imalatçılar tarafından uygulanacaktır. Tevkifata ilişkin ÖTV, 6 no.lu ÖTV beyannamesi ile beyan edilecek ve sadece tevkifata tabi alımların olduğu vergilendirme döneminde verilecektir. Tevkifatlı faturalar sonraki ÖTV vergileme döneminde düzenlenmiş olsa dahi sorumlu sıfatıyla beyan teslimin gerçekleştiği dönemde yapılacaktır. (I) sayılı listede yer alan başka bir malın imalinde kullanılması halinde üretilen malların tesliminde ortaya çıkan ÖTV den tevkif edilen verginin indirilmesi mümkündür. Tebliğin yürürlülük tarihine dair düzenleme yapılmadığından resmi gazetede yayınlandığı 19.04.2014 tarihi itibariyle tevkifat yapılması gerekecektir. ÖTV kanunu açısından sorumlu sıfatıyla yapılacak bu yeni beyan türünün uygulama tarihi ile ilgili olarak yeniden bir düzenleme yapılmasında fayda olacaktır.

08.05.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM