YAZARLARIMIZ
Vedat İlki
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
vedat.uzman@gmail.com



Asgari Ücret Desteği Yasağı İşverenleri Zor Durumda Bırakıyor!

Asgari ücretin yıllar itibariyle artışıyla birlikte, 2016 yılında yapılan yasal düzenleme 2020 yılı dahil olmak üzere 5 yıldır asgari ücret teşvikleri belirlenen oranlarda işverenlere prim desteği olarak uygulanıyor.

Bu destekten sendikalı işyerleri de farklı tutarlarda yararlanıyor.

Mali anlamda işverenlerin prim yükünü üzerlerinden almak için kurgulanan bu düzenleme,ne yazık ki kanun düzenlemesinde yapılan yanlışlıklarla denetimlerde işverenlerin canını sıkıyor.

İŞLETMELERİN MALİ YAPISI BOZULUYOR!

İstihdamı artırmak hedefler arasında yer alıyorsa,işletmelerinde yaşatılması gerekir.Yaşayan işyerleri istihdamı koruduğu gibi,gerektiğinde istihdam açısından yeni çalışanları da bünyesine katar.

Teşvik yasaklısı olmak işletmeleri zorluyor,mali yapılarını bozması ,özellikle hayatta kalma mücadelesi verilen bu yıllarda işletmelerin kapanmasına da neden oluyor.

YASAKLAMA KISMINDA  5 YILDIR AYNI MADDE CAN YAKIYOR!

''sigortalıların prime esas kazançlarını ...yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemi için eksik bildirdiği tespit edilen iş yerlerinden''

''Bu maddenin uygulanmasında ek 14 üncü madde hükümleri uygulanmaz.''

Bu ifadeler işletmeleri 1 yıl asgari ücreti geri aldığı gibi,bir yıl yasaklı yapıyor,çok adil bir uygulama değildir.

Adeta üzüm yemek değil,üzümü yetiştiren bağcıyı dövmek,cezalandırmak,işletmesini kapatmasına kadar yol  açabiliyor.

BU SORUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN AÇSHB VE TBMM VEKİLLERİ ÇÖZÜM ÜRETMELİ

Asgari ücret yasaklılığını özellikle işletmelerin önünü kestiğini,mali yapı ve işletme yatırımlarını aksadığını SGK İl/SGM Müdürlere iletilmesine rağmen onlarda bu yasaklamanın adil olmadığı yönünde görüş bildirse bile,yasal düzenleme olmadan çözüme kavuşmayacağını söylüyorlar.

İşletmeler can suyu ve yatırım açısından bu yasaklamanın yapılacak düzenleme ile geriye dönük bir af  bekliyor.

Özellikle Sayın Bakan Z.Zümrüt Selçuk hanıma bu konu taşınmalı,Bakan yardımcıları da yasal düzenleme de TBMM yol göstermesi gerekir.

Çünkü bu konuda her geçen gün mağduriyetler çığ gibi büyüyor.

SGK İşveren servisleri de konun önemine hakimler.

CEZA VARSA İŞLETMELERİ KAPATMAMALI!

Örneğin 300 kişi istihdam eden bir işletmeye muhtasar aylık prim hizmet belgesinde bildirilmeyen sigorta prim matrahından dolayı yüklüce miktarda 6661 teşviki dediğimiz asgari ücret teşviki yıllık 200 Bin-300Bin-400 Bin  gibi rakamların gecikme zammı ve faizi ile geri alınması ,o işletmenin yatırım,istihdam olmak üzere mali yapısını bozar.

5237 sayılı TCK 3/1.fıkrası''suç işleyen kişi hakkında işlenen fiilim ağırlığıyla orantılı ceza ve güvenlik tedbirine hüküm olunur'' şeklinde düzenlemeye uygun bir düzenleme geriye dönük olarak 5510 SS ve GSSK düzenlemeye ihtiyaç vardır.

YASAL DÜZENLEME GELMESİ HALİNDE İŞVERENLER RAHAT NEFES ALACAK!

Geçici Madde:

2016 ila 2020 yılları arasında Asgari ücret teşvikinden sadece prime esas kazançlarının eksik bildirilmesi nedeniyle denetimler de tespit edilmesi halinde ,eksik sigorta primlerini tebliğden itibaren verilecek ek sürede  yada işverenlerce kendiliğinden bildirilmesi ve eksik primlerin ödenmesiyle ,yasaklamanın  uygulanmaması.

Kayıt dışılık /fiili çalışma olmaması halinde ilgili ay da teşvik yasaklılığının bir ay olması, Ek 14.Madde dikkate alınmadan''

2021 ASGARİ ÜCRET TEŞVİKİ VERİLMESİ HALİNDE BEKLENEN YASAL DÜZENLEME

İleride yapılacak olan düzenleme de ise (2021 yılında asgari ücret teşviki verilmesi)

''Çalışanların prime esas kazancının eksik bildirilmesi ifadesine yer verilmemesi yada işverence kendiliğinden bildirilmesi yada denetim tarafından tespit edilmesi halinde yasada belirtilen sürede bildirgelerin düzenlenmesi ve ödenmesi ''

Kayıt dışılık /fiili çalışma olmaması halinde ilgili ay da teşvik yasaklılığının  bir ay olması,Ek 14.Madde dikkate alınmadan''

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan direktifleri TBMM vekillerin yapacağı yasal düzenleme ile hayat bulacaktır.

İşverenler ve onların üyesi oldukları kuruluşların bu konuyu hızlıca TBMM gönderilmesinde, işverenler adına Bakanlıkta ses olmaları gerekmektedir.

12.10.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM