YAZARLARIMIZ
Umit Erol
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
umit.erolismmm@gmail.com



Eğitim Harcamalarındaki Masraflarınızda Vergi Avantajları ile En Aza İndirme Yolları…

2018-2019 eğitim ve öğretim yılının başlamasına ve ilk zil çalmasına az az bir zaman kaldı. Öğrenci ve velilerin okul alışverişine çıktığı bugünlerde velilerin okul masraflarının da başlaması anlamına geliyor. Masraflar sadece defter, kitap ve kıyafet değil, okul servis ücreti ile bazı özel okullara ve vakıf üniversitelerine yapılan ödemeleri de kapsıyor. Vergi avantajları ile okul yükünüzü az da olsa vergi avantajlarını yazımızda dile getirerek bu yükünüzü  azaltmak isteriz.

Çocukların okul masraflarına tanınan vergi avantajından yararlanabilmek, aşağıdaki kıstaslara göre değişiklik gösteriyor.

  1. Kimin çocuğu olduğuna,
  2. Çocuğun kim oluğuna ve yaşına,
  3. Hangi okulda okuduğuna,
  4. Yapılan harcamaların kime ait olduğu ve türüne,
  5. Çocuğumuzu ülke sınırlarında okuyup, okumadığına 
  6. Vergi avantajları

Hemen belirtelim; Vergiden düşme diye bir olay yok. Halk dilinde kullanılan bu deyim yanlış kullanılır. Okul masrafları vergiden değil, üzerinden vergi hesaplanan gelirden düşülebiliyor.
Kimin çocuğu;

Babası ya da annesi memur ya da işçi yani ücretli ise, çocuğun okul masrafları nedeniyle vergi avantajı yok. Bunlar, gelir vergisi beyannamesi vermedikleri için okul masraflarını gelirlerinden düşemiyorlar.
Okul masraflarının gelirden düşülmesi bakımından, yıllık gelir vergisi beyannamesi veren, gerçek kişilere (konfeksiyoncu, bakkal, mobilyacı, lokantacı, inşaatçı, ayakkabıcı, yedek parçacı, avukat, doktor, mimar, kira geliri, kâr payı, temettü beyan edenler gibi kişilere) vergi avantajı var. (Gelir Vergisi Kanunu Md.89/2)

Çocuğun kim olduğuna ve yaşına;

Çocuk ve küçük çocuk deyimi, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (evlatlar, nafaka verilenler, anne veya babasını kaybetmiş torunlar) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocuklar ifade eder. (23.10.2012 tarih ve 2012/7 sayılı gelir vergi kanunu sirküsü)

Hangi okulda okuduğuna;

Çocuğunuz devlet okuluna yada vakıf üniversitesine gidiyorsa, okula yapılan ödeme (örneğin vakıf üniversitesine ödenen 30 bin lira) için vergi avantajı yok. Çocuk, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan; anaokulu, kreş, ilkokul, lise vb. yere gidiyorsa, vergi avantajından yararlanılıyor.
Harcamaların kime ait olduğu ve türüne;

Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olan; her türlü eğitim ve öğretim kurumlarına, anaokulu, kreş gibi yerlere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile her türlü kitap (ders kitabı, hikaye, roman, bilimsel eser vb) ve kırtasiye harcamaları, okul servisi ve özel öğrenci yurtlarına yapılan ödemeler, beyan edilen gelirden indirilebilir. Bunların tamamı belgelenmesi şarttır. İndirilebilecek eğitim harcamasının; mükellefe, eşine ve 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını tamamlamamış çocuklarına ait olması gerekiyor. ‘Eş’ deyimi ise, aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişileri ifade eder. (Bkz. 23.10.2012 Tarih ve 2012/7 sayılı Gelir Vergisi Kanunu Sirküleri)

Çocuğun ülke sınırlarında okuyum/okumadığı;

Yurt dışında okuyan çocuklar için (Kıbrıs dahil) vergi avantajı yok. Yani bu okullarda okuyanların kırtasiye, kitap, dergi, servis ücreti ve okul parası dahil hiçbir masrafı, gider olarak indirilemiyor.

Vergi Avantajları;

Her türlü eğitim ve öğretim kurumları, anaokulu, kreş, gibi yerlerde eğitim amacıyla yapılan ödemeler, kitap ve kırtasiye, servis vb masraflar;  Gelir vergisi mükellefleri, yukarıda belirtilen eğitim harcamalarının tamamını, yıllık beyanname ile beyan edecekleri gelirden ‘o gelirin yüzde 10’unu aşmamak koşuluyla’ indirim konusu yapabilirler. Aştığı durumlarda % 10 indirilebiliyor. Örneğin 120 bin TL gelir beyan eden ve çocuğu için 14 bin TL eğitim harcaması yapan bir konfeksiyoncu, bunun 12 bin TL’sini gelirinden indirebilir.

‘Vergi avantajı’ olarak sunulan bu uygulamadan; işçi ve memurların yararlandırılmayışı da bu konuda ciddi bir eksiklik olarak göze çarpıyor..

07.09.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM