YAZARLARIMIZ
Dr. Ufuk ÖZDEMİR
Yeminli Mali Müşavir
ufuk@proymm.com



Şirket Ortağının SSK (4/1-a)‘dan Emekli Olmasında Bağ-Kur (4/1-b) Problemi

01/10/2008 tarihinden önce 5510 sayılı Kanunun 4/1-(b) bendi kapsamında( Bağ-Kurlu) sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden bu Kanunun 4/1-(a) bendine tabi prim ödemesi olanların( SSK’lı) sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilecektir.Yani, şirket ortağı oldukları halde kendi işyerlerinden 4/1-(a) SSK sigortalısı olarak bildirimleri yapılanların, bu nitelikteki sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar(çıkış, ayrılma vb), aynı şekilde 4/1(a)SSK sigortalısı gibi bildirilmeye devam edilebilecektir.

6111 sayılı Torba Yasa ile yapılan değişiklikle, sigortalının 4/1(a)SSK, 4/1(b)Bağ-Kur ve 4/1(c)Emekli Sandığı kapsamında sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olmasını gerektirecek şekilde çakışması halinde, öncelikle 4/1-(c) kapsamında sigortalı sayılması korunuyor. Ancak ücretli olarak SSK kapsamında ve kendi adına ve hesabına bağımsız olarak çalışması veya şirket ortaklığı nedeniyle 4/1(b) Bağ-Kur kapsamında sigortalılık hallerinin çakışması halinde, önce başlayan sigortalılık statüsüne bakılmaksızın 4/1(a) SSK statüsünde sigortalı sayılmalarına imkan sağlanıyor.

Şirket ortağı, İşyerini veya ortaklık hisselerini bir başkasına devretmeye gerek kalmadan, ortağı olmadıkları bir başka işyerinde ücretli çalışarak 4/1(a)SSK statüsünde sigortalı olabilecekler.
Ancak oluşacak özel durumlar da ne olacak ?örneğin  Şirket ortağı 4/1(a) lı iken yani SSK’lı iken, emekliliğe başvurdu,emeklilik nedeniyle  işyerinden çıkışını yaptırdı,üç gün sonrada emeklilik tahsis talebi ile SGK merkezine müracat etti, ne olacak?Devam eden ortaklığı nedeniyle,kanun gereği  4/1-(a)SSK dan çıktığı gün itibariyle re’sen 4/1(b) li yani Bağ-Kur’lu!

Tahsis talep tarihi itibariyle, ticari faaliyetine devam eden sigortalılardan, tahsis talep tarihi itibariyle 4/1-(b) kapsamında hizmetlerine ilişkin prim borcu bulunduğu tespit edilenlerin, prim borcu ödenmek kaydıyla aylıkları, aylık başlangıç tarihi itibariyle geçerli sayılacak ve aylıklar başlangıç tarihi değiştirilmeden ödenmeye devam edilecektir. Ancak 4/1(b) kapsamındaki hizmetler tahsis talep tarihine kadar zorunlu, tahsis talep tarihinden sonra da sosyal güvenlik destek primine tabi hizmet olarak kabul edilecektir.

Örneğin: 1/11/2009 tarihi itibariyle 4/1-(b) kapsamında sigortalılığı başlayan 12/3/2011 tarihinde tahsis talebinde bulunduğu tarihte ticari faaliyetine devam edeceğini beyan eden sigortalının tahsis talep tarihinde 4/1-(b) kapsamındaki sigortalılığına ilişkin prim borcunun bulunduğu aylık bağlama işlemlerinin tamamlandığı tarihten sonra 30/08/2011 tarihinde anlaşılmıştır. Bu durumda, sigortalının eksik ödenen prim tutarları ilgiliye tebliğ edilerek 1 ay içerisinde ödenmesi istenecek, sigortalının 1 aylık süre içinde prim borcunu ödememesi halinde aylığı durdurulacaktır. Prim borcunun ödenmesi durumunda söz konusu hizmet süreleri dikkate alınarak yine tashih talep tarihi olan 12/02/2011 tarihi itibariyle aylık yeniden hesaplanacak ve aylık başlangıç tarihi değiştirilmeyecektir.

4/1(a) yani SSK’dan emekli olan ve ortaklığı devam eden şirket ortağının emekli maaşından % 15 kesinti yapılması ile ilgili prosedürden de yine hizmet akdi ile şirket de çalışacağı ve şirketin ödeyeceği SGDP primleri ile maaşını düşürmeden de tahsis talebinde bulunan şirket ortaklığına devam edebilecektir.

15.03.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM