YAZARLARIMIZ
Meltem Aköz
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
meltem_akz@hotmail.com



Ev Kadınları İçin 2021 Vergi Rehberi

Ev Hanımlarına İnternetten Satışta Vergi Muafiyeti Geldi

17 Kasım 2020 salı günü yayımlanan 7256 sayılı torba kanunla, koronavirüs (Covid-19) salgınının ve Covid-19 kısıtlamalarının ekonomik faaliyetler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla, ev kadınları başta olmak üzere, evden çalışmak isteyen diğer bireyleri de kapsayan internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yapılan satışları kapsayan ve 2020 yılı için 35.316 TL olan vergi muafiyeti, 2021 Yılı için; 220.000 TL.ye çıkarılmıştır. Ev kadınları 220.000 TL.ye kadar olan internetten satışlarında yani evden e-ticarette, vergi ödemeden esnaf oluyor ve sigortasını ödeyip emekli olabiliyor. Ayrıca “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” ile Sanal Pos (VPos) sistemine başvuru yapılabilir, e-ticaret sitesi kurabilir ve kargo ile kapıda ödemeli kargo anlaşması yapılabilir.

Bu yazımızda evde imal ettikleri ürünleri sanalda satan ev kadınlarının vergilendirilmesi üzerine merak edilen konulara değindik. İyi okumalar dilerim.

Ev Hanımları Evde Yaptıkları İşler Sonucu İmal Ettikleri Ürünleri Satmak İçin Şirket Kurmak Zorunda mı?

Ev hanımları bir işyeri açmaksızın, oturdukları evlerinde kendi el emekleri ile imal ettikleri ürünleri satmak için şirket kurmak zorunda değillerdir.

Ev hanımları evlerde kendi el emekleri ile imal ettikleri ürünleri bir işyeri açmaksızın satanlar, esnaf muafiyeti belgesi almaları şartı ile internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yaptıkları, 2021 Yılı için; 220.000 TL.ye kadar olan satışlarında vergi ödemiyor, esnaf muaflığından faydalanabiliyor, sigortalı olup, emekli olabiliyor.

Ev Hanımları Evde Yapılan İşler İçin Vergi Ödemek Zorunda mı? Hangi İşleri Oturdukları Evlerinde Yapmaları Halinde Gelir Vergisinden Muaftırlar?

Havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünler ve bu ürünlerle sınırlı olmayıp bu ürünlere benzerlik gösteren diğer ürünleri aynı şartlarla üretilen ürünler için de geçerlidir.

Daha önce vergi dairesi başkanlıkları tarafından verilen özelgelerde, suntalem üzerine boyama yolu ile tablo, kireç tozundan dökme biblo, nakkaşlık, küçük el robotu ile evde yapılan fıstık ezmesinin internet üzerinden satışı, bakır, pirinç gibi metaller, değerli olmayan taşlar ve makrome iplerinden oluşturulan takı çalışmaları, evde kaktüs bitkisi yetiştirilip satılması, tel ve levhaları şekillendirerek takı ve obje yapımı, çömlek ve taş süsleme çalışmaları, çini materyaller (tabak, kupa, küpe, kolye, yüzük vb.) üzerine çalışmalar ve evde dikiş makinası ile kişiye özel kıyafet dikimi gibi birçok konuda esnaf vergi muafiyetinden yararlanılabileceği bildirilmiştir.

Ev Hanımlarının Evde Yaptıkları İşlerden Vergi Ödememe Şartları Nelerdir?

  • Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınması,
  • Türkiye’de kurulu bankalarda bir ticari hesap açılması ve tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi,
  • Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç olmak üzere, sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve aletlerin kullanılmaması,
  • Motorlu nakil vasıtaları kullanılmaması,
  • Dışarıdan işçi çalıştırılmaması,
  • Ürünlerin işyeri açmaksızın satılması,
  • Ürünlerin, pazar takibi suretiyle satılmaması,
  • Ürünlerin, ticari, zirai veya mesleki faaliyetleri dolayısıyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefi olanların düzenledikleri kermes, festival ve panayırlarda satılmaması,
  • Ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde gelir vergisine tabi olunmaması,
  • Faaliyetin, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapılmaması gerekmektedir.

“Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Alınır?

Esnaf vergi muafiyeti belgesi, esnaf muaflığına ilişkin şartları taşıyanlara talepleri halinde vergi dairelerince verilen belgedir. Bu belgeyi alan esnaf vergiden muaf tutulmaktadır. Belgenin süresi 3 yıldır ve 3 yılın sonunda yenilenmesi gereklidir. Bu belge ile sigortalı olabilir, kamu kurum ve kuruluşlarınca açılan sergi panayır gibi yerlerde satış yapabilirsiniz.

Aşağıdaki linkteki esnaf vergi muafiyeti belgesi alma dilekçesini doldurarak çıktısını alıp, ikametgâhlarının bulunduğu bölgedeki, tarha yetkili vergi dairesine başvurarak ücretsiz olan “Vergi Muafiyeti Belgesi”ni alabilirsiniz. Bu belgeyi aldıktan sonra vergi dairesi yetkilileri size bir gün verecekler (2-3 gün içerisinde) ve o gün evinize gelerek evde yaptığınız ürünlere bakacak ve evde bu işi yaptığınıza dair onay veren bir tutanak tutacak.

Bunun için hiçbir ücret ödemenize de gerek yoktur.

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi Alma Dilekçesi;

http://www.gib.gov.tr/yardim-ve-kaynaklar/dilekcematik/esnaf-vergi-muafiyeti-belgesi-alma-dilekcesi

http://www.gib.gov.tr/fileadmin/user_upload/Tebligler/Taslaklar/gelvertebtaslak283_ek2.pdf

Ev Hanımları İnternet üzerinden satış yapmaları durumunda da elde ettikleri gelirden vergi ödemeleri gerekir mi?

İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden yapılan satışlar için satış tutarının 1/1/2021 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere 220.000 TL.nı aşmaması halinde vergi ödenmez. Bankalarda bir ticari hesap açılması ve tüm hasılatın bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi şarttır. Bu tutarı geçmesi halinde esnaf muafiyeti kaybedilecek ve izleyen takvim yılı başı (01.01.2022) itibarıyla gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilecektir.

Sadece Ev Hanımları mı esnaf vergi muafiyetinden yararlanabilir?

Hayır, esnaf vergi muafiyeti ev kadınları başta olmak üzere, evden çalışmak isteyen diğer bireyleri de kapsar.

Başka Bir İşte Sigortalı Olarak Çalışanlar Esnaf Muafiyetinden Yararlanabilirler mi?

Evet, başka bir işte sigortalı olarak çalışanlar esnaf muafiyetinden yararlanabilirler.

Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 11.04.2014 tarihli ve 17192610-120[ÖZG-2014-12]-109 sayılı özelgesinde vurgulandığı üzere; esnaf vergi muaflığından faydalananların başka bir işte sigortalı olarak çalışmaları, muafiyetten yararlanmalarına engel teşkil etmemektedir.

Evde Üretilen Ürünleri Bir Şirkete Satmaları Halinde Ne Yapılması Gerekir?

Ev Hanımları evde ürettikleri ürünlerini şirketlere, esnafa, serbest meslek erbabına satarlarsa vergi mükellefi olan şirket ev hanımına bir gider pusulası düzenleyip vermek zorunda ancak ev hanımının bir belge düzenleme zorunluluğu yok.

Gider Pusulası Nedir? Kim Tarafından Düzenlenmesi Gerekir?

Vergiden muaf esnaftan alınan mal ve hizmetler için, malı ve hizmeti satın alan tarafından düzenlenen belgedir. Gider pusulası ayrıntıları 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 234.maddesinde açıklandığı üzere vergiden muaf esnafa; yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia içinde tanzim edip işi yapana veya emtiayı satana imza ettirecekleri gider pusulası vergiden muaf esnaf tarafından verilmiş fatura hükmündedir.

Gider pusulası hizmeti satın alan tarafından iki nüsha olarak düzenlenir. Belgenin aslı hizmet satan tarafa imzalatılır ve mal ve hizmet satın alan tarafta kalır. Diğer suret mal ve hizmeti satan esnaf muafiyetinden yararlanan tarafta kalır ve bu gider pusulası suretinin satıcı tarafından 5 yıl süreyle saklanması gerekmektedir.

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi İle İnternetten Yaptığım satışlarda Siparişi Kargoya Teslim ederken fatura, irsaliye veya hangi belge ile teslim edeceğim?

507 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, Vergiden muaf esnaflar, belge düzenleme zorunlulukları bulunmadığından, format ve standardı Başkanlık tarafından belirlenen ve www.efatura.gov.tr internet adresinde yayınlanan Teknik Kılavuz da belirlenen mali değeri bulunmayan, bilgi amaçlı “Bilgi Fişi” düzenleyeceklerdir.

Ayrıca her kargolamada “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi”ni de kargonun içerisine, ürünün yanında eklemek zorundasınız. Satışlarınızı Trendyol, N11 gibi pazar yerlerinden yaptığınız takdirde sanal pos ödemesinden sonra siteler otomatik olarak satın alanın maline bu bilgi fişini göndermektedir.

Satıcı tarafından imzalı “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” ve “Bilgi Fişi” kargoya ürün ile birlikte eklendiğinde satın alan tarafından daha güvenli satıcı görünmekteyiz.

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi İle Kargo Firmasıyla Kapıda Ödemeli Kargo Anlaşması Yapılabilir mi?

Esnaf muafiyeti belgesi ile herhangi bir kargo firmasıyla kapıda ödeme almak için anlaşma, sözleşme yapabilir, bu belge ile firmalara ürün satılabilirsiniz.

PTT “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” ile kapıda ödemeli kargo anlaşması yapabiliyor.

Ancak bu belge olmadan PTT ile kapıda ödemeli kargo anlaşması yapamazsınız.

Kargo şirketleri ile anlaşmalarınızda gönderdiğiniz kargo sayısı ile ödeyeceğiniz kargo ücretinden indirim sağlayabilirsiniz. Esnaf muafiyet belgesi kargo anlaşmanızda bir indirim sağlamaz ancak kapıda ödemeli kargo anlaşması yapabilmek için firmalar bu belgeyi istemektedirler.

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi ile Sanal Pos Başvurusu Yapılabilir mi?

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” ile vergiden muaf esnaf sanal pos başvurusunda bulunabilir.

507 Sıra Numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Güvenli Mobil Ödeme ve Elektronik Belge Yönetim Sistemi hakkındaki süreçlere açıklamalar getirilmiştir. Madde 5’te belirtildiği üzere; Finans kuruluşları ya da ödeme kaydedici cihaz üreticileri tarafından sunulan sistemlerden vergiden muaf esnaf da yararlanabilir.

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi ile Sanal Pos Başvurusu Nereye Yapılır?

“Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” ile sanal POS sistemini bankalar ya da ödeme kuruluşları aracılığıyla alabilirsiniz.

Bankaların sanal poslarına örnek olarak; POSNET (Yapı Kredi Bankası), Ziraat Sanal POS (Ziraat Bankası), Garanti Sanal POS (Garanti Bankası), Akpos (Akbank) verilebilir.

Ödeme Kuruluşlarına örnek olarak; weepay ( weepay.com ), iyzico ( iyzico.com ), paytr ( Paytr.com ), TürkPOS ( webanya.com/turkpos ) verilebilir.

Ev Hanımları Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi ile Sigortalı olabilir mi, nasıl sigortalı olabilir?

Ev hanımları 'Esnaf Muafiyet Belgesi' alanlar SGK'ya müracaat ederek 'İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi'  doldurup SGK’lı olabilir. Hem sağlık hizmetlerinden yararlanıp, hem de emekli olabilirler. 5 yıl prim ödemiş ise geride kalanlara ölüm aylığı da bağlanır.

Ev Hanımları Aylık Ne Kadar Prim Ödemesi gerekir? Hangi koşullarda emekli olabilir?

Bu yıl için 26 gün prim ödeyip 30 gün üzerinden sigortalı olunacaktır. Asgari ücret üzerinden hesaplanan 2020 yılı için ayda 816,19 TL ödenerek sigortalı olunabiliyor. Bağkur, yani 4/b kapsamında prim yatırılıyor. (2021 yılı prime esas alt kazanç 2021 yılı asgari ücreti belli olduğunda hesaplanabilecektir.)

İsteğe bağlı sigorta primini, prime esas kazancın alt sınırından hesaplarsak 1.1.2020 - 31.12.2020 tarihleri arasında aylık; 98,1 TL x 26 gün x % 32 = 816,19 TL, prim ödeyeceklerdir.  Ödenecek gün sayısı her yıl arttığı için 2020'de 26 ve  2021'de 27, 2022'de 28, 2023'de 29 ve 2024 ile sonrası için 30 gün olacaktır.

http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/calisan/istege_bagli_sigortalilik

Esnaf Muaflığı İle  Emekli Olmanın Şartları Nelerdir?

Esnaf muafiyet belgesi almak, 18 yaşından büyük olmak, zorunlu sigorta gerektiren işlerde çalışmamak, sahip olduğu sigorta nedeniyle aylık alıyor olmamak, gelir Vergisinden Muaf olduğunu belgelemek.

21.12.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM