YAZARLARIMIZ
Mehmet Uğur Yavuz
Sosyal Güvenlik Denetmeni
m.uguryavuz@gmail.com



Askerlik Durumu Belgesi Özlük Dosyasında Olmalı

Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 72. Maddesi de her Türkün hak ve ödevi olan vatan hizmetinin bu Kanun esaslarına göre askerlik hizmetini yerine getirmesi gerekmektedir.

Ülkemizde, istisnai durumları olanların dışında, erkeklerin 7179 sayılı Asker Alma Kanunu uyarınca Nüfus kayıtlarına göre askerlik çağı olarak belirlenen 20 ila 41 yaşları arasında askerlik görevini yerine getirmesi zorunludur. Bir diğer ifadeyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her erkek, askerlik hizmeti yapmaya mecburdur.

Askerlik vazifesinden kaçanlar, vatani görevlerini yerine getirmemiş olmanın vicdani sorumluluğunu üstlerinde taşımanın yanı sıra ilgili mevzuat gereği çeşitli cezalarla da karşı karşıya kalmaktadırlar.

Askerlik görevini yerine getirmekten kaçanlar genel anlamda “Asker kaçağı” olarak nitelendirilmekle birlikte sürece ilişkin bazı kavramları hatırlatmanın faydalı olacağını düşünüyorum. İlk olarak askerlik çağına gelmiş kişinin askerlik için uygun olup olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu maksatla kişiler askere alınmadan önce yoklamaya tabi tutulurlar. Bir mazereti olmaksızın belirlenen sürede yoklama yaptırmayan kişiler ise “yoklama kaçağı” olarak anılırlar.

Yoklamaya katılan ve askerlik görevinin başlayacağı tarih ve yeri belirlenmiş olanların, belirlenen sürede birliğine teslim olamaması durumunda ise bu kişiler “bakaya” durumuna düşmüş olurlar. Askerlik görevini yerine getirirken izin almaksızın firar eden ve kaçak durumunda olan kişiler içim ise “Firari” ifadesi kullanılmaktadır.

Vatan borcunu ödemeyenler aslında kendileriyle birlikte işverenlerini de cezai işlemlerle karşı karşıya bırakabilirler. İster yoklama kaçağı isterse bakaya ya da firari olsun asker kaçaklarının çalıştırılmaları yasaktır. Bu yasağa uymayan işverenler barış zamanında 3 aydan, 3 yıla; savaş/seferberlik/olağanüstü hallerde ise 7 yıla varan hapis cezalarıyla karşı karşıya kalabilirler.

İşverenlerin böyle bir durumda cezaya muhatap olmamak için alabilecekleri bazı tedbirler var elbette. İşte bu noktada işe giriş esnasında istenen belgeler arasında yer alan “askerlik durumunu gösteren belge” işverenler açısından hayati önemde diyebiliriz.

Asker kaçağı çalıştırmanın işverene ağır yaptırımları varken işverenlerin erkek işçilerinden, “e-devlet” portalı üzerinden Milli Savunma Bakanlığı'nın sunduğu hizmetler arasında yer alan “Askerlik Durumu Sorgulama” sekmesinden kolayca alınabilen, askerlik durumlarını gösterir belgeyi muhakkak temin etmeleri ve bu belgenin özlük dosyasında kayıt altında tutulmasını sağlamaları cezayla karşılaşma riskini bertaraf etmek açısından önem arz etmektedir.

06.09.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM