YAZARLARIMIZ
İsmet Ömer Güneş
Avukat
Bilim Uzmanı
ismetomergunes@gmail.com



Sahte Fatura Sebebiyle Mühürlenen Akaryakıt İstasyonları İle İlgili Olarak Yargısal Süreçler

Petrol Piyasası Kanunu'nun 20. Maddesine 29/04/2021 tarihinde eklenen (g) fıkrası ile birlikte sahte fatura düzenlediği ya da kullandığı yönünde hakkında vergi suç raporu olan ve akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin akaryakıt istasyonları mühürlenmeye başlanmıştır. İlgili kanun maddesi 2021 yılında yürürlüğe girmesine rağmen, ancak bu tarih sonrasında işlenen fiiller sebebiyle başlayan ve sonuçlanan vergi incelemeleri sonrasında uygulanmaya başlanmıştır. Ülkemizde vergi incelemelerinin de uzun zaman aldığı dikkate alındığında kanun maddesinin uygulamasının henüz çok yeni olduğu tahmin edilebilir bir durum.

Vergi incelemesi aşamasında, incelenen mükellefe ait akaryakıt istasyonu(tesis) için farklı mükelleflere EPDK tarafından lisans verilmemesi ile birlikte, akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren mükelleflerin dikkatini çeken kanun maddesi , devam eden süreçte akaryakıt sektöründe deprem etkisi yarattı. Özellikle haklı veya haksız olarak hakkında sahte belge düzenleme sebebiyle vergi tekniği raporu bulunan akaryakıt dağıtım şirketlerinden alım yapan tüm akaryakıt bayiileri, sahte belge kullanma sebebiyle incelenmiş ve bizce fazla şüpheci olan vergi incelemeleri sonrasında hem yüklü vergi cezalarıyla hem de lisansa tabi faaliyetin durdurulması yaptırımıyla, yani akaryakıt istasyonunun mühürlenmesi yaptırımıyla karşı karşıya kalmıştır.

Yeni kanun maddesinin uygulaması karşısında mahkemelerden alınan ilk sonuç, akaryakıt istasyonlarının mühürlenmesine ilişkin işlemlerin iptali talepli olarak Ankara İdare Mahkemelerinde açılan yürütmenin durdurulması talepli davalarda verilen savunma alınana kadar yürütmenin durdurulması şeklindeki kararlar olmuştur. Ancak idare mahkemelerinin verdiği yürütmenin durdurulmasına yönelik kararlar, EPDK tarafından dosyalara sunulan vergi suç raporları üzerine kaldırılmıştır. Ankara İdare Mahkemeleri tarafından verilen yürütmenin durdurulmasının reddine dair kararlara yapılan itirazlar, Ankara Bölge İdare Mahkemeleri tarafından istikrarlı bir şekilde reddedilmiştir. Bunun üzerine mükellefler tarafından, akaryakıt istasyonlarının mühürlerinin kaldırılması için ceza yargılaması sürecine yoğunlaşılmıştır.

Petrol Piyasası Kanunu madde 20/g'de akaryakıt istasyonlarındaki mühürlerin kaldırılması için savcılıklar tarafından verilecek takipsizlik kararının veya asliye ceza mahkemeleri tarafından verilecek beraat kararının kesinleşmesi gerekmektedir. Ülkemizde ilk derece mahkemelerindeki ceza yargılamalarının 1-2 yıl gibi süreler alması, yine beraat kararına itiraz edilmesi durumunda istinaf incelemesi sürecinin de ayrıca 1 yıllık zaman alması, lisansa tabi faaliyeti durdurulan ve istasyonu mühürlenen mükellefler için iflas sonucunu doğurabilecektir. Buna karşın savcılık süreçleri nispeten daha kısa sürmekte olup, savcılık aşamasında takipsizlik kararı alarak lisansa tabi faaliyete devam etmek, mükellefler açısından çok daha ideal bir durumdur.

Vergi Usul Kanunu'na muhalefet suçlarında genel uygulama, savcılıkların genellikle vergi suç raporunu aynen kopyalayarak iddianameye dönüştürmesi ve asliye ceza mahkemelerinin de bilirkişi incelemesi yaptırarak sonucuna göre karar vermesi şeklindedir.

Fakat bu uygulamanın dışına çıkmak, hızlı sonuç almak ve akaryakıt istasyonlarındaki mührü kaldırmak isteyen mükelleflerin yapması gerekenlerin başında, savcılıklardan bilirkişi incelemesi talep etmek olacaktır. Savcılar, Petrol Piyasası Kanunu 20/g maddesinden genellikle habersiz oldukları için bu durumun özellikle izah edilmesi ve bilirkişi incelemesinin mahkemeye bırakılmamasının sağlanması önem arz etmektedir. Bu aşamada savcılığa ibraz edilecek emsal bilirkişi görevlendirme kararları ve takipsizlik kararları önem arz etmektedir.

Bilirkişi incelemesi söz konusu olduğunda da mükelleflerin yapması gerekenlerin başında KDV Genel Uygulama Tebliği'nin "işlem gerçekliğini ispat" başlığı altında sınırlayıcı olmamak kaydıyla sayılan belgelerle, indirim konusu yapılan faturaların gerçek bir ticaret karşılığı olduğunu ortaya koymak olacaktır.

Akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren mükellefler, sürekli yeni bir kanuni düzenleme ile mağduriyetlerinin giderilmesini beklemekteyse de, seçim dönemine girilirken yasama organının halihazırda yoğun mesai yaptığı düşünüldüğünde, mükelleflerin biraz daha beklemesi muhtemel gözüküyor.

18.01.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM