YAZARLARIMIZ
İsmail Tekbaş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
tekbas333@hotmail.com



Covid-19 Muhasebeyi Sonsuza Kadar Değiştirecek!

Konu: Muhasebe, Ekonomi ve Toplum 

Covid-19, toplum ve ekonomilerin seyrini küresel ölçekte değiştiren, benzeri görülmemiş bir olaydır. Belki de insanlık tarihinin en büyük küresel kriziyle karşı karşıyayız. Öyle ki Homo Sapiens kitabının yazarı Yuval Noah Harari bu krizi, Orta Çağ kara vebasından bu yana insanlığın son beş yüzyılda yaşadığı en büyük felaket olarak tanımlıyor. Zira bu kriz, dünyadaki milyonlarca insanın yaşamını ve geçim kaynaklarını önemli ölçüde etkiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak tanımlanan virüs; yaşamımızı, çalışma şeklimizi ve küresel ekonomiyi etkilerken hiç şüphesiz muhasebe mesleği de virüsün etki alanına girecektir. Peki, Covid-19 sonrası muhasebe mesleği nasıl şekillenecek?

Covid-19 Sonrası Muhasebenin Geleceğine Karar Vermek Zorundayız

Muhasebeciler tarafından küresel ölçekte en çok merak edilen konuların başında, Covid-19 sonrası muhasebe mesleğinin nasıl şekilleneceği konusu geliyor. Pandeminin muhasebeciler üzerinde yaratacağı etkinin sürekli ve büyük olacağı kesin. Covid-19, muhasebecilere şimdiye kadarki en büyük “evden çalışma” deneyimini sundu, muhasebenin dijitalleşme sürecini hızlandırdı ve teknoloji, muhasebecilerin pandemiyle mücadelede en önemli kalkanı haline geldi. Diğer yandan muhasebeciler, ekonomik alanda ülkelerin pandemiyle mücadelesinde en önde yer alıyor.

Her yeni kriz, insanlık için daha rekabetçi bir süreci ve daha yenilikçi fikirleri beraberinde getiriyor. Covid-19 hayatımızın en kötü küresel krizi olabilir, fakat bugün muhasebecilere daha stratejik düşünmek, işlerini geliştirmek ve müşterileriyle daha yakından bağlantı kurmak için yeni fırsatlar sağlayarak iş yapış şekillerini ve çalışma şartlarını sonsuza kadar değiştiriyor.

Geleceği öngöremesek de mevcut duruma dayanan mantıksal örneksemeler oluşturabiliriz. Gerçek şu ki, kriz geçtikten sonra eski çalışma veya iş yapma yöntemlerimize geri dönemeyeceğiz. Yarının bugünden çok farklı olacağı kesin. Bu yüzden de muhasebenin geleceğini bugünden ve yeniden şekillendirmeye başlamalıyız.

Evde Çalışmak Artık Muhasebeciler İçin Normal Bir Durum

Dünyanın dört bir yanındaki muhasebeciler koronavirüs ile mücadelede kullanmak için bilgilerini ortaya koydular ve yenilikçi çözümler yarattılar. Covid-19’un muhasebecilerde yarattığı en önemli etki, onları ofise gitmek yerine evden veya uzaktan çalışmaya zorlaması oldu. Muhasebeciler yeni çalışma ortamlarına hızla uyum sağladılar.  Çünkü muhasebecilerin işleri her organizasyonda 'evden çalışma' kategorisine kesinlikle uyum sağlayan bir iştir.  Muhasebecilerin bu noktada en önemli ihtiyacı ise uzaktan çalışma teknolojisine sahip olmalarıdır. Özellikle bu alanda Bulut Sistemleri ve Blockchain Teknolojisi ön plana çıkıyor.

Covid-19 Muhasebenin Dijitalleşme Sürecini Hızlandırıyor!

Covid-19 pandemisinin yarattığı olağanüstü etkiyle birlikte birçok sektör gibi, muhasebe de yeni çalışma biçimlerine uyum sağlamak zorunda kalıyor. Özellikle bu dönemde muhasebeciler için dijitalleşme öncelikli konu haline geldi.  Muhasebeciler, vergi daireleri kapalı olmasına rağmen e-beyanname, interaktif vergi dairesi, defter beyan gibi dijital sistemler sayesinde müşterilerinin vergisel yükümlülüklerini yerine getirebiliyorken, bulut sistemleri sayesinde de uzaktan çalışabilme imkanına sahip oluyorlar. Bugün Covid-19, muhasebenin dijitalleşme sürecini hızlandırıyor, kağıtla çalışma dönemini sona erdiriyor ve teknoloji, muhasebenin hayati bir parçası olmaya devam ediyor.

Danışmanlık İşleri Muhasebeciler İçin Daha Önemli Hale Geliyor!

Covid-19 salgını, her ne kadar sağlık alanında krize yol açmış olsa da dünya çapında yüz binlerce işletme üzerinde ortaya çıkardığı olumsuz etkiyle birlikte, ciddi bir ekonomik krize dönüşüyor. Covid-19 tedbirleri kapsamında kapanan işletmeler sonucunda, milyonlarca insan işsizlikle karşı karşıya kalıyor. İşte bu noktada işletmeler muhasebecileriyle her zamankinden daha fazla iletişime ve onların ekonomik görüşlerine ihtiyaç duyuyor. Muhasebeciler de nakit akışı, devlet yardımları ve bütçelerinin yenilenmesi gibi birçok konuda müşterilerine bugün daha fazla yardımcı oluyor; kriz sürecinde, finansal yönetim araçlarının dikkatli ve doğru bir şekilde uygulanması hususunda işletmelere değer katıyor.

Muhasebeciler, Ekonomik Mücadelelerinde Ülkelerin En Büyük Yardımcıları

Ekonomistler, Covid-19 salgını nedeniyle dünyanın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu belirtiyor. Pandemiyle birlikte birçok ülkede, kamusal yaşam ve ekonomik faaliyetler durma noktasına geldi. Ülkeler, bir yandan Covid-19'un ekonomik etkisini sınırlamak için önlemler alırken bir yandan da pandemi nedeniyle faaliyetlerini durduran işletmelere ve işlerini kaybeden milyonlarca insana ekonomik yardım ulaştırmaya çalışıyor. Bu kritik mücadelede en önemli yardımcıları ise hiç şüphesiz, muhasebecilerdir. Özellikle ülkeler tarafından açıklanan ekonomik paketlerin işletmelere ulaşması ve vergisel yükümlülüklerin eksiksiz yerine getirilmesi sırasında, önemli rollerinden ötürü, muhasebecilere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

Covid-19, Muhasebe ve Disiplinlerarası Yaklaşım

Disiplinlerarası yaklaşım, yeni perspektiflerin açılması ve karmaşık sorunlara daha yaratıcı yaklaşımların teşvik edilmesi açısından umut vaat ediyor. Bugün Covid-19’un küresel çapta yarattığı olağanüstü etki bilim insanlarını, doktorları, hemşireleri, siyasi analistleri, ekonomistleri ve iş dünyası liderlerini deneyimlerini paylaşmaya ve iş birliğine yönlendiriyor.  Bu nedenle Covid-19’un getirdiği küresel ve karmaşık ekonomik sorunlar için disiplinlerarası koordinasyon, değerli bir araç olarak kullanılabilir.

Günümüzde pek çok bilimsel dergi ve konferans, diğer disiplinlerden alınan metodolojik ve teorik kavrayışlara dayanarak muhasebe uygulamalarının işleyişine odaklanıyor.  Bu bağlamda 21. yüzyıldaki viral salgınların neden olduğu çok boyutlu ekonomik sorunlar, çözüm için muhasebenin tek başına yeterli olmadığını gösteriyor. Küresel ölçekteki krizler için disiplinlerarası yaklaşım, birden çok fikir ve araştırma yöntemini kullanması nedeniyle, muhasebe uygulamalarını geliştirerek küresel sorunlar karşısında daha etkin hale getirebilir. Özellikle Muhasebe ile Mühendislik, Sosyoloji, Psikoloji ve Bilgi Teknolojileri arasında oluşacak iş birliği, muhasebecilerin küresel krizlere yenilikçi çözümler geliştirmesini sağlayacaktır.   Bu nedenle muhasebenin, gelecek için çok disiplinli yaklaşımlara odaklanması gerektiği söylenebilir.

Sonuç olarak Covid-19’un yıkıcı etkisi küçümsenemez. Dünyayı ve insanlığı yeniden şekillendireceği gibi muhasebe mesleğini de çalışma şartlarından ofis koşullarına, müşteri ilişkilerinden iş yapış şekillerine kadar etkileyecek, mesleğin kendisini yeniden tasarlamasına yol açacaktır. Covid-19, muhasebe için temassız ve kağıtsız bir dönemin başlangıcı sayılabilir ve ülkeler için muhasebecilerin gelecekte daha önemli hale geleceği öngörülebilir. Fakat salgının bize öğrettiği şey, muhasebenin dünyayı en azından kendi başına kurtaramayacağıdır. Bu, muhasebe mesleğinin gelecekte küresel krizleri daha etkin bir şekilde yönetebilmesi için yeni uzmanlıklar getiren disiplinlerarası yaklaşımlara ihtiyacı olduğunu gösteriyor!

21.05.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM