YAZARLARIMIZ
Dr.Hayrullah Doğan
Yeminli Mali Müşavir
E. Hesap Uzmanı
DT Denetim Turkey
hdogan@denetimturkey.com



Maliyenin Yumuşak Karnı: Vergi Tekniği İnceleme Raporu

Yıllar önce VTİ Raporlarını, adı üstünde teknik konularla ilgili düzenlerdik.

Şimdi VTİR’nin neredeyse tek görevi, naylon fatura hakkında düzenlenen rapor olmasıdır.

30.12.2013 tarihinde mükellefin iş yerinde yoklama yapılmış ve yerinde bulunamadığı için 2013 Mart ve Nisan ayında ona yapılan teslimler geçersiz kabul edilmekte ve düzenleyip, nakledip, çeklerini aldığınız, aldığınız bu çekleri de kendi mal alımları veya kredi kullanımlarında kullanmak amacıyla satıcılara veya bankalara verdiğiniz durumda dahi mükellef işlem tarihinden 9 ay sonra yapılan yoklamada yerinde bulunamamıştır deyip, o firmaya yapılan tüm satışları fiktif olma ihtimali var deyip, buna ilişkin VTİR düzenlemiştir.

Bunun anlamı şudur: Ey vergi incelemesini yapacak arkadaş, ben olayı tam olarak inceleyemedim, ama bu hususu bir araştırıp, varsa eleştirilecek bir husus, o konuda rastlanan vergi inceleme raporunu yaz, aksi takdirde yazma.

Şimdi sıkı durun; Yeni mükellef hakkında her halükarda rapor yazılıyor. Yeni tespit ve inceleme yerine eleştirilen husus bölümüne, mükellef hakkında olumsuz VTİR vardır, yer almaktadır.

O halde VTİR’ nu yazan müfettişin, işi eline almış iken diğer raporu da yazması gerekir. Eğer bir inceleme raporu zaten her halükarda yazılacak ise, yeniden bir dolu prosedürene gerek var; önce VTİR düzenle, rapor idareye gitsin, sonra raporda yer alan firmalar hakkında vergi inceleme yazıları düzenlensin… VTİR yazan direkt diğer raporları da düzenlesin, olsun bitsin. Bütün bunlara hiç gerek yok.

Ha bir de sizi incelemeye alan müfettişle aranızı iyi tutmuş iseniz, VTİR’ nda eleştirilere sebebinizi öğrenebilirsiniz. Aksi takdirde orası da muamma olarak kalabilir.

Halbuki mükellefin kendisinin incelenmesine sebep olan raporu tüm detayları ile bilme hakkı vardır. Zira gerçekte durum öyle midir, değil midir, kendi görüş ve araştırmalarını da yapabilmelidir.

Bazen düzenlenen vergi suçu raporları da işin cabasıdır.

Bu nedenlerle;

- VTİR’nin sadece bir hususu işaret ettiği,

- işaret ettiği bu hususun, incelemeyi yapan diğer müfettişçe detaylıca inceleme yapılması,

- eğer işlemin gerçekliği konusunda tespit ve kanaatleri oluşmuş ise, eleştirisel vergi inceleme raporu düzenlememesi, kendisini mutlaka matrah farkı yazmak zorunda hissetmemesi gerekir.

Çünkü sonuçta yargı organları, salt VTİ raporunun varlığından dolayı yazılmış bir rapor gibi değerlendirmenin ötesinde, müfettiş tarafından hazırlanmış bir rapor gibi görmektedir. Bu da mükellefin 2-3 yıl mahkemelerde uğraş vermesine yol açmaktadır.

Maliyenin bu hususu yeniden gözden geçirmesinde mükellef hakları yönünden zaruret vardır.

Maliyenin mükellef’e “haklısınız ama…” yerine, “haklısınız” diyeceği günler umudu ile.

17.11.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM