YAZARLARIMIZ
Halil İbrahim İlhan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
halililhan.tr@gmail.com



Yurtdışı Hisse Senedi Kazançlarının Vergilendirilmesi

Teknolojinin yaygınlaşması ve globalleşen dünya sayesinde artık küçük yatırımcılar da yurtdışı piyasalarda hisse alım satımı yapmaya başladılar. Bu işlemleri yaparken ise pek çok kişi işin vergilendirme kısmını atlamaktadır. BİST’te hisse senedi alım satım işlemlerinde herhangi bir vergi olmadığı için belki de konuya uzak kişilerin aklına vergilendirme bile gelmemektedir. Fakat yurtdışı hisse senedi kazancında vergilendirme konusu daha farklı işlemektedir.

Yurtdışı hisse senedi satış kazancının karşılığı Gelir Vergisi Kanunu açısından “Değer Artış Kazancı”dır. Alım ve satım sonucunda yani “trade” sonucunda bir gelir oluşmuş ise tutarı ne olursa olsun Gelir Vergisi Beyannamesi ile beyan edilmek zorundadır. Gelir Vergisi Beyannamesi ise kazanç oluşan seneyi takip eden senenin Mart ayı içerisinde verilmektedir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta vergi istisna tutarı veya yıllık beyan haddi aşılması şartı bulunmamaktadır. Yani kar tutarı ne olursa olsun beyan edilmelidir. Hisse senetlerini satmadığınız sürece yani herhangi bir reel kar elde etmediğiniz sürece vergilendirmenin konusuna girmeyecektir. Yani yıllardır tuttuğunuz bir hissenizde kağıt üzerinde çok ciddi bir kar gözükse bile siz bunun fiilen satışını yapmadığınız müddetçe vergiye konu olmayacaktır.

Alış ve satış tarihleri arasındaki dönemde Yurt içi-Üretici Fiyat Endeksi artış oranı %10 ve üzerinde ise hisse senedi alım maliyetinizi bu oranda arttırabilirsiniz. Bu işlem çoğu zaman atlanabilmektedir fakat mevcut enflasyon ortamında ödenecek verginizde ciddi bir tasarruf avantajı sağlayabilirsiniz. Endeksleme işlemi yapılırken alım yaptığınız aydan bir önceki ayı, satım yaptığınız aydan da bir önceki ayı baz almanız gerekmektedir. Şubat ayında alım yapıp, Aralık ayında satış yaptığınız bir hisse senedi için Ocak ve Kasım ayı ÜFE değerleri baz alınacaktır.

Yurtdışından temettü gelirininiz var ise 2023 yılı 8.400 TL, 2024 yılı için toplam 13.000 TL’yi aşması durumunda beyanname vermeniz gerekecektir. Bu tutarı aşmıyorsa beyanname verilmeyecektir.

Aracı kuruma ödenen masraflar ispatlanmak sureti ile gider gösterilerek verginiz azaltılabilir. Aynı dönem içerisinde Eurobond zararınız varsa mahsup edilebilir. Gelir Vergisi Beyannamesi üzerinden hayat/şahıs sigortaları, eğitim, sağlık harcamaları (sizin, eşinizin ve çocuğunuzun), bağış ve yardımlar, sponsorluk ödemeleri indirim olarak kullanılabilir. Bu indirimlerde belirli şartlar ve sınırlamalar bulunmaktadır. Konuyu uzatmamak adına detayına bu yazıda girmeyeceğim.

07.02.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM