YAZARLARIMIZ
Gürcan Ünlü
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
gurcan.unlu@ismmmo.org.tr



Yabancı Uyruklu Genel Müdürün Olduğu Şirketlerde E-Fatura Başvuru İşlemleri.

Özellikle son zamanlarda yabancı yatırımcının yoğunlaştığı son günlerde TC Kimlik numarası bulunmayan  yada geçici TC kimlik numarası almayı tercih etmeyen yatırımcılarda %100 Yabancı uyruklu kişinin Tek kişilik şirket veya Genel Müdür olduğu durumlarda mali mühür alınması konusunda bilgi eksikliği ve yanlış yönlendirmelerle karşılaşabilirsiniz. Bende ilk karşılaştığımda yanlış yönlendim ve boş yere 1 mali mühür almış bulundum.  Sizlerinde aynı hataya düşmemesi için adımları sıralamak istiyorum.

E-FATURA VE E-ARŞİV KAPSAMI

Bilindiği gibi 2017 yılı cirosu 10 Milyon TL üzerinde olan mükellefler 01.01.2019 tarihi itibariyle ve son çıkan  15.04.2019 tarihinde yayımlanan  taslak tebliğe göre 2018 yılı cirosu  5 Milyon TL üzerinde olan mükellefler en geç 01.01.2020 tarihine kadar e-faturaya geçmek durumundalar. Bu zorunluluk kapsamı dahilinde veya ihtiyari olarak e-fatura ve yanında kağıt faturayı tamamen bırakmak isteyenler varsa e-arşiv uygulamasına  geçmesi mümkündür.

E-FATURA VE E-ARŞİV GEÇİŞ AŞAMALARI.

Şirket yetkilisi yada gerçek kişisi yetkili olduğu sirküler ile mali mühür alarak online olarak   e-fatura ve e-arşiv uygulamalarına kayıt olacaklardır. GİB Portal tercih edenlerin oldukça meşakkatli bir kayıt  yolculuğu olduğunu şimdiden söylemek istiyorum. Bunun yanı sıra GİB anlaşmalı entegratör firma ile anlaşanlar daha az uğraşı ile kayıt işlemlerini tamamlayabilmektedirler.

YABANCI ORTAĞIN MALİ MÜHÜR BAŞVURUSU

Şimdi gelelim yazımın ana konusunu oluşturan yabancı uyruklu adına alınacak mali mühür işlemlerinin aşamalarına.

1. Mali Mühür Başvuru Formu ve Taahhütnamesinin doldurulmuş hali (imzalı, kaşeli), (http://www.e-fatura.gov.tr/dosyalar/e-faturabasvuru/MaliMuhurBasvuruFormuVeTaahhutnamesi.docx 

2. “Elektronik Mali Mühür Sertifika Sahibi Taahhütnamesi” nin imzalı aslı, (http://www.e-fatura.gov.tr/dosyalar/e-faturabasvuru/ElektronikMaliMuhurSertifikaSahibiTaahhutnamesi.pdf 
3. Şirket kuruluş sözleşmesinin yer aldığı ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneği (Sonradan unvan değişikliği yapılması halinde en son unvanın ilan edildiği ticaret sicil gazetesinin noter onaylı örneğinin de eklenmesi gerekmektedir.) 
4. Başvuru formuna şirket adına imza atan kişi veya kişilerin yetkili olduğunu gösteren şirket imza sirkülerinin noter onaylı örneği.

Mali mühür başvuru taahütnamesinde bulunan yabancı ortak bilgileri doldurularak sertifika sorumlusu olarak bir Türk vatandaşının olması gerekmektedir. Bu bölümde bulunan Türk vatandaşı herhangi bir sorumluluğu sadece mali mühür sertifikasının tesliminde muhatap alınacak kişi olmasıdır. Devamını gerektirecek başkaca bir sorumluluk bulunmamaktadır. (Mali Müşaviri, Avukatı veya tanıdığı bir Türk olabilir)

Evrakların noter onaylı ve asıl suret olmalarına dikkat etmemiz gerekiyor. Fotokopi üzerinden işlem yapılmıyor. Hazırlanan evraklar Gelir İdaresi Başkanlığı Denetim ve Uyum Yönetimi Daire Başkanlığı (33.Müdürlük) Yeni Ziraat Mahallesi Etlik Cad. No: 16 06110 Dışkapı/ANKARA adresine) göndererek yazılı olarak "mali mühür başvurusu"nda bulunulacaktır. 1 hafta içerisinde gerekli bilgilendirmeler mail/sms olarak gelerek teslim edilmektedir. Mali mühür eline ulaşan aktivasyon işlemini yaptıktan sonra GİB Portal veya anlaşmalı entegratör firma ile tercihini yaparak işlemini tamlayacaktır.

20.08.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM