YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.kooperatiflerkanunu.com



Youtube Gelirleri Yeni Ekonomi Paketine mi Girdi?

Geçen hafta bir çok basın yayın organından takip ettiğimiz haberlere göre Yeni Ekonomi Paketinde bir çok alanda düzenlemeler söz konusu olacak.Yeni Ekonomi Paketinin 1 Ekim’de Meclise geleceği ve söz konusu düzenlemelerin yeni yıl başından itibaren geçerli olacağı söylenmekte.

Küçük esnafa yıllık 240.000 TL’ye kadar vergi muafiyeti haberi en fazla ilgi çeken haber olsa da başka bir çok alanda düzenleme yapılıyor. Küçük esnafa yapılan bu düzenleme ile beraber umarım Hindistan’da olduğu gibi belli tutar altı ödemelerin de küçük esnaf tarafından nakit alınamaması sağlanır…

Başlıkta belirtilen konuya gelirsem bildiğiniz üzere Yeni Ekonomi Paketi kapsamında yapılan düzenlemelerden bir tanesi de Youtube gelirlerine kolaylaştırıcı vergi düzenlemesi olarak basına yansıdı.

Haberde Youtube üzerinden elde edilen gelirlerin banka hesabına yattığında banka tarafından kaynaktan kesilerek vergilendirileceği ayrıca defter tutma, fatura düzenleme gibi yükümlülüklere gerek olmayacağı belirtiliyor. Her ne kadar bürokrasiyi azaltıcı bir çaba gibi gözükse de düzenlemenin son derece dikkatli yapılması gerekli. Ayrıca vergi bilincinin gelişmesi anlamında kaynaktan verginin kesilmesi şeklindeki uygulamaların yaygınlaştırılması bence doğru değil.

Düzenlemeyi yorumlamadan önce bildiğiniz üzere Internet üzerinden elde edilen gelirler çok farklı kaynaklardan ve çok farklı şekilde gerçekleşebilmektedir. Örnek olarak ilk aklıma gelenler;

  • Mobil uygulamalarınızdan admob geliri (hem reklam, hem in app purchase)
  • Web sayfanızın trafiği üzerinden affliate marketing geliri.
  • Çeşitli içerik siteleri üzerinden makaleleriniz nedeni ile elde ettiğiniz gelirler 
  • Twitch v.b. platformlar üzerinden gelirler
  • Digital tasarım, digital ortamda dosya teslimi şeklinde elde edilen gelirler (Etsy digital print)
  • Steam oyun platformu üzerinden elde edilen gelirler
  • Data entry işleri üzerinden elde edilen gelirler 
  • Udemy videolarından elde edilen gelirler
  • Online Anket doldurarak elde edilen gelirler
  • E-kitap gelirleri (KDP)
  • Stok fotoğrafçılığı 

Görüldüğü üzere her geçen gün farklı şekillerde internet üzerinden gelir elde edilecek yeni yöntemler ortaya çıkmaktadır. Bu yöntemlerden sadece birinin vergilendirme yöntemini değiştirip diğerlerinde mevcut yöntemin uygulanması mümkün olamamaktadır. Düzenlemenin bu nedenle çok net yapılması gerekmektedir.

Sonuç olarak; Youtube geliri elde eden bir çok kişi mevcut olsa da asıl katma değer yaratan alanlarda bürokrasinin azaltılarak girişimcilere destek olunması gerektiğini düşünmekteyim. Bu anlamda mobil oyun geliştirenlerin unutulmaması gerekmektedir.

20.09.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM