YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.kooperatiflerkanunu.com



Payoneer, Transferwise ve Veem Gibi Platformlardan Ödeme Alanların Varlık Barışı Kapsamında Değerlendirilmesi

Dünya ile entegre bir iş yapıyorsanız ödemenizi sadece bankadan bankaya swift transferi dışında almanızı sağlayan çok daha ekonomik ve hızlı yöntemler olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Bu platformlar üzerinden paranızı hesabınıza alabildiğiniz gibi Amazon, Crossover v.b. sitelerde de müşterileriniz için bir ödeme alternatifi sunabiliyorsunuz. 

Türkiye’de Paypal’in 2016 yılından beri hizmet vermesi mümkün olmadığı için bir çok kişi Paypal dışında farklı platformlar kullanılıyor. Benim en çok gördüklerim;

1-Payoneer ( Stripe hesabınızı da Payoneer’a bağlayarak tahsilat yapabiliyorsunuz)

2-Transferwise

3-Veem

4-Stripe ( Türkiye’de hesap açmanız şu an için mümkün değil, yurt dışı banka hesabınız var ise açabiliyorsunuz)

Bu platformlar üzerinde paranızı tutup, gerektiğinde hesabınıza alabiliyorsunuz. Genelde bir ATM kartı oluyor ve onunla ATM’den de paranızı çekebiliyorsunuz. E-Ticaret yapan bir çok kişi de (Örnek olarak Amazon FBA veya Dropshipping yapanlar) bu yöntem ile tahsilatlarını yapıyor. Yakın zamanda yasalaşan ETGB ile mikro ihracat yapanlara getirilen vergi avantajı da bu tahsilat yöntemleri ile ilgili soruları da artırdı. 

Yukarıda sayılan firmaların genelde bankalarda Türkiye’de non resident hesabı olduğu için gerçekten bir para transferi değil, borç alacak hareketi gerçekleşiyor. 

Bu noktada yurt dışı varlık barışı kapsamında birikimlerini bu tip platformlar üzerinden getirmek isteyen kişilerin akıllarına takılan konu paranın yurt dışından gelip, gelmediğinin net olmaması. Benim görüşüme göre bu tip platformlardan gelen tutarlar da varlık barışına konu edilmesinde mahsur bulunmamaktadır. Ancak özelge istenmesinin faydası olacaktır.

Saygılarımla

01.02.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM