YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.kooperatiflerkanunu.com



Yapı Kayıt Belgesi Alanlar Neden Dava Açmak Zorunda Kalıyor?

Bilindiği üzere 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16.maddesine göre Yapı Kayıt Belgesi alınmış taşınmazlar adına düzenlenmiş olan yıkım kararları ve tahsil edilmeyen idari para cezaları iptal edilmesi gerekmektedir.

Kanun bu şekilde iken uygulamada yaşanan problem veya problemler nelerdir ? Neden bazı yapı kayıt belgesi alınan taşınmazlar için dava açılmak zorunda kalınmaktadır ?

Nedeni şu;

Taşınmazınız için yapı kayıt belgesini aldınız, sonrasında bağlı bulunduğunuz belediyeye bir dilekçe ekinde yapı kayıt belgenizi verdiniz.

Beklentiniz; kanunda yazdığı üzere taşınmazının üzerinde bulunan cezaların ve yıkım kararlarının kalkması tabii ki,

Bu arada taşınmazınızı satın almak isteyen bir kişi var, alıcı kredi kullanarak satın alacağı için taşınmaza bankanın ekspertiz yapması gerekiyor. Banka ekspertizi yaptırıyor.

Ekspertiz sonucu;

Taşınmazın üzerinde yıkım kararı var. Kredi kullanılamaz 

Siz sonrasında koştura koştura taşınmazın bağlı bulunduğu belediyeye gidiyorsunuz. Cevap “biz uygulamanın netleştirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yazdık dönüş bekliyoruz, isterseniz dava açabilirsiniz

Belediye’den aldığınız yazılı cevap üzerine 60 gün içinde idare mahkemesine dava açarak, sonucu net bir konu için bir de dava süreci ile uğraşmak zorunda kalıyorsunuz.

Dava sonucu benim gördüklerimde aşağıdaki şekilde genelde;

Bu durumda dava konusu taşınmaz üzerinde bulunan yapı hakkında 3194 sayılı Kanun uyarınca alınmış bir yıkım kararı bulunduğu ve aynı Kanun’un 42.maddesi kapsamında idari para cezası verildiği, akabinde taşınmaz hakkında yukarıda mezkur Yapı Kayıt Belgesinin tanzim edildiği göz önüne alındığında 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun geçici 16.maddesinin 4.fıkrasındaki düzenleme gereğince İmar Kanunu uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezalarının iptal edilmesi gerektiği açık olduğundanidarece re’sen iptal edilmeyen dava konusu işlemlerin iptaline karar verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.”

Bu konuda faydalanabileceğiniz Danıştay kararı da mevcuttur.

Danıştay Kararı

Yapı Kayıt Belgesi Tebliğinin 6. maddesine göre, yapı sahibi tarafından yapı kayıt belgesinin belediyeye veya il özel idaresine sunulması gerekir. 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16/4. maddesindeki “Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili bu Kanun ve 2960 sayılı Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.” hükmü ve usul ve yetkide paralellik ilkesi uyarınca, yıkım ve para cezasının, belediye veya il daimi encümeni tarafından iptal edilmesi gerekir.(Danıştay 14. Dairesi, 27.02.2019 tarih ve E:2018/279, K:2019/1435 sayılı kararı)

Yukarıdaki konuya ek olarak gözlemlediğim Yapı kayıt belgesi ile ilgili netleştirilmesi gerekli bazı konular da var ;

  • Yapı Kayıt Belgesi Alınan Yerler için Çalışma Ruhsatı Alınamaması ( Belediyelerin bu noktada yangın raporu v.b.istemesi son derece doğru olsa da toplumda hiç bir şey istenmeyecekti algısı keşke yaratılmasaydı. Çünkü belediyeler ile vatandaşlar bu nedenle sürekli karşı karşıya geliyor)
  • Yapı Kayıt Belgesi Alınan Yerler için geriye dönük emlak vergisi istenmesi ( Yıkım kararı veya İmar para cezası kaldırılmayan ama geriye dönük emlak vergisi istenen taşınmazlar söz konusu olabiliyor. Emlak vergisi açısından yapı kayıt belgesi dikkate alınırken, cezaların kaldırılması noktasında neden dikkate alınmaması eleştiri konusu ediliyor.)
  • Yapı Kayıt Belgesi İptalleri 31.12.2017 Tarihinden sonra imalat yapılması nedeni ile uydu görüntülerinden tespit yapılarak yapı kayıt belgesinin iptal edilmesi.

Bu noktada bazı taşınmaz sahipleri zamanında eksik bildirim yaptım diyerek sonradan ek bildirim veriyor ve fazla imalatı da yasal hale getiriyor.

Ama bazı taşınmaz sahiplerine 31.12.2017 den sonra imalat yaptın denilerek belgeleri iptal edilebiliyor. ( 30.000'e yakın yapı kayıt belgesi iptal edilmiştir) Ne yazık ki gözlemlerime göre bu süreçte de mağdur olduğunu iddia eden bir çok kişi de var. Uydu görüntüleri de zaman zaman ihtilaflara neden olması nedeni ile bazı yapı kayıt belgesi sahipleri de keşke yapı kayıt belgesini alırken resmi bir tespit yaptırsaydım da diyebiliyor.

Görüşmek üzere

20.05.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM